Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Benda popsal zajímavý zážitek na inauguraci. Vondráčkovi chybělo poděkování Zemanovi

Aktualizováno -
12. března 2023
12:46
Autor: Mii - 
12. března 2023
11:41

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda během inaugurace prezidenta Petra Pavla seděl přímo za novou hlavou státu. Viděl tak celý akt velice detailně a zaujala ho jeden aspekt, o kterém promluvil v pořadu Partie na CNN Prima News – Pavel musel kličkovat mezi kamerami. Zmínil také, že Pavlův projev možná nemusel obsahovat některé útočné prvky. Místopředsedovi ANO Radku Vondráčkovi chybělo v projevu poděkování předchozí hlavě státu Miloši Zemanovi.

„Měl jsem tam fakt mimořádně zajímavý zážitek,“ začal své vyprávění o inauguraci Benda. Když Pavel s první dámou přicházel, jejich příchod natáčely kamery. Postavily se páru přímo do cesty, takže Pavel v jeden moment musel kamerám uhýbat. „Ukazuje to jistou míru pokory pana prezidenta,“ míní Benda.

Ceremoniál se mu nicméně líbil, jen se podle něj Pavlův projev mohl obejít bez kritiky populismu a lží. „Já bych skoro říkal, že musel,“ odpověděl na otázku, zda to v projevu musel nový prezident zmiňovat.

Podle Vondráčka byl projev zbytečně útočný. „Člověk očekával něco jiného,“ řekl v pořadu Partie na CNN Prima News. „Co mi opravdu chybělo, bylo pevné poděkování jeho předchůdci,“ navázal s výtkami. Podle něj se předchozím prezidentům má vždycky poděkovat.

Vondráček: Luxusní šance pro Pavla

Benda i Vondráček se shodují, že Pavla nyní nečeká jednoduché rozhodnutí. Bude muset vyjádřit své stanovisko ke kontroverznímu snížení valorizace důchodů. To chce oznámit po schůzce s opozicí. „My mu můžeme říct, že jsme byli ochotni diskutovat o změně valorizačního rámce,“ nastínil Vondráček, jak tato schůzka proběhne.

Pavel je podle něj solidní, když komunikuje s oběma stranami. „To bych mu přičetl plusový bod,“ řekl místopředseda ANO s tím, že „prezident má luxusní šanci ukázat, že bude prezidentem všech“, pokud zákon vetuje.

„Prezident by právo veta na zákony neměl využívat příliš často,“ reagoval Benda, který míní, že zákon eventuálně projde. I když opozice podá ústavní stížnost. „Já jsem přesvědčen, že nám to Ústavní soud nevrátí,“ podotkl Benda.

Každý šestý důchod z deficitu

O zákonu snižující valorizaci důchodů mluvil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Pokud podle Havlíčka Ústavní soud novelu neodmítne, hrozí blamáž. Kritizoval stav legislativní nouze, ve kterém byl zákon schvalován, ten nazval nepřijatelným. Vládu osočil z toho, že změnu začala prosazovat schválně až po volbách, aby „neohrozila úspěch provládního kandidáta“.

„Vy jste jediný člověk, kterému se neodvážím skočit do řeči,“ podotkl Rakušan směrem k Havlíčkovi a kritiku odmítl. Nemyslí si, že by vládní koalice s opozicí o novele nemluvila. „My se snažíme nastavit valorizaci tak, aby byla ekonomicky udržitelná, a to ve chvíli, kdy se každý šestý důchod platí z deficitu,“ zdůraznil Rakušan, podle kterého se na důchodcích nešetří. „Přestaňte strašit lidi,“ vyzval Havlíčka.

Video  Inaugurace Petra Pavla: Česko má nového prezidenta  - Česká televize/Blesk
Video se připravuje ...

illenne ( 13. března 2023 14:01 )

Benda by si měl vzít příklad z lidí s pokorou, on sám žádnou nemá. Usadil se se v poslanecké sněmovně na několik desetiletí. Tomu on říká práce, já ne. Jen teplá židle za velké peníze, na které by jinde nedosáhl. Proč by měl předchůdci děkovat za co, jak nás svět viděl, za jeho vulgarismy nejen vůči novinářům, za ten binec, který na Hradě zůstal, za toho vykutáleného kancléře, který byl chráněný.

Citronel ( 12. března 2023 14:03 )

Pana prezidenta jsem si vážil za svůj názor, že neříkal něco jen aby se zalíbil, jak to bude teď. Pak se mi nelíbilo, jak se obrátil k Rusku, ale děkovat netřeba žádnému politikovi od revoluce, který měl prsty v té naší cestě za prosperitou, za to by měl být každý politik stíhán.

karmazdarma ( 12. března 2023 13:47 )

Mareček Bendů od 18 let přisátý na statní cecek je nejdéle sedící politik v poslanecké sněmovně a věřím že má na řiťi vytetované invetární číslo. Jak je možné že něco takového může někdo pořád dokola volit. Pro občany České republiky za celou dobu neudělal nic dobrého vlastně ano náhubkový zákon.

nemok ( 12. března 2023 13:24 )

Furťák musí splnit rozkaz svého nadřízeného. Takže zákon o valorizaci důchodu vetovat nesmí.

trintin ( 12. března 2023 12:22 )

...že „prezident má luxusní šanci ukázat, že bude prezidentem všech“, pokud zákon vetuje?? Myslel tím i důchodce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa