Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pavel podepsal nižší růst penzí. A politiky vyzval: Zmrazte platy ústavních činitelů

Aktualizováno -
16. března 2023
08:40
Autor: ČTK, lig, Mii - 
15. března 2023
10:45

Prezident Petr Pavel podepsal novelu snižující mimořádnou valorizaci důchodů. Není ale přesvědčen o tom, že úprava je zcela ústavní a bude chtít, aby ji přezkoumal Ústavní soud. Dopoledne se Pavel sešel se zástupci opozičního ANO a ještě tehdy podle místopředsedy strany Karla Havlíčka prezident nebyl plně  rozhodnutý. Po Pavlově oznámení zástupci ANO uvedli, že podají ústavní stížnost.

„Musím říct, že to rozhodování rozhodně nebylo lehké,“ vysvětloval Pavel na tiskové konferenci. „Snažil jsem naslouchat argumentům jak vlády, tak opozice,“ řekl. „Těm právním námitkám opozice rozumím, protože je přesvědčena, že vláda prosadila zákon protiprávním způsobem,“ pokračoval prezident s tím, že rozumí ale i argumentům vlády.

Jako hlavní argumenty pro omezení valorizace uvedl:

  • Mimořádná valorizace podle dnes platného vzorce způsobuje, že důchody rostou zejména seniorům s vysokými důchody, zatímco ti nejchudší získávají podstatně méně.
  • Pokud by dnes prošla valorizace v původní variantě vysokého růstu, v následujících nejméně dvou letech by musel být výrazně omezen další růst důchodů, aby na ně stát vůbec měl bez dalšího významného zadlužování.
  • Bylo by nesolidární, aby důchody rostly výrazně rychleji, než dnes rostou příjmy jiných skupin ve společnosti často také sociálně ohrožených, jako jsou například samoživitelé, nebo mladé rodiny s dětmi.

Video  Pavel: Důchodovou novelu podepíšu, ale musí ji přezkoumat soud  - Blesk
Video se připravuje ...

Vládě Pavel vytkl nedostatečnou komunikaci a nedostatečné vysvětlování záležitosti, zároveň stav legislativní nouze, ve kterém byla novela schválena a retroaktivitu zákona.

Při rozhodování se prezident opřel i o stanoviska odborníků, se kterými věc konzultoval. Připomněl, že kdyby zákon vetoval, Sněmovna by už zřejmě neměla možnost zákon prosadit včas.

„Pokud bych zákon dnes vrátil, Sněmovna by na přehlasování mého rozhodnutí měla necelý týden. Pokračovala by ale i nadále v režimu legislativní nouze, který je právě zdrojem kritiky kvůli možné protiústavnosti,“ vysvětlil.

Projednávání možného veta by podle Pavla přineslo „opakované obstrukce, mnohahodinové proslovy na nesouvisející témata a nekonečná noční jednání“. To nechtěl, navíc by o zákonu rozhodla jedna nebo druhá strana a to hlavní by zůstalo neposouzeno - zda je novela protiústavní.

„Proto jsem přesvědčen, že je naprosto nezbytné, aby tento zákon přezkoumal Ústavní soud. Ústavní soud je jedinou institucí, která má pravomoc rozhodnout, zda je zákon v souladu s Ústavou, nebo nikoli. Ani já jako prezident tuto pravomoc nemám,“ uvedl prezident.

Hlavní boj teprve přijde

„Celé to projednávání zákona bylo jen jednou bolestivou epizodou,“ řekl také Pavel, který upozornil, že to hlavní, co nás čeká, je projednání celého budoucího valorizačního rámce a poté i celá důchodová reforma. Prezident je připraven sloužit jako zprostředkovatel debaty mezi koalicí a opozicí o těchto úpravách, pokud by vázla.

Pavel rovněž přiznal, že dlouho nebyl rozhodnutý, jak se k novele postaví. „Bylo to 50 na 50,“ uvedl. Hledisko rozpočtu nakonec bylo důležité, Pavel nebyl nakloněný tomu, aby si Česko muselo na důchody půjčovat. 

Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst podle novely v průměru o 760 korun. Podle nyní platných zákonných pravidel by to bylo průměrně o 1770 korun. 

ANO podá ústavní stížnost

Havlíček uvedl, že s rozhodnutím prezidenta nesouhlasí, ale respektuje ho. „Podáme stížnost k ústavnímu soudu. Argumentů máme dost. My stojíme na straně všech, kteří věřili státu, že když poctivě platí odvody, tak pak dostanou, na co mají zákonný nárok. Společnost je rozdělena zase o něco více,“ uvedl místopředseda ANO. 

Fiala rozhodnutí uvítal

Premiér Petr Fiala (ODS) uvítal Pavlovo rozhodnutí podepsat úpravu mimořádné valorizace důchodů. Novela zabraňuje enormnímu nárůstu zadlužení země, sdělil.

Podobně se vyjádřil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Dnešní rozhodnutí pana prezidenta je podle mého přesvědčení správné. Jsem rád, že se podařilo vysvětlit naléhavost úpravy valorizace důchodů,“ napsal Jurečka. „Důvody k tomuto kroku jsou jasné, musíme zodpovědně spravovat veřejné finance a nesmíme zadlužovat další generace,“ dodal šéf lidovců.

panda82 ( 19. března 2023 15:22 )

jo důchodci si na ten mizerný důchod odpracovali i 45 let, oni za měsíc berou co důchodce má stěží za rok, ale výsledky od politiků žádné

panda82 ( 19. března 2023 15:17 )

No vždyt nemusí být stačí prodat třeba norské fy, daně nebudou, práce bude třeba v Turecku, kupovat jak znojemské okurky za draho, a budeme spokojeni, tak budte rád že se nepíše kde a kdo má peníze za naše prodané fy, tak buďte rád že to má Babiš, je to v Česku, doma, přemýšlejte a nezáviďte, kupte si sedlčanský , který si loni koupili francouzi,kam jdou zisky

dynaty ( 16. března 2023 22:13 )

dynaty ( 16. března 2023 22:12 )

dynaty ( 16. března 2023 22:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa