Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohřeb papaláše Štrougala (†98): Malá obřadní síň, 25 minut a hotovo!

Autor: V. Renovica, V. Jandera - 
11. února 2023
05:00

Na to, že byl nejdéle sloužícím komunistickým premiérem a sám se dožil úctyhodných 98 let, stačilo pro rozloučení s ním pouhých 25 minut v malé obřadní síni a asi jen čtyřicítka hostů. Blesk byl u pohřbu někdejšího rudého papaláše Lubomíra Štrougala.

Desítky smutečních hostů, mezi nimiž nebyla žádná dnes zvučná jména, se včera před třetí odpoledne začaly shromažďovat před malou obřadní síní v pražských Strašnicích. Chystali se dát poslední sbohem Štrougalovi, který po dlouhém boji s duševní nemocí zemřel 6. února a dožil se takřka stovky. Vše hlídali tři bodyguardi a do síně nebylo možné se dostat, pokud člověk nebyl na seznamu.

Báječný vztah

„Co byste rádi?“ řekl Blesku jeden z ochránců, když jsme se snažili oslovit Štrougalovu dceru Evu Janouškovou (67), úspěšnou pražskou módní návrhářku a donedávna spolumajitelku salonu E.Daniely. Nakonec slušně přetlumočili, že paní Janoušková nechce mluvit. „S tátou jsme měli báječný vztah. I když byl hodně pracovně zaneprázdněný, se všemi průšvihy jsem chodila za ním,“ prozradila ale kdysi v rozhovoru pro magazín Ona DNES. 

Drby a omluva

Štrougal byl výrazným představitelem Husákova aparátu v 70. a 80. letech. Proslul svým intelektem a také chladným pragmatismem, provázely ho také různé drby, například ten o poměru s popovou hvězdou Helenou Vondráčkovou (75). Zpěvačka pak musela dlouhá léta po revoluci tuto lež vyvracet. „Nikdy jsme se neviděli,“ opakovala dokola. Ve svých pamětech z roku 2009 se Štrougal omluvil všem, které režim utlačoval. Byl podruhé ženatý s Miloslavou, kterou potkal na Úřadu vlády. S ní si koupil byt na pražském Proseku. V něm spolu žili, dokud se Štrougalův zdravotní stav výrazně nezhoršil.

Video  Utajený pohřeb Lubomíra Štrougala.  - Vojtěch Jandera/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

18: Tolik let byl Štrougal premiérem

(Jediný inteligentní papaláš? Měl rád krásnou literaturu, dlouhé rozmluvy a nedopouštěl se tragikomických výroků, jaké historicky pamatujeme třeba u Milouše Jakeše (†97) či dalších jednodušších soudruhů. I proto na Štrougala a jejich společné setkání před mnoha lety dosluhující prezident Miloš Zeman (78) v jednom z rozhovorů pro Blesk zavzpomínal. „Položil jsem mu otázku: Pane Štrougale, o vás existují dvě hypotézy. První: že jste byl nejinteligentnějším členem komunistického politbyra. Druhá: že jste byl jediným inteligentním členem. Která z těchto hypotéz je pravdivá?“ Ten se prý vyhnul odpovědi a místo toho Zemanovi řekl, že nejpitomějším členem politbyra nebyl Vasil Bilak, jak se obecně traduje, ale ideologický tajemník Fojtík. „Ten prý byl ještě blbější než Bilak, což už je co říci,“ řekl tehdy Zeman. 

Krev na rukou

Nejdéle sloužící komunistický premiér a předtím také ministr vnitra Štrougal byl po revoluci prověřován kvůli úmrtí prchajících občanů na hranicích. Mimo jiné i proto, že jako šéf vnitra nezabránil použití vysokého napětí v elektrických zátarasech na západní hranici Československa – za tohle mu přičítali vinu na smrti 43 lidí. Nakonec obviněn nebyl a případ byl promlčen. Další stíhání bylo zastaveno v květnu 2021 kvůli jeho špatnému duševnímu zdraví, prý neměl být schopen chápat smysl trestního řízení. Nakonec věc skončila v rukou Ústavního soudu, Štrougalova smrt za ní ale dělá tečku. 

Video  Ve věku 98 let zemřel Lubomír Štrougal  - Videohub
Video se připravuje ...

yarda ( 11. února 2023 20:23 )

Tak sis plivnul na mrtvého. Máš radost?

AbeBuzony ( 11. února 2023 20:18 )

25 minut až moc, já bych obřad zkrátil jen na průchod kolem ležícího komouše!

yarda ( 11. února 2023 20:08 )

...25 minut a hotovo...
Umřel člověk v požehnaném věku. Už nepatřil mezi celebrity, aby se na jeho funus cpali investigativní bulvární žurnalisti a za nimi další celebrity, aby se dostaly do médií.
Budiž mu země lehká.

Uživatel_5125828 ( 11. února 2023 19:47 )

Komedianti.33 roku tahaji po soudech byvaleho komunistu a po 33 letech si na hrad dosadi dva,co v r89 jen otocili kabaty a pozdeji nasypali popel na hlavu. Apropo:vrazda a dalsi ruzne nasilne ciny se v cr po 20 rocich promlcuji,tak fakt nevim jake kdo ma na koho meritko.tim nerikam,ze bylo vse v poradku.komunisti to udelali spatne. Meli nechat hranice otevrene jako v Jugoslavii a kdo chce kam, tak at jde.to byla velka chyba tak jako politicke procesy,uranove napravne doly,PTP a podobne

stařec ( 11. února 2023 17:21 )

A co Štrougalův stranický kolega PEŤA PAVLÍKŮ??NA JEHO POHŘEB SE TAKY TĚŠÍŠ??!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa