Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Feri bez afra u soudu kvůli obvinění ze znásilnění: Bylo jen líbání, do pití jsem jí nic nedal, brání se

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. února 2023
15:39
Autor: ČTK, Maxmilián Nový, Mii - 
14. února 2023
07:21

Exposlanec Dominik Feri dnes při příchodu k soudu zopakoval, že se nikdy nedopustil žádného sexuálního násilí. Feri čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění, věc za velkého zájmu médií dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 3. Feri věří, že soud ho zprostí obžaloby, řekl.

Feri přišel k soudu s úsměvem a trpělivě odpovídal na otázky novinářů. „Co je, myslím, důležité říci, že dneska se tu nebude řešit žádná sprcha, žádný noční stolek, to jsou příběhy, které už jsou dávno pravomocně odložené,“ zmínil Feri některé případy, ve kterých se podle žen měl nevhodně zachovat. 

„Sprcha je něco, co mi přijde silně nespravedlivé. Ačkoliv je to pravomocně odložené, tak slečna, ještě jako novinářka (…) lhala do médií,“ dodal exposlanec. Podle svých slov se aktuálně naplno věnuje tomuto řízení.

„Já věřím, že budu zproštěn žaloby. Jistě jsem mohl v minulosti říct něco, co bylo neslušné, nevhodné, za to jsem se ostatně veřejně omluvil, ale jistě jsem mohl, řekněme, nenaplnit očekávání některých dívek. Ano, ale to říkám v plné pokoře, nikdy jsem se nedopustil žádného násilí, žádného sexuálního násilí,“ pokračoval Feri v odpovědi na otázky. Pro očištění svého jména je připraven vyvinout maximální úsilí.

Exposlanec si nemyslí, že by svým odchodem z veřejného dění někoho zklamal. „Mě samozřejmě mrzí, že už nejsem nějakým způsobem aktivní na sociálních sítích, ale pokládám to za něco, co je v tomto řízení nutné,“ řekl. Feri byl svého času hvězdou Instagramu.

Podle něj právě teď nastává chvíle, kdy bude moci popsat, „co se skutečně stalo“.

Tři projednávané případy

Soud nakonec rozhodl, že výslechy poškozených a znalců budou neveřejné. „Prezentace intimních detailů poškozených může mít dopad na jejich soukromý život,“ vysvětlila předsedkyně senátu Lenka Hájková, proč se tak rozhodla. „To, že to nebude v plném rozsahu veřejné, je škoda,“ míní Feri.

Jako první začala svoji řeč státní zástupkyně Petra Gřivnová. Stručněji popisuje, jakých obětí se obvinění týká. První případ se měl stát v roce 2016 v pronajatém bytě. V něm se měl Feri pokoušet líbat poškozenou, která ho však odstrčila. Přes její nesouhlas nadále pokračoval, tvrdí obžaloba. Následně se měla napít nápoje, po kterém se měla dostat do částečné ztráty vědomí. S ní měl poté Feri provádět nedobrovolný pohlavní styk.

Video  Dominik Feri u soudu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Druhý případ se má týkat nevhodného chování exposlance a jak ho poškozená vnímala. Byla paralyzovaná a nemohla se údajně bránit. „Násilně ji donutil k pohlavnímu styku,“ uvedla Gřivnová.

Ve Sněmovně se měl stát třetí případ. Tam si měl podle výpovědi Feri pozvat novou stážistku. Nerespektoval její nesouhlas s intimnostmi. Poškozená se měla po několika minutách vymanit z Feriho sevření. „Dopustil se jednání, které směřovalo k dokonání trestného činu,“ řekla zástupkyně.

Oběti požadují finanční odškodnění nemajetkové újmy - 250 tisíc korun, 600 tisíc korun a 1,2 milionu korun. 

Feri: Pohlavní styk byl konsenzuální

„Všechny skutky v obžalobě považuji za sporné,“ reagoval Feri ve své obhajobě a zopakoval, že je nevinen. Podle něj to, co je v obžalobě, je nechutné a nikdy by toho nebyl schopen. Odmítá, že by činil nátlak na oběti nebo že by oběť držel v bytě a nutil ji k pití nějakých nápojů. Pohlavní styk byl konsenzuální, říká.

Posléze jej ale soudkyně vyzvala, ať je co nejvíce stručný. Začal totiž číst zprávy s jednou z poškozených, kterými se snaží dokázat, že v komunikaci s ní pokračoval i po údajném incidentu. Přinesl si k tomu i vytisknuté fotografie.

„To, že bych dal někomu něco do pití, je odporné, ohavné a hnusné,“ odmítl jedno z obviněních Feri. Dle jeho slov se s obětí pouze líbal a k žádnému pohlavnímu styku nedošlo. Jako důkaz cituje konverzaci s kamarádem, ve které píše, že se rande nikam neposunulo a jen se líbali. „Pro mě je problematické obstarat si antibiotika, nevím, kde bych takovou látku sháněl,“ zpochybnil výpověď poškozené, že jí měl něco hodit do pití.

Ke třetímu případu Feri řekl, že se stážistkou ve Sněmovně vypil pár piv. „Cestou ve výtahu jsme se líbali, protože to mezi námi v průběhu večera jiskřilo. To bylo konsenzuální. Ale ona říkala, že to není vhodné, protože máme oba partnery, což přiznávám,“ popsal Feri s tím, že se jí poté za nevhodné chování omluvil.

Kamarádka poškozené: Vypila nápoj a nemohla se pořádně hnout

Během soudu veřejně vypovídala mimo jiné kamarádka první poškozené. Popsala, že jí dívka hned po údajném aktu volala a očividně byla rozrušená. „Začal ji líbat, šahat na ni, od začátku ale říkala, že se jí to nelíbí a že nechce. Poté vím, že jí nabídl něco k pití, což přijmula. Pak si to ale prý pamatuje v útržkách. Že si pamatuje, že spolu byli v posteli, že ji šahal pod triko, že se bála, že zmiňovala, že to nechce a říkala mu to přes tu noc několikrát. Vždy si pamatovala jen útržek, kdy ji pořád uspokojoval (...) Ráno se jí zeptal, jestli přijde, že se sblížili po té noci, ale ona jen rychle utekla. To mi odvyprávěla do toho telefonátu,“ popsala svědkyně.

„Z toho telefonátu šlo slyšet, že je z toho vystresovaná, že se bojí a že jí to nebylo příjemný. Vzpomínala na jeho obličej, jak se tvářil, a jak ji to děsilo,“ uvedla také. „Poté co vypila ten nápoj, tak se nemohla pořádně hnout. Bála se a jak jsem z toho pochopila, tak čekala na denní světlo, aby mohla odejít,“ pokračovala svědkyně s tím, že dívka se neozvala dříve proto, že se bála, že ji nikdo neuvěří. Sílu získala, až když zjistila, že stejnou zkušenost má více žen.

Skončil ve Sněmovně i v TOP 09

Ferimu hrozí až desetileté vězení. Obžaloba totiž podle dřívějších informací tvrdí, že se jednoho ze skutků dopustil na tehdy sedmnáctileté dívce. Bývalý poslanec už v minulosti vinu odmítl. Uvedl, že je připraven prokázat, že je nevinný, stejně jako v případech, které policie odložila.

Feriho začali policisté prověřovat poté, co jej několik žen obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí.

Svědectví na jaře 2021 zveřejnily weby Deník N a Alarm. Feri po zveřejnění výpovědí odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování.

Následně rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do Sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Video  Blesk Podcast: Feriho kauza pomohla univerzitám. Studenti více hlásí sexuální obtěžování  - Jiří Marek, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa