Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Duda po setkání s Pavlem oznámil stíhačky pro Ukrajinu! A co český prezident dostal od krajanů?

Aktualizováno -
16. března 2023
18:45
Autor: vja, amb - 
16. března 2023
05:20

Prezident Pavel přijel na návštěvu Polska. S vojenskými poctami ho v 11 hodin u Prezidentského paláce před nastoupenou vojenskou jednotkou uvítal polský protějšek Andrzej Duda s manželkou Agatou Kornhauserovou-Dudovou, zazněly obě státní hymny. Po setkání mezi čtyřma očima Duda oznámil, že Polsko pošle Ukrajině první čtyři kusy stíhaček MiG-29, a to už v nejbližších dnech. Další stroje opravuje. Blesk Zprávy přináší informace přímo z místa.

O novém českém prezidentovi Petru Pavlovi se rozhodně nedá tvrdit, že by zahálel či ztrácel čas. Do startu ve funkci se vrhnul s vervou sobě vlastní a ani ne týden po své slavnostní inauguraci zamířil na první zahraniční cestu na Slovensko. Po dni v Praze se prezident ale opět vydal mimo Českou republiku, tentokrát do Polska. 

Brzkou cestu do Polska v případě svého zvolení slíbil již před volbami v reakci na vyjádření svého protikandidáta Andreje Babiše, který zpochybnil případnou českou pomoc Polsku a Pobaltí v případě vojenského napadení. Záměr navštívit Polsko zopakoval i po volbách při setkání s Dudou na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Na rozdíl od předchozí cesty vyrazil Pavel do Polska letecky, což zdůvodnil větší vzdáleností Varšavy od Prahy. „Doprava vlakem je nejenom ekologická, rychlá a levná, ale z bezpečnostního hlediska asi nejsložitější. Cesty do bližších států dávají smysl autem, na vzdálenější cesty je lepší letět letadlem,“ uvedl minulý týden prezident v České televizi.

„Palubní hlášení z vládního speciálu: při druhé zahraniční cestě vyhlížíme slunečné počasí a setkání s polským prezidentem,“ napsal dopoledne na Twitter. 

V Polsku Pavel opět stráví dva dny. Z Prahy vyrazil již poměrně brzy ráno, přičemž návrat má plánovaný až v pátek odpoledne. Návštěva začala v Prezidentskému paláci, kde byl český prezidentský pár uvítán s vojenskými poctami. Následně se Petr Pavel a jeho manželka Eva setkali se svými polskými protějšky. S polským prezidentem Andrzejem Dudou se Pavel následně sešel ještě v soukromí.

První dáma má částečně separátní program. V době jednání Pavla v Prezidentském paláci si měla Dudovou manželkou Agatou Kornhauserovou-Dudovou prohlížet Královský zámek, společně také poobědvají.

Video  Petr Pavel o první zahraniční cestě na Slovensko  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Duda: Pan prezident má velké zkušenosti s bezpečnostními záležitostmi

Chvilku před jednou hodinou odpoledne začala tisková konference obou prezidentů. Andrzej Duda ocenil, že další návštěva Petra Pavla směřovala právě do Polska. „Je to pro nás důležitý znak pro budování dobrých sousedských vztahů. Projednali jsme všechny otázky týkající se naší spolupráce," sdělil na začátku proslovu.

Duda zdůraznil, že má Petr Pavel velké zkušenosti s bezpečnostními záležitostmi. „Hovořili jsme i o posílení východního křídla NATO,“ informoval Duda. Spolupracovat chtějí také v rámci Trojmoří a Bukurešťské devítky.

„Moc si cením toho, že spolupráce mezi Českem a Polskem je dnes na tak vysoké úrovni nejen mezi prezidenty, ale i vládami, regionálními vládami i občany,“ prohlásil následně Petr Pavel. Za celou historii podle něj vztahy mezi Českem a Polskem nebyly tak dobré jako teď.  Uvědomili si prý skutečné hodnoty a cenu spolupráce s přáteli a spojenci. 

„Uvědomujeme si, jaké kapacity a potenciál má naše část Evropy. Možná jsme si to uvědomili až tou hrozbou války na Ukrajině. Jsem přesvědčen, že naše země mají v případě obnovy Ukrajiny co nabídnout,“ sdělil Pavel. V mnoha věcech se prý s Dudou naprosto shodují, český prezident se těší na další spolupráci a doufá, že tato návštěva nebude poslední. 

„Oceňuji, že pan prezident souhlasil s tím, že na následujících Dnech NATO (v Ostravě - pozn.red.) bude Polsko speciálním partnerem,“ řekl Pavel.

Polský prezident: Česko a Polsko jsou v pozici advokátů Ukrajiny

Andrzej Duda s Petrem Pavlem řešili také otázky týkající se Ukrajiny. „Polsko a Česko jsu země, které jsou, řekněme, avantgardní v podpoře Ukrajiny. Posíláme nejen humanitární pomoc, ale jak víte rovněž vojenskou podporu. Tato politika je skutečně rozhodná a rázná,“ sdělil Duda. 

Polský prezident promluvil o letadlech Mig29 pro Ukrajinu. „Posíláme MiGy 29 na Ukrajinu. Jsou to ty, které jsme převzali ještě z NDR. Jsou ještě provozuschopné a součástí naší vzdušné obrany. V nejbližších dnech předáme 4. Zbytek je v opravě,“ řekl Duda.

Podle Pavla bude důležité sladit vlastní zájmy v duchu společného cíle. Jde o tom, aby například sami nekonstruovali tam, kde bychom společně dosáhli mnohem víc. Podle Dudy v otázce Ukrajiny nejde jen o obnovu fyzicky, obnovu z válečných škod. „Jedná se ale také o budování Ukrajiny, která jak doufáme bude v budoucnosti členem EU a NATO a bude ekonomickou součástí Evropy,“ uvedl polský prezident. Česko a Polsko v této otázce označil za advokáty Ukrajiny. 

Hlavy států hovořili o spolupráci v oblasti infrastruktury - například infrastrukturní propojení dálnicemi nebo budoucí výhledy železničního propojení mezi Prahou a Varšavou. Tématem hovoru bylo kromě toho propojení plynové sítě, rozvoje plynového terminálu a nového terminálu v Gdaňsku. 

„Viděl bych potenciál pro zlepšení v budování infrastrukturní sítě. Máme ještě prostor ve zlepšení přeshraničních vztahu, abychom se dostali na úroveň, kterou máme s Rakouskem a Německem. Výzvou je plán na obnovu Ukrajiny. To bude obrovskou příležitostí pro ekonomiky vsech těchto zemí,“ uvedl Petr Pavel. „Výstavba silnice S3 a dálnice D11 je důležitou výzvou stejně jako železniční propojení a plynová infrastruktura,“ řekl k tomu mimo jiné Duda. 

Před tiskovou konferencí se ještě setkali členové delegací obou států. Po tiskové konferenci se Pavel zúčastnil pietního aktu kladení věnců u hrobu Neznámého vojína na náměstí maršálka Józefa Pilsudského. 

Video  Petr Pavel v Polsku uctil Neznámého vojína. (16. 3. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

Pak se Petr Pavel odebral na slavnostní oběd pořádaný předsedkyní Sejmu paní Elżbietou Witekovou. Před čtvrtou hodinou se český prezident setkal s předsedou polského Senátu Tomaszem Grodzkým, se kterým se nechal nafotit před vlajkami obou zemí.

Video  Petr Pavel na návštěvě Polska: Setkání se šéfem polského Senátu Tomasem Tomasz Grodzkym. (16. 3. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

Nápaditý dárek od krajanů: Kniha s vodkou, motorkářským šátkem a CD s polštinou

Pavel nezapomíná ani na českou komunitu v Polsku. Proto po půl páté odpoledne navštívil české velvyslanectví ve Varšavě, kde vzdal hold Václavu Havlovi. Na náměstí Václava Havla u českého velvyslanectví Pavel k památníku prvního prezidenta samostatné České republiky položil květinu. Opět se k němu v tento moment přidala také první dáma Eva Pavlová, která měla oddělený program, jak se dočtete dále. 

Krajané Pavlovi předali nápaditý dárek v podobě knihy s flanelovým přebalem, ve které se ukrývá láhev vodky, naostřená tužka, šátek s motivem motocyklové značky Harley-Davidson a výukové CD s lekcemi polštiny.

Petr Pavel na návštěvě Polska. (16. 3. 2023) Petr Pavel na návštěvě Polska. (16. 3. 2023) | ČTK / Vondrouš Roman

Petr Pavel už také obdržel známku v motivem Charty 77, kterých existuje jen velmi malý počet. Má to být na znamení hodnot sdílených s těmi, které zastával Václav Havel.  „Doufam, že už se nikdy nebudeme muset setkávat ilegálně,„ uvedl při převzetí dárku.

Posléze pohovořil s českými médii. „S výjimkou předsedy vlády jsem se potkal se všemi hlavními ústavními činiteli Polska,“ uvedl.

„Škála témat byla opravdu široká, tak, jak je široká škála spolupráce mezi Českou republikou a Polskem. Od témat, která přímo souvisí s válkou na Ukrajině, a tedy se zajištěním společné bezpečnosti přes společnou ekonomickou, obchodní a kulturní politiku, zajištění nových energetických zdrojů prostřednictvím polských produktovodů," shrnul Pavel novinářům. Zmínil také další výhledy na spolupráci, například přeshraniční či budování rychlostních a vysokokapacitních komunikačních tras, včetně přenosových tras datových.

Petr Pavel pro česká média: Setkání s krajany bylo příjemné a nové

Z hlediska energetické bezpečnosti pro další zimu považuje za důležité dobudování plynovodu Stork II a česká účast v tématu gdaňského terminálu pro LNG. „Tady si myslím, že jsme na dobré cestě, protože ta jednání probíhají a zájem je na obou stranách," řekl Pavel. Podobně to vidí s dobudováním silniční sítě S3 a D11. Předpokládá vybudování dvou hraničních přechodů v okolí Trutnova pro rok 2027, nejpozději 2028. 

O účasti na obnově Ukrajiny podle něj není možné začít uvažovat, až válka skončí - zde bychom podle Pavla měli být stejně aktivní jako při podpoře Ukrajiny ve válce.

„Já si myslím, že by bylo asi dobré mít v poměrně rychlé době, alespoň v hrubých rysech načrtnutý takový ,Marshallův plán´ pro Ukrajinu, ve kterém už by účast jednotlivých zemí a na konkrétních projektech byla alespoň naznačena tak, abychom věděli, na co se připravit a na co třeba připravit i naše firmy. Protože čím více projektů budeme mít připraveno, čím lepší koordinace bude provedena před samotným zahájením obnovy, tím méně zmatků a také prostoru pro černé díry,“ řekl Pavel. 

„Zítra budu mít jednání na úvod s premiérem. Předpokládám, že se možná do větší míry detailů dotkneme věcí, o kterých jsem tady před chvilkou mluvil. A potom budu mít poměrně časově rozsáhlejší návštěvu v Řešově," nastínil páteční program. Ten se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou a je tam základna provozovaná společně s polskými a americkými ozbrojenými silami. Přes ní proudí naprostá většina materiální podpory na Ukrajinu, připomněl Pavel.

„Ale může se také stát takovým logistickým hubem (uzlem - pozn.red.), přes který půjde potom podpora při poválečné obnově. Je to také možnost, jak se podívat na způsob flexibilního, moderního zajištění obrany východního křídla právě prostřednictvím takovýchto logistických základen, přes které může proudit posílení v případě jakékoliv agrese na východním křídle rychle, hladce a na základě předem připravených procedur,“ řekl Pavel. Zmínil podobnou základnu v českém Mosnově.

Petr Pavel na návštěvě Polska. (16. 3. 2023) Petr Pavel na návštěvě Polska. (16. 3. 2023) | ČTK / Vondrouš Roman

Sám se přitom nediví tomu, že polská kontrarozvědka zadržela síť devíti ruských špionů, kteří oblast Řešova monitorovali. Považuje za velký úspěch, že se to Polsku podařilo rozkrýt. Zmínil, že na V4, o které se bavil i se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, sdílí Andrzej Duda podobný pohled.

Cestování vládním speciálem pro Pavla nebylo nic nového, letěl s ním už dříve s premiérem Petrem Nečasem nebo Milošem Zemanem. Příjemným bodem cesty pro něj však bylo setkání s krajany.  „To, co pro mě tady bylo příjemné a nové, bylo setkání s krajany, protože v Polsku překvapivě našich krajanů žije poměrně málo, a tak když jsem měl možnost jich tady dneska asi tak patnáct, dvacet potkat, tak to bylo velice příjemné,“ popsal.

První den návštěvy zakončí před sedmou hodinou slavnostní večeří. 

Co prezidenta čeká v pátek? Polský premiér i program mimo Varšavu

V pátek ráno se Pavel vydá na Úřad vlády, kde jej přivítá polský premiér Mateusz Morawiecki, se kterým proběhne jednání „mezi čtyřma očima“. Následně prezident navštíví sídlo Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž FRONTEX, čímž zakončí svůj program ve Varšavě.

V plánu cesty však nebyla pouze návštěva polského hlavního města. Po poledni Pavel přeletí vládním speciálem z Varšavy na letiště Rzeszów-Jasionka. Na místě si prohlédne polský a americký logistický HUB.

První dáma má částečně po oba dny vlastní program. Ve čtvrtek si například s Kornhauserovou-Dudovou prohlédne Královský hrad, poté spolu poobědvají. V pátek Pavlová navštíví staré město. Odlišný program bude mít i v Rzeszówě, kde si prohlédne Medevac Hub Jasionka určený pro pacienty evakuované z Ukrajiny. Podívá se i do centra pomoci uprchlíkům, který zřídil Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Video  Tereza přiznala práci společnice! Blíží se Pavlova návštěva Ukrajiny? A útoky rusů ubývají  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

pindal ( 17. března 2023 16:44 )

Jsem Čech.Nesouhlasím s dodáváním jakýchkoliv zbraní na Ukrajinu.Důvod je ten,mám rád Rusy,mám rád Ukrajince a bojím se o bezpečí Čechů.

blue_Moon ( 16. března 2023 21:37 )

Živořit za cenu provokatního blba, všeznalce,všudybyla saši bys mi asi nedoporučil ty mudr.,, blázni jsou na obtíž společnosti a chocholouškové je z vlastní kapsy neplatí.

blue_Moon ( 16. března 2023 20:19 )

..a teď si představ JaNat mít do na lednici přílíplej harmonogram každodenních prací, to by tě jeblo, nesmíš onemocnět jinak hamonogram jde do kelu, to dokáží jenom vojáci zvyklí na pořádek, hrůzou snad dneska neusnu nad tou představou..
brou

JaNat ( 16. března 2023 20:03 )

Ty jsi je neměla 10 let a my to museli s tebou vydržet. A jak jsi tu nadávala na komouše. Jaj, nějak zapomínáš. Když dva dělají totéž, není to vždy totéž, že?

blue_Moon ( 16. března 2023 19:37 )

Chocholoušku ty seš svoje vlastní echo, r a s není podstatné, ale saša zas řádí s capls lockem a vyhrožuje , tvoje medicínka se míjí účinkem, naordinuj si jí sám..
pardon

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa