Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ústavní právník Kudrna o změně ve valorizacích: Je v rozporu Ústavou. Pavel by měl zákon vetovat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. března 2023
15:26
Autor: Markéta Volfová, pah - 
14. března 2023
14:06

Prezident Petr Pavel ve středu sdělí, jestli podepíše snížení valorizace penzí. Ještě před tím se má sejít s představiteli opozičního hnutí ANO, kteří s ním chtějí probrat možnou protiústavnost tohoto kroku. Podpoří prezident kontroverzní novelu a jak daleko má reálně k protiústavnosti. Nejen o tom hovořil v úterním Epicentru ústavní právník Jan Kudrna.

Podle ústavního právníka Jana Kudrny je to, že se opozice chce, v případě prezidentova podepsání zákonu měnícího valorizační vzorec, obrátit na Ústavní soud na místě. „Ty důvody jsou v podstatě dva. Jeden důvod hmotně právní, to znamená, podle mého názoru to, co se teď odehrálo, to znamená schválení změny valorizačního mechanismu, je v rozporu přímo s hmotně právními principy ústavního práva,“ uvedl Kudrna.

„Podle mého názoru se zasahuje do už vzniklého právního nároku na výplatu právě té částky valorizace, to znamená, že tady jde o pravou retroaktivitu a druhá rovina je ta rovina procesně právní, to znamená způsob, jakým ten návrh zákona byl schválen v Poslanecké sněmovně. Tam se dá taky diskutovat o tom, jestli byla dodržena všechna pravidla, která dodržena být měla,“ doplnil.

Zkušený ústavní právník by Petru Pavlovi radil zákon spíše vetovat:  „Pro prezidenta by bylo výhodnější tenhle zákon vetovat, protože koneckonců nic nebrání Poslanecké sněmovně, aby stihla to jeho veto přehlasovat a vyhlásit ho ve Sbírce zákonů tak, jak chce.“  Kudrna uvedl, že nemá pro konkrétní doporučení dostatečné informace, ale podle jeho slov má k dispozici indicie a to zejména stav státního rozpočtu. „V téhle záležitosti si myslím, že je poměrně zajímavý vůbec postoj vlády a ministra financí, který, tuším, před týdnem a něco v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že i když neprojde ta snížená valorizace, tak se vlastně nic nestane, že na valorizace peníze budou a nebude třeba žádným zvláštním způsobem reformovat nebo novelizovat státní rozpočet.“ 

viho ( 14. března 2023 23:26 )

Vláda na snížení inflace už prý pracuje. Ministr zemědělství Nekula zaznamenal signály, že ceny některých potravin jsou přehnané a dále je analyzuje. Takže tak příští rok by mohlo přijít nějaké opatření v podobě nařízení, aby důchodci neujídali a omezili konzumaci s vysvětlením, že takovou situaci přece nikdo nečekal a vláda dělá co může... A tak za tři roky premiér Fiala s ledovým klidem prohlásí, že ceny potravin už klesají, takže to celé bylo jenom zbytečné strašení... Ostatně ceny v parlamentní kantýně byly celou dobu stále nízké, takže nechápe, kdo měl jaký problém...

newdawn ( 14. března 2023 19:45 )

Tak ať vláda zapracuje na SNÍŽENÍ INFLACE a nebude muset řešit RŮST DŮCHODŮ !

trintin ( 14. března 2023 19:29 )

Slibovat před volbami důchodcům peníze vláda neměla. Stačilo slíbit jitrnici, jakou svět neviděl.

hoflik hoflik ( 14. března 2023 18:50 )

Co píšeš?

ctirad123 ( 14. března 2023 17:14 )

Domnívám se, že pětislepenec má vše pod kontrolou a své si prosadí. Jinak by nebyly ty nechutné tahanice v parlamentu při projednávání změny valorizace důchodů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa