Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dusno kvůli důchodům: Vláda v červnu přidá, ale méně. Drzost a chucpe, čílí se opozice

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. února 2023
21:19
Autor: ČTK, swp, for - 
15. února 2023
08:12

Důchody se od června kvůli inflaci znovu mimořádně zvýší - v průměru o 750 korun. Růst se ale zmírní. Vláda za to čelí ostré kritice opozice, která to označuje za drzost či chucpe. A co další vládní novinky z dnešního jednání Fialova kabinetu? Ve funkci vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací končí po necelém roce Michal Klíma. Vláda schválila rovněž zavedení nových antibiotik, což přinese Česku 25 tisíc nových balení. Premiér Fiala informoval také o tom, že se potká s americkým prezidentem Joe Bidenem.

  • Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od června kvůli inflaci znovu zvýší, ale méně, než se čekalo. Starobní penze by mohla vzrůst v průměru o 750 korun. Všichni penzisté a penzistky by podle plánu vlády měli dostat 400 korun a k tomu by se jim měla zvednout procentní část penze o 2,3 procenta.
  • Kabinet upravil kvůli vysokým výdajům valorizační vzorec. Důchody by se tak měly zvýšit méně, než teď nařizuje zákon.
  • Vláda vedle toho odsouhlasila zavedení na trh a úhrady dalších druhů antibiotik. Díky tomu bude možné dovézt do ČR dalších 25 tisíc balení antibiotik. 
  • Vláda dnes ukončila činnost vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací. Agenda nyní bude spadat pod bezpečnostního poradce Tomáše Pojara. Končí tak vládní zmocněnec Michal Klíma.
  • Premiér Fiala informoval o své účastí na jednání B9 ve Varšavě, kde se setká s americkým prezidentem Joe Bidenem. Řešit budou situaci na Ukrajině a spolupráci v oblasti bezpečnosti. 
  • Vláda schválila obsazení funkce národního koordinátora pro adaptaci a integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny. Do funkce jmenoval nynější zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Šimáčkovou Laurenčíkovou.

Dusno kvůli důchodům: Vláda sáhne do valorizačního vzorce

Důchody se od června kvůli inflaci opět mimořádně zvýší, Fialův kabinet chce ale upravit kvůli vysokým výdajům valorizační vzorec. Důchody by se tak měly zvýšit méně, než teď nařizuje zákon.

Změny legislativy musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident. Politici opozičního hnutí ANO označili zamýšlený mírnější růst penzí za drzost.

„Zvýšení bude mít dvě složky. Ta jedna bude zvýšení důchodu o stejnou částku 400 korun všem a pak další růst nad tuto částku ve výši 2,3 procenta,“ popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podotkl, že průměrná starobní penze by tak přesáhla 20 000 Kč. V lednu byla podle ministerstva 19 438 korun.

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná a zásluhový procentní díl odráží odpracované roky, výši odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci se dosud navyšuje jen zásluhový díl. Odborníci i někteří politici poukazovali na to, že si tak při mimořádné valorizaci méně přilepší lidé s nízkou penzí, kteří zdražování pociťují víc. Kritizovali vládu za to, že nastavení dosud nezměnila. Podle Jurečky stanovení stejné částky 400 korun pro všechny na tyto výhrady reaguje.

Jurečka uvedl, že při stanovení valorizačních pravidel se nepočítalo s dvoucifernou inflací.

Drzost a chucpe, čílí se opozice

Šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová považuje argumenty vlády ke změně valorizačního vzorce „v neprospěch důchodců“ za drzost. Na twitteru uvedla, že stát loni získal díky inflaci a vyššímu daňovému inkasu 137 miliard Kč navíc a příjmy státu na úkor občanů rekordně rostou i letos.

Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka mají senioři právo na plnou valorizaci a snahy vlády o změnu výpočtu jsou „chucpe“.

Fiala zmínil mezigenerační spravedlnost

„Cítili jsme nutnost sáhnout do mechanismu (valorizace) i z hlediska nějaké obecné mezigenerační spravedlnosti, udržitelnosti do budoucna,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Také podle Jurečky musí platit určitá míra solidarity, aby podporu mohly získat i mladší generace.

Podle Fialy má jeho vláda odvahu provést důchodovou reformu a zdůraznil, že o parametrech důchodů budou intenzivně jednat s opozicí. „Myslím si, že by mělo být v zájmu všech, abychom se domluvili na parametrech, které se budou těšit souhlasu napříč politickým spektrem, aby občané měli jistotu, že základní parametry zůstanou zachovány přes několik volebních období,“ zdůraznil.

Vláda řešila i nedostatek léků

Vláda se dnes zabývala také nedostatkem léčiv v ČR. Vedle akutních kroků řešila vláda i to, jak podobným problémům předcházet. Fiala uvedl, že nedostatek léčiv byl způsoben řadou aspektů, jako byly výpadky v dodavatelských řetězcích a vyšší nemocností v ČR. 

Vláda na to konto odsouhlasila zavedení na trh a úhrady dalších druhů antibiotik. „Díky tomu rozhodnutí bude možné dovézt dalších 25 tisíc balení antibiotik,“ konstatoval Fiala. Slovo si později vzal i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09), který podotknul, že je to extrémně důležité i proto, že léky budou moci být hrazené i pojišťovnou. 

„Děláme takové kroky, abychom těmto problémům mohli předcházet,“ dodal Fiala s tím, že ministerstvo zdravotnictví tak řeší systém pro uplatňování aktivní lékové politiky a řeší také novelu zákona o léčivech, což mimo jiné zajistí lepší zjišťování množství léků ve skladech.

Koncem února podle Válka půjde novela o léčivech do vnějšího připomínkového řízení. „Novela posílí pozici obecně českého trhu, aby byl odolný proti výpadkům,“ konstatoval. Bude trvat na tom, aby u firem, které mívají výpadky, měly zásoby na víc měsíců. 

Fiala také informoval o tom, že se v příštím týdnu opravdu setká s americkou hlavou státu. „Zúčastním se jednání skupiny B9 s americkým prezidentem Joe Bidenem ve Varšavě. Předpokládám, že budeme jednat o situaci na  Ukrajině, o obraně a bezpečností spolupráci v rámci skupiny B9. Je to důležitá schůzka a USA jsou klíčovými partnery,“ konstatoval Fiala.

Končí zmocněnec Klíma, agendu přebírá Pojar

Fiala potvrdil, že vláda dneškem zrušila funkci vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací. Klímova funkce vznikla loni v březnu, vláda si od ní slibovala účinnější boj proti dezinformacím a koordinaci aktivit, které se na jednotlivých úřadech v této oblasti dějí. „Vláda zrušila pozici a předala problematiku národnímu bezpečnostnímu poradci,“ řekl Deníku N Klíma. 

Agendu přebírá Národní bezpečností poradce Tomáš Pojar a při Bezpečností radě státu vznikla nová pracovní skupina, která se bude těmito věcmi zabývat. „Jsme přesvědčeni, že po úvodní fázi, kdy bylo třeba ty věci rozhýbat, což udělal Klíma, je teď potřeba přejít ke konkrétním aktivitám,“ dodal Fiala.

Na tiskové konferenci byl přítomen i Pojar. „Nepotřebujeme žádný další akční plán. Žádný další nebyl vládě předložen a na žádném se nepracuje. Musíme se věnovat konkrétním aktivitám a činnostem pro zlepšení fungování ČR, abychom mohli lépe čelit hrozbám,“ konstatoval. 

Šimáčková Laurenčíková koordinátorkou pro uprchlíky

Adaptaci a integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny bude koordinovat dosavadní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že se nic nemění na připravenosti ministerstva vnitra v případě eskalace krize zintenzivnit práci krizového štábu. Takovou situaci ale nepředpokládá.

Od 1. 4. 2023 bude mít vnitro pod sebou krajská asistenční centra pro pomoc Ukrajině. „Už je nebudou provozovat jednotlivé kraje, ale bude to centralizováno pod ministerstvo vnitra,“ uvedl Rakušan s tím, že datum je pro něj symbolické a začíná tím i druhý rok ochrany.

„Přidělování ubytování bude zabezpečeno na stanovených pracovištích ministerstva vnitra. Budou existovat stávající centra a zároveň tři pracoviště s nepřetržitým provozem,“ podotkl Rakušan s tím, že ale všech 14 center už nemusí být otevřeno v kuse, protože ten tlak už takový není.

 

mmmate ( 17. února 2023 00:38 )

Sněmovna chce projednávat návrh na zvýšení důchodů od června na nižší úrovni, než stanovuje zákonem definovaná valorizace.ŽE ONI NEPROJEDNÁVAJÍ TAK SVOJE PLATY.
Od Nového roku se psalo o kolik si polepší politici, soudci a státním zástupci ,že od 1.1.23. jim vzrostly platy o 12,7 procenta. Poslanci a senátoři dostanou měsíčně o 11 600 korun na 102 400 a prezident o 38 500 na 341 200 korun.
Předsedové r a premiér letos pobírají 274 800 korun, místopředsedové Sněmovny a Senátu a ministři 195 300 korun.
Nejnižší plat soudce se od Nového roku bude pohybovat kolem 100 tisíc korun, u žalobců pak 90 tisíc korun.
minimální mzda, o pouhých 1100 korun na 17 300 korun.
A vy se tady dohadujete o důchodcích o jejich zvýšení valorizace důchodů ,vždyť plno důchodců nedosáhne z důchodu na nájem a poplatky,natož když zůstane sám.

mrklobouk ( 16. února 2023 21:38 )

Chucpe? Čílí? Co to je za slova v napisu

tarrica ( 16. února 2023 18:14 )

No vdovské důchody většinou nedělají 7-10 tisíc a pohud by to bylo do 5 tisíc, tak to chápu. Když jsou dva důchodci, tak ten byt 2+1 zaplatí, ale pokud zůstane žena/muž/ sama, přestože celý život pracovala, tak s bídou utáhne byt 1+1/bez vdovského důchodu.
Štve mě spíše to, že mateřská je 2-4 roky , ceny za výživu a nutné potřeby pro dítě jsou astronomické. Tady pomůže jen snížení cen.
Zrušení senátu, omezení,,poradců,,, snížení míst na úřadech, nepodporování neziskovek, které nejsou někdy k užitku, zrušení odměn za běžnou práci - to jsou možnosti, jak ušetřit miliardy.

maxpax ( 16. února 2023 16:24 )

Nejvíc brečí důchodci co jsou vdovy a vdovci .
Kdo se neflákal, má přeci svůj normální důchod.Pokud se jeden z nich celoživotně flákal, tak si to doma sami takhle dohodli a měl tedy mužíčel svoji lenivou ženušku zaopatřit dokud žil. Vyplácí se víc jak 700 tisíc vdovských a vdoveckých důchodů, které se neustále také valorizují. Proč má brát vdova nebo vdovec ke svému důchodu ještě nějakých 7-10 tisíc vdoveckého ? Vdovecké důchody bych nechal jen těm, co vychovávají nezletilé děti. Ty navíc pobírají i sirotčí.
V lednu přidali ženským 500kč výchovného na dítě a už teď je to štve. Přitom cpát do vdov a vdovců tisíce měsíčně, když sami ti vdovci a vdovci mají svůj důchod, děti třeba ani neměli, společně spolu ani nežili, to vládě přijde normální .

hejhej ( 16. února 2023 16:14 )

jonn:
Nedostali pokyn od slepené Fialovy vlády

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa