Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neúspěšní zemanovci ukončují činnost! SPO vedl i Mynář, sponzoroval Nejedlý

Autor: ČTK - 
8. března 2023
10:33

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) ukončí svou činnost. O sloučení s jinou stranou neuvažovala. CNN Prima News to řekl 1. místopředseda Marian Keremidský. Čestným předsedou strany je prezident Miloš Zeman, kterému dnes končí druhý prezidentský mandát.

„Řešíme to, ale s velkou pravděpodobností budeme činnost strany ukončovat,“ řekl televizi Keremidský. „Víceméně jsme z větší části ve shodě, že s koncem mandátu pana prezidenta skončíme i my,“ uvedl. Odmítl ale, že by Zeman měl na ukončení činnosti strany nějaký vliv. „Že by nám říkal, zda musíme ukončit činnost, to určitě ne,“ podotkl.

Strana vznikla z občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana v roce 2009. Ustavující sjezd se konal v březnu 2010, kdy byl předsedou zvolen Zeman. Strana je s prezidentem úzce spojena a v minulosti střídavě vkládala do svého názvu a opětovně z něj vypouštěla slovo zemanovci.

Mezi předsedy zemanovců figurovali v minulosti i Vratislav Mynář či někdejší senátor Jan Veleba. Jedním z největších sponzorů strany byl před volbami 2010 Martin Nejedlý, pozdější ekonomický poradce prezidenta.

Sloučení s jinou levicovou stranou se zřejmě nechystá, přestože například řada členů SPOZ byla dříve členy ČSSD. „Udělali jsme to i z toho důvodu, že žádné jiné strany o sloučení neměly zájem, nebo jsme o tom ani neuvažovali. Kdyby se někdo ozval, tak bychom to řešili, ale k tomuto rozhodnutí jsme se nedostali,“ dodal Keremidský. Podle něj by problémem mohly být i různé zákonné náležitosti při slučování stran.

Uskupení dosáhlo svého největšího úspěchu pod Zemanovým vedením. Ve sněmovních volbách v roce 2010 získalo 4,33 procenta. V roce 2013 strana dosáhla na 1,51 procenta, ve sněmovních volbách v roce 2017 oslovila 0,36 procenta voličů.

 

 

Jaryn19 ( 9. března 2023 13:26 )

pračka peněz, nic jiného to nebylo

bursik ( 8. března 2023 14:30 )

JaNat ( 8. března 2023 12:55 )

Já nikoho nenapadám. Nezkoušej mi něco podsouvat! Běž si po svých, dohledej si co potřebuješ, nejsem tvoje informační kancelář. V minulosti jsi napadala jen ty mě, to je tvoje parketa ne moje.

Jiří Zvěřina ( 8. března 2023 12:40 )

Tolik štěstí najednou??? To už je fakt na šampáňo...

xiioma ( 8. března 2023 12:35 )

... jen jsem se slušně zeptala, a ty mě hned napadáš!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa