Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš na inauguraci: „Pavel má historickou šanci.“ Fiala i Němcová sepsuli Zemana

  • Video se připravuje ...
    Autor: ČTK,vja,mv - 
    Aktualizováno -
    9. 3. 2023
    18:14
    9. 3. 2023
    11:45

    „Má historickou šanci spojit rozdělené půlky společnosti,“ říkal při příchodu na inauguraci Petra Pavla poražený prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO). Před Pražským hradem reagovali na to, co čekají od prezidenta Pavla, i mnozí další politici. Třetí ve volebním pořadí Danuše Nerudová by Pavlovi přála, aby se mu skutečně podařilo zasypávat příkopy, které dle ní byly za Miloše Zemana systematicky prohlubovány. Do Zemana si na inauguraci rýpl (nejen) premiér Petr Fiala (ODS), který se těší na spolupráci s Pavlem.

  • 1.Přání od Nerudové

    „Já si myslím, že se určitě vrátíme minimálně v zahraniční politice prezidentské kanceláře tam, kam patříme, myslím si, že přinese slušnost, respekt a to je všechno to, co v naší společnosti nezbytně potřebujeme,“ uvedla při příchodu Blesk Zprávám Danuše Nerudová.

    „Já bych mu popřála, aby se mu skutečně podařilo zasypávat systematicky příkopy tak, jak byly systematicky v minulém období hloubeny. Já věřím, že se mu to podaří,“ dodala žena, která skončila během prezidentských voleb na 3. místě.

    Video  Příchody na inauguraci: Dorazily i Taťána Kuchařová či Danuše Nerudová  - Blesk / Vojtěch Jandera, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 2.Babiš tasil důchodce

    „je to velký den. Má historickou šanci spojit rozdělené půlky společnosti. Doufám, že vyhoví naší žádosti a dá veto na protiústavní a retroaktivní asociální návrh vzít důchodcům peníze,“ řekl při příchodu na Hrad předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, kterého Pavel porazil ve finále voleb.

    Narážel na spornou vládní návrhu na sníženou valorizaci penzí, která prošla Sněmovnou a Senátem. „Pokud by to udělal, myslím si, že by to získalo obrovskou podporu i u voličů, kteří volili mě,“ míní. Myslí, že Pavel bude profesionální prezident.

    Babiš přidal i rýpanec do Danuše Nerudové: „Myslím, že je dobře, že z těch dvou favoritů vyhrál on, protože nemá na rozdíl od té dámy žádný škraloup.“

    Inaugurace Petra Pavla: Andrej Babiš a Alena Schillerová  (9. 3. 2023) Inaugurace Petra Pavla: Andrej Babiš a Alena Schillerová (9. 3. 2023) | ČTK / Vondrouš Roman

  • 3.Fiala se obul do Zemana

    Bývalý prezident Miloš Zeman záměrně rozděloval společnost a Česko vystavil zkoušce, zda zůstane parlamentní demokracií, uvedl po dnešní inauguraci  na twitteru premiér Petr Fiala (ODS). Těší se na spolupráci s Pavlem, který chce spojovat, respektovat ústavu a jasně se hlásí k prozápadní orientaci země.

    Fiala uvedl, že skončila desetiletá éra Zemanova prezidentství. „Prezidenta, který záměrně rozděloval společnost, znejišťoval naši zahraničněpolitickou orientaci a nerespektoval ústavní tradici, což Českou republiku vystavilo těžké zkoušce, zda zůstane parlamentní demokracií,“ doplnil.

    Pavel chce naopak společnost spojovat, respektovat ústavu včetně jejího ducha a jasně se hlásí k prozápadní orientaci země, podotkl Fiala. „Těším se na spolupráci a věřím, že budeme společně pracovat ve prospěch ČR a jejích občanů,“ řekl. Pavlovi popřál, aby byl úspěšným prezidentem a podařilo se mu naplnit velká očekávání lidí.

  • 4.Další rýpnutí do Zemana

    „Po Miloši Zemanovi by byla každá změna velká. Byl totiž velmi originální v negativním slova smyslu. Ať hlavně rozhoduje moudře. Aby pokud možno nepřicházely velké problémy a aby plnil to, co slíbil,“ popřál novému prezidentovi další neúspěšný kandidát Marek Hilšer.

    „Poté,co Miloš Zeman 10 let rozbíjel českou společnost a ničil obraz ČR navenek, tak bude mít Petr Pavel hodně práce,“ uvedla senátorka Miroslava Němcová (ODS). Její stranický kolega a pražský primátor Bohuslav Svoboda kritikou na Pavlova předchůdce taky nešetřil: „Já bych ho snad ani raději nehodnotil. Nevím totiž vůbec, co hodnotit.“

    Na Hrad po nich postupně přicházeli i vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) s manželkou, guvernér České národní banky Aleš Michl, senátor Jiří Drahoš, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ale i herečka Jitka Čvančarová s manželem Petrem Čedkem. Dorazila rovněž Miss ČR 2006 Taťána Kuchařová.

    Video  Němcová: Zeman 10 let rozbíjel českou společnost, Petr Pavel bude mít hodně práce  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 5.Dorazili Schillerová i Vondráček

    „Přeji mu hlavně hodně zdraví. A aby proměnil sliby v činy, že bude prezidentem všech,“ přidala poslankyně hnutí ANO Alena Schillerová.

    „Je to slavnost, měli bychom si to užít. Je to každopádně příležitost ke smíření. Ode mě má hlavně malé plus za to, že se chystá sejít s opozicí ohledně změn v důchodových valorizacích,“ dodal k jejím slovům Radek Vondráček, bývalý předseda Poslanecké sněmovny (ANO). 

    Video  Inaugurace: Schillerová popřála Pavlovi zdraví a proměnit slova v činy. Co Vondráček? 
    Video se připravuje ...

  • 6.Lidé vzpomínají i na Havla

    Na Hradčanském náměstí a nádvořích Pražského hradu se bjiž ěhem dopoledne začali scházet příznivci Petra Pavla.

    „Byl jsem tu před 33 lety pod balkonem, když na něm stál Václav Havel s Olgou. Dnes jsem si to nemohl nechat ujít. Konečně jsme se dočkali,“ řekl ČTK pan Milan, který se přijel podívat na inauguraci z města poblíž Prahy. Pavla volil a také se s ním setkal. Jeho nástup do funkce považuje za „největší mezník od Nagana“.

    „Věřím, že budu spolu s dalšími našimi občany žít klidnější život,“ slibuje si od změny na Hradě další z příchozích, kteří sledují inauguraci od Matyášovy brány. „Věřím, že na toto náměstí nebudu chodit tak často demonstrovat, ale že sem konečně po deseti letech budu chodit s radostí. A hlavně věřím, že moje děti budou vyrůstat v prozápadně vedeném státě,“ přidal pro Blesk.

    Sledovat inauguraci na třetí nádvoří přijela i žena z Červeného Kostelce, odkud pocházejí rodiče nového prezidenta. „Pavel je náš, doufám, že bude pozitivní změnou,“ řekla. Opodál stojící muž z Chrudimska je velkým Pavlovým obdivovatelem, fandil mu od té doby, kdy oznámil svou kandidaturu. Na Hrad přijel, i když měl inauguraci Havel, od té doby už ne. „Neměl jsem důvod, nebylo koho podporovat,“ doplnil.

    Video  Petr Pavel po zvolení zdraví podporovatele 
    Video se připravuje ...

    22:51
    9. 3. 2023

    To bude z našeho online zpravodajství z inaugurace Pavla a konce Zemana vše. Nadcházejícím krokům nového prezidenta se ale i nadále budeme věnovat na Blesk.cz.

    22:29
    9. 3. 2023

    Pokud se nevyskytnou žádná podezření na další nesrovnalosti na Hradě, nebude prezident Petr Pavel vyvolávat novou prověrku. „Nemá smysl takový audit zadávat, pokud bychom neměli nějaká vážná podezření,“ řekl Pavel k případné nové prověrce na Pražském hradě. Pokud by podnítil kontrolu NKÚ, zahájení procesu by podle něho trvalo řádově měsíce až půl roku, další měsíce by trvala samotná prověrka. „Případné výsledky bych se dozvěděl koncem tohoto roku nebo na začátku příštího,“ podotkl Pavel, který se dnes odpoledne ujal složením slibu funkce hlavy státu.

    22:00
    9. 3. 2023

    Pavel zopakoval, že k týmu, který se tvořil za jeho předchůdce ve funkci Miloše Zemana v posledních deseti letech, neměl důvěru. Po zvolení prezidentem, kdy se stal chráněnou osobou, proto Pavel požádal o ochranu od lidí, kterým důvěřoval více, řekl. „Považoval jsem to za celkem logický krok, ne za nějaké naprosté odmítnutí práce útvaru prezidenta,“ podotkl. „Předpokládám, že si řadu věcí vyjasníme,“ uvedl ke schůzce s Balážem. „Vzhledem k tomu, že od zítřka už mě bude hlídat útvar ochrany prezidenta, tak to svědčí o tom, že tady k nějakému vývoji už došlo,“ doplnil.

    Zobrazit celý online

panda82 ( 12. března 2023 11:44 )

nepodpoří, má jiný mechanizmus, ten přece nemůžeme chápat

panda82 ( 12. března 2023 11:40 )

za ty peníze se musí zviditelnit,copak její mozek bere něco jiného

panda82 ( 12. března 2023 11:38 )

Má historickou šanci se znemožnit s tím ajncáblem , který mu fandí,jestli nepoužije
rázně diplomacii, tak ho potáhnou ke dnu Fiala, Němcová a další

panda82 ( 12. března 2023 11:33 )

připojuji ještě Pekárovou

Paul Alerton ( 12. března 2023 00:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa