Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dostálová o nominaci do čela Sněmovny: Ve hře bylo ještě jedno jméno. K volbě jen tak nedojde

Autor: Nikola Forejtová, David Polák - 
22. října 2022
18:20

Exministryně Klára Dostálová (ANO) byla nominována na nového místopředsedu Sněmovny. Místo by mohla zaujmout po Janě Mračkové Vildumetzové (ANO). Koalice zatím její kandidaturu neprojednávala. A co se týče volby samotné, nejspíše k ní jen tak nedojde, jak Blesk Zprávám zmínili předsedové poslaneckých klubů. Sama Dostálová si nominace cení. A pokud bude zvolena, na práci se těší, svěřila se Blesku.

Sněmovna hledá nového místopředsedu. Na konci září na tento post rezignovala Jana Mračková Vildumetzová (ANO), které byl osudný kontakt s podnikatelem Zakaríou Nemrahem. Ten byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího syna. Nemrah je jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Vildumetzová několikrát zopakovala, že má svědomí čisté, ale kvůli rodině i práci z funkce raději odstoupila.

Náhradou exministryně? Uvažovalo se i o Vondráčkovi

Vildumetzová odstoupila z funkce 30. září, opoziční hnutí ANO už za ni našlo náhradu a nominovalo exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Oznámila to předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová„Nominaci jsem očekávala, vzešla z dohody na klubovém předsednictvu. Návrhy byly dva, Radek Vondráček dal ale nakonec přednost práci předsedy Ústavněprávního výboru, kde odvádí skvělou práci,“ prozradila Blesk Zprávám detaily Dostálová v SMS zprávě.

„Klub pak mou nominaci schválil a já si toho moc vážím. Pokud budu zvolena, bylo by to pro mě ctí a moc bych se na tu práci těšila,“ dodala také Dostálová.

Oslovili jsme také předsedu hnutí Andreje Babiše. Ten podotkl, že nominace a možný úspěch kandidáta řeší Schillerová. „Paní Dostálová má mou podporu,“ dodal následně Blesk Zprávám.

Obstrukce blokují volbu

Dostálová je zatím pouze kandidátem. Do boje o křeslo místopředsedy možná nepůjde sama, svého „koně“ chce do hry dát i opoziční SPD. Pro takového kandidáta ale nejspíše koalice hlasovat nebude. „Jsou náznaky, že svého nominanta chce vyslat SPD. A to říkám rovnou, že pro něho my určitě hlasovat nebudeme. My ctíme dohodu, že tento post patří hnutí ANO,“ reagoval pro Blesk Zprávy předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.

To, že je místo vyhrazeno pro hnutí ANO, potvrdil serveru Novinky také šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Benda sdělil Blesku, že respektuje právo hnutí ANO navrhnout náhradu a že nemá důvod volbu nějak zvlášť odkládat.

Poslankyně Klára Dostálová (ANO) ve Sněmovně (19. 5. 2022) Poslankyně Klára Dostálová (ANO) ve Sněmovně (19. 5. 2022) | Blesk:Jakub Poláček

Problémem ale je, že se volba nového místopředsedy odkládá. Především kvůli obstrukcím, do kterých se opětovně pouští obě opoziční strany. K programu schůze podalo 60 poslanců přihlášku, což pobouřilo mimo jiné předsedu poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka. „Bohužel byly zase obstrukce. Pokud jsou obstrukce, logicky nezbývá čas projednat další důležité body. Souhlasím s tím, že Sněmovna musí jednat efektivněji,“ napsal Blesku.

Vymezila se i šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Vzhledem k chování hnutí ANO ve Sněmovně - tedy častým obstrukcím až paralýze projednávání zákonů - s volbou místopředsedy nebudeme spěchat (…). Nekonečným řečněním chtějí zabránit, abychom projednali zákony, chovají se naprosto nekonstruktivně, a tak se nesmí divit, ze naši poslanci nemají chuť jim volit místopředsedu Sněmovny,“ konstatovala pro Blesk.

Zdali Dostálová uspěje ve volbě, by mohlo být jasné někdy v příštích zhruba dvou týdnech.

Dostálová ještě není posvěcena. A do voleb jde s vroubkem

Nominaci Dostálové navíc ostatní kluby stále neprojednaly, jak uvedla i Schillerová. Výborný nám v tomto směru upřesnil, že nominaci Dostálové nejdříve projednají lidovci i na svém klubu a následně se sejde celá koalice. „Nikoho dopředu nekádrujeme,“ odtušil.

Dostálová nyní stojí v čele sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. V posledních měsících na sebe strhla pozornost poté, co server Seznam Zprávy informoval o tom, že Dostálovou vyšetřovala policie kvůli podivnému nákupu auta pro jejího manžela.

Podle serveru si auto ke kempování koupil nejdříve otec exministryně za 399 tisíc korun a zaregistroval jej na svou firmu v květnu 2018. Druhý den nato Dostálová začala své asistentce posílat odměny ve výši 20 tisíc korun. Následně Mašková začala posílat 15 tisíc měsíčně na účet otce Dostálové. Policie měla k dispozici odposlechy, které se ale nedaly využít.

Peníze Dostálová nevrátila, jak nám napsala Pekarová Adamová. „Ač to policie údajně zmapovala, tak to není trestně prokazatelné. Pro hnutí ANO je to ale symptomatické,“ uvedla šéfka dolní komory.

Hnutí ANO má v současnosti jednoho místopředsedu, a to Karla Havlíčka (ANO). Další čtyři místopředsedy má koalice, přesněji Věru Kovářovou (STAN), Olgu Richterovou (Piráti), Jana Skopečka (ODS) a Jana Bartoška (KDU-ČSL).

Video  Politolog: Polibek smrti u STAN, voliči ANO řeší místo kauz peněženky. A kdo ovládne Prahu?  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 24. října 2022 17:28 )

to je ostuda z minulé vlády

54231 ( 24. října 2022 08:56 )

Táto žena by neměla zastávat žádnou funkci a né to jěšte v čele sněmovny!
Je to jen samá lež,kterou prezentovala v Tv,když se obhajovala z koupi auta za státni peníze.
Ste jenom další ostudou tehle vlády.

Jaryn19 ( 23. října 2022 13:04 )

to je bída, bude zase financovat manžela přes nějakou svou asistentku? To je morální dno a personální bída hnutí ANO. Došli jim lidi, Havlíček mohl být dvojministr, ale dvojnásobný místopředseda sněmovny mu neprojde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa