Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záchrana životů není diskriminace, říká Hašek o Rusech na OH. Přidal řešení pro české sportovce

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
15. února 2023
05:00

Olympijské hry 2024 s Rusy nebo bez nich? Mezinárodní olympijský výbor hledá cesty, jak ruské sportovce nediskriminovat. A odvolává se tak na zásady olympijské charty. Hlasitý kritik tohoto přístupu výboru, bývalý hokejista  a olympijský vítěz Dominik Hašek v Epicentru Blesku vysvětlil, proč za něj start ruských sportovců v neutrálních barvách jako řešení nestačí. A jak v případě účasti sportovců ze zemí, které útočí na Ukrajinu, měli reagovat čeští sportovci?

„Jestliže diskriminace pomůže zachránit desetitisíce lidských životů, tak je v tom případě na správném místě. Já v tom navíc diskriminaci nevidím. Nelžeme si, že účast ruských a běloruských sportovců je jakýsi symbol,“ vysvětluje Hašek svůj postoj. 

„V případě, že chce dát šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach tomuhle zelenou, pak je asi v té chartě něco špatně napsané. On by měl jasně ruskou agresi odsoudit. Myslím si, že Olympijský výbor by mohl dělat daleko víc pro to, aby na Ukrajině neumírali lidé. Škrtnout ruskou vlajku a ruské symboly je pro mě k smíchu. Víme bez výjimky, že to jsou ruští sportovci, že reprezentují ruskou zemi. Rusko je na ně hrdé, přidává.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

Zobrazit celý online

Češi a Rusové na OH 2024? 

„Jet, nebo nejet? Bojkotovat, nebo nebojkotovat? To je velmi těžká otázka. Určitě uvidím, jaká bude situace a jak to budu cítit třeba za rok. Nicméně já jako Dominik Hašek bych asi neřekl žádnému sportovci: Ty nesmíš jet na olympiádu. Ne pravděpodobně ne, nevím. Ale když tam teda pojedou, ať soutěží proti ruským sportovcům, ať tam teda prostě soutěží jako kluci a holky, ať si vezmou v uvozovkách svou teplákovku, nehraje jim tam česká hymna,“ zamýšlí se olympijský vítěz nad co možná nejideálnějším řešením.

„Protože se může stát, že ten Čech tam bude mít českou hymnu, bude stát na tom stupni vítězů vedle toho Rusa. A i když jemu tam ta hymna nezahraje, je to prostě obrovská reklama pro tu ruskou propagandu a pro zabíjení,“ vysvětluje svůj dojem Hašek. 

Video  Volodymyr Zelenskyj v Evropském parlamentu. (9.2.2023)  - EP
Video se připravuje ...

Honza Prokop ( 9. srpna 2023 10:06 )

Ukrajinec střelí Rusa co se vzdává, Ukrajinci hážou dál granáty z dronu na vojáka Ruska, který už leží zraněný.

Fašismus a terorismus . Fuj.

A tahle šp1na nám bude chtít zakazovat jestli smíme nebo nesmíme pracovat v Rusku. Táhni smrade.

Honza Prokop ( 9. srpna 2023 10:03 )

bral peníze z Ruska pak je tady propodnikal a teď chce být senátor a pak prezident.

Objevil se z nory stejně jak špion Pavel, ten taky přišel se sloganem Spolu silnější, bylo to o ničem co dělal, jenom mrskal kníreem a teď jde vidět o co mu šlo.

Aby tě rakovina vzala ty hnusáku fašistický.

Pavel Mošner ( 15. února 2023 12:13 )

Ten chudák by se měl už zničit léčit. Nikdy není pozdě.

Papanikula ( 15. února 2023 08:57 )

A bylo to stejně když USA napadl a okupoval Iraq ? Kde bL tehdy Hasan

kal123 ( 15. února 2023 08:48 )

Hašek, evidovaný StB jako Domino. A jak se mu líbilo v Moskvě, kde hrál za CSKA? Už ty peníze, co tam vydělal, poslal na Ukrajinu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa