Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sněmovní bitvy 2022: Spory o důvěru vládě, rozpočty a co „s*re“ Fialu. Kdo se s kým pohádal?

  • Autor: vja,ČTK - 
    31. 12. 2022
    05:00

    Obstrukce, mnohahodinové předčítání, hádky a urážky. Poslanecká sněmovna letos zažila řadu schůzí, při které to mezi pětikoalicí a opozicí pořádně jiskřilo. Premiéra Petra Fialu (ODS) hned při jednání o vyslovení důvěry jeho vládě zradil mikrofon a lidé se tak dozvěděli, že ho to v dolní komoře „už s*re“. Rušno bylo i u pandemického zákona, rozpočtů nebo zrušení EET. Podívejte se na nejvyostřenější výměny názorů mezi poslanci, ke kterým došlo v uplynulém roce, a nejpodivnější hlášky, které v lavicích Sněmovny zazněly.

  • 1.Leden

    Zrádné mikrofony a zisková Mimoň

    Poslanecká sněmovna vřela už zpočátku roku při hlasování o důvěře vládě Petra Fialy (ODS). Poněkud nešťastně ujelo premiérovi po oznámení přerušení debaty krátké zanadávání. „Mě to tady už s*re,“ ulevil si premiér, když kvůli nepřítomnosti několika členů vlády došlo ke krátké pauze. Netušil však, že zmíněný výrok zachytí citlivé mikrofony v jeho blízkosti.

    Při debatě před hlasováním se rozlítil po vystoupení exministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Před chvílí jsme byli svědky debaty, já bych ji nazval Mimoň sem, Mimoň tam, ale Mimoň je zisková,“ pronesl poněkud žertovně směrem k Metnarovi.

    Video  „Slušňák“ Fiala se ve Sněmovně neudržel: Mě už to taky s*re  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 2.Únor

    Recitační besídka

    Pořádně se do sebe poslanci pustili i během únorového projednávání novely pandemického zákona. Není divu, že některým z nich „ujely nervy“, když v lavicích kvůli obstrukcím museli strávit skoro dva dny a vybrané projevy trvaly v řádu několika hodin.

    V reakci na dlouhé proslovy místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL) označil zasedání za „recitační besídku“. „Pokud SPD bude pokračovat ve snaze dělat z jednání Sněmovny podprůměrnou recitační besídku, tak je dle mě na čase otevřít diskuzi o zpřesnění jednacího řádu,“ nechal se slyšet.

    Během jednání dokonce jeden z koaličních poslanců počastoval předsedu SPD Tomia Okamuru poněkud hospodskou nadávku „vole“, na což si uražený politik posléze stěžoval. Rovněž se mu nelíbilo přerušování jeho řeči. „Já bych byl nerad přerušován někým, když tak se přeruším sám, až já budu chtít,“ vztekal se.

    Best in inflation a šoumeni

    Vyostřená byla i debata na mimořádné schůzi kvůli vysokým cenám energií 17. února. „Nejdřív jsme kvůli vám byli best in covid a teď jsme kvůli vám best in inflation,“ zlobil se na bývalou ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO) ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

    Své kolegyně se vzápětí zastal předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Jste velký machýrek. Všechno znáte, pávy. Když jdete dělat nějaké odborné souboje, rozdejte si to se mnou, ne s paní ministryní Schillerovou,“ vyzval svého politického soka. „Jste opravdu bavič této vlády, šoumen. Jste nabubřelý bankéř,“ reagovala následně uražená Schillerová na ministrova slova.

    Video  Zeman o rozpočtu ve Sněmovně: Je čas splácet dluhy  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 3.Květen

    Jste natvrdlej?

    Sněmovním „expertem“ na vyostřování debat  je dlouhodobě předseda SPD Tomio Okamura. Ten se během 10. a 11. května při diskuzi o vládních strategických prioritách zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny opět „vyznamenal“. „Jde přece o to, že ti Ukrajinci budou podsekávat průměrné mzdy našich občanů. To jste fakt tak natvrdlej?“ opřel se do ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). „To v tom máte pěknej bordel,“ uvedl dokonce ještě chvíli před výrokem o natvrdlosti.

    Okamuru však záhy uzemnil za hlasitého bušení do lavic Sněmovny místopředseda Jan Skopeček (ODS), který poslance během jeho teatrálního výstupu musel opakovaně napomínat. „Není možné hodinu sedět a poslouchat člověka, který uráží,“ uvedl Jurečka, společně s dalšími ministry raději opustil jednací sál.

  • 4.Červenec

    Korupce v genech proti rakovině

    V souvislosti s korupční kauzou Dozimetr se do sebe 7. července pořádně pustili expremiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Podle mého názoru STAN je skutečně strana organizovaného zločinu... Starostové a nezávislí mají korupci v genech,“ nechal se slyšet Babiš. „Jsme svědky skutečně té nejbrutálnější demagogie a propagandy, kdy obžalovaný z dotačního podvodu nám říká, kdo má a nemá odstoupit z vlády? Tahle skupina, která sama prorostla státní správou jako rakovina,“ přirovnal pak Rakušan hnutí ANO ke zhoubné chorobě.

    Řehtá na mne jako kůň

    Poněkud humorně působilo pak uražení poslance Milana Brázdila z ANO při debatě o služebním zákonu 12. července. Ten si stěžoval, že předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný se na něj „řehtá jako kůň“. „Vy na mě řehtáte, pane kolego. Já nevím proč, co jsem vám udělal?

    Po těchto slovech se dočkal napomenutí od předsedající, jelikož se na Výborného neobrátil jejím prostřednictvím. „Prostřednictvím, chci říct. Nevím, proč na mě pan Výborný řehtá, jako že kůň,“ opravil se záhy Brázdil a předvedl na mikrofon domnělé zvířecí zvuky.

  • 5.Září

    Pitomosti a opoziční orgie

    Opozice se současnou vládou do sebe samozřejmě tepaly i v období okolo hlasování o vyslovení nedůvěry vládě 1. září. „Vládní poslanci vyslovili této vládě důvěru, ale já chci říct, že důvěru většiny občanů už tato vláda dávno nemá. Řídíte se heslem díky za každé nové ráno. Ale vaše práce je služba lidem a na to jste zapomněli,“ uvedla po neúspěšném pokusu o svržení vlády předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová. Slova o tom, že vláda ztratila důvěru občanů, během diskuze před hlasováním opakovala řada opozičních politiků.

    Zpátky se nedržel ani expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ten se opřel například do ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli jeho názorům na Maďarsko. „Že my nemáme vůbec s Maďary mluvit? Tady pan Lipavský - kdo vám diktuje tyhle pitomosti?“ rozohnil se.

    Věřím, že pokud tyto opoziční orgie, kterých jsme byli svědky, nekompetence, nenávisti, lži a zloby, viděli občané, přijdou ke komunálním a senátním volbám a podpoří změnu, ke které jsme nakročili loni na podzim,“ uvedl následně na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

    Co komu kdo vkládá do úst?

    Debaty o novele státního rozpočtu byly vždy plné rozepří a emocí na obou stranách. Následující slovní výměna, která proběhla 7. září, však mezi ostatním vyniká svou bizarností a humorným dvojsmyslem. Začala poměrně nevinnou stížností ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), kterému se nezdál způsob, jakým se jej pokouší citovat opoziční poslanci.

    „Já bych vás požádal, abyste mi nevkládali do úst něco, co jsem neřekl, a pak to nekritizovali,"požádal Stanjura. „Pan ministr Stanjura strašně nemá rád, když se mu vkládá do úst něco, co potom ten druhý kritizuje,“ reagoval bezprostředně poslanec Aleš Juchelka (ANO). Do diskuze o vkládání věcí do úst se záhy přidal i Juchelkův stranický kolega Richard Brabec (ANO). „Já fakt nechci slovíčkařit, ale když tedy říkáte, že vám něco vkládám do úst, pane ministře, tak nevkládejte zase do úst něco mně. Nicméně nebudeme si nic vkládat navzájem do úst, s tím souhlasím,“ zakončil Brabec podivnou rozepři.

    Video  Výběr z proslovů Andreje Babiše a Petra Fialy ve sněmovně ohledně nedůvěře vládě  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 6.Říjen a Listopad

    Paskvily a nelogická kritika

    Bez emocí se neobešlo ani zavádění windfall tax neboli „válečné daně“ 4. listopadu. Podobu daně z nadměrných zisků pro energetické, petrolejářské či těžební firmy poměrně hlasitě kritizovala bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Daň z mimořádných zisků je paskvil a vy jste položil svou hlavu na špalek, bohužel s tím i naši zemi,“ uvedla po schválení daně na adresu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Diskuze o daňovém balíčku rovněž označila za chaos.

    „Rozhodli jsme o zastropování cen pro koncové uživatele, zastropujeme cenu na straně výrobců. A jsme kritizováni ještě za to, že jsme v tom řetězci od výrobce po koncového zákazníka dali pojistku, pokud by v řetězci vznikl mimořádný zisk, aby tam, kde vznikl, byla zaplacena tato mimořádná daň,“ odvětil následně Stanjura.

    Návrat do devadesátek?

    Velké vášně mezi poslanci vzbudilo plánované zrušení Elektronické evidence tržeb, o kterém se rozhodovalo 10. října. Vlajková loď hnutí ANO byla již delší dobu trnem v oku vládní koalice, podle očekávání se jí ale její autoři nechtěli vzdát jen tak, nakonec ale stejně neuspěli. „Tímto rozhodnutím a hlasováním jste se vrátili do devadesátek, ve kterých vám bylo tak dobře,“ rozčilovala se na vládní politiky Alena Schillerová (ANO).

    Peče vánočku a peče na Sněmovnu

    Kritiky ze strany politiků vládní koalice se za svou nepřítomnost při debatě o státním rozpočtu 30. listopadu dočkal expremiér Andrej Babiš (ANO). „Nevyčítejte tady nějakému ministrovi, že není tady v tento okamžik ve Sněmovně, protože když se podíváte zase na facebookový profil toho ministra nebo na twitter, tak vidíte, že dneska měl jinou akci, kterou řídil a kterou moderoval. Tak se podívejte na vašeho šéfa vašeho hnutí, který peče vánočku a peče na Poslaneckou sněmovnu,“ opřel se do předsedy hnutí ANO ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

    K němu se záhy přidal ministr financí Stanjura. „Já vás možná překvapím, ale chci se zastat Andreje Babiše. On říkal, že vždycky, když mu paní Schillerová napíše, že je důležitý zákon, tak přijde. Asi mu to dneska nenapsala. Takže já tomu rozumím. Tak tady potom neříkejte, že jde o zákon roku, když to chudáčkovi předsedovi ani neřeknete, že dneska je ten zákon roku. On pak peče, místo aby tady hlasoval,“ zavtipkoval.

  • 7.Prosinec

    Zase ta vánočka

    K peprné hádce došlo i necelé dva týdny před Vánoci, když poslanci řešili předčasné důchody a prodloužení dočasné ochrany uprchlíků z Ukrajiny. Poslancům ANO tehdy vadila nepřítomnost ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „To je směšný. Rozumím, že máte další práci, ale toto je zákon, který je klíčový, jak furt říkáte,“ stěžovala si poslankyně Berenika Peštová (ANO).

    Na její slova záhy reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který připomněl nedávné aktivity Andreje Babiše. „To není fér. Vy, jíž předseda hnutí peče vánočku, když se tu probírají důležité zákony, sem chodíte s máslem na hlavě. Ministr Rakušan je pracovně v USA, kde reprezentuje zájmy ČR a Českou republiku kvůli předsednictví. Je tam pracovně, nepeče vánočku." Tímto svým výrokem však evidentně ještě přilil olej do ohně.

    Na Jurečku se záhy vrhla Alena Schillerová, kterou kritika předsedy hnutí ANO viditelně pobouřila. „Už nejste v opozici, rádi se strefujete do poslance Babiše. Já se k té vánočce už minulý týden vyjádřila, pekl ji v sedm ráno, odvádíte jen pozornost. Máte si to naplánovat tak, abyste to předložili za jeho přítomnosti. Místo toho to sem pošlete ve stavu legislativní nouze a ještě se budete tvářit, jaký jste borci. Pro mě nejste!“ hřímala.

    „Máte tady vládu? Oprostěte se od Babiše, je to zbytečný a trapný. Starejte se o svou vládu, oni nechodí do práce. Babiš tu byl!“ dodala Peštová. Babiš na schůzi sice dorazil, její průběh se však zdržel kvůli jeho přibližně hodinovému projevu.

    Video  7 věcí, které jste nevěděli o Poslanecké sněmovně  - Videohub
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 31. prosince 2022 17:27 )

..rozpočty a co "s.re" Fialu? To je nám téměř jedno, my jen jistě víme, že od nás.

roxin ( 31. prosince 2022 11:50 )

Jak jsi psal nejsem gramotná, proto to po tobě požaduji a zase lžeš že nemáš čas máš ho FŮRU, protože jsi tady snad nejčastěji!!!

roxin ( 31. prosince 2022 11:27 )

Právě že to CHCI VĚDĚT A ČEKÁM NA VYSVĚTLENÍ a když pořád píšeš o jeho rozkrádání atd, tak bys MĚL VĚDĚT JAK JI ROZKRADL A JAK JI BUDE ROZKRÁDAT!!!

roxin ( 31. prosince 2022 11:22 )

maxidrahoto udělal jsi nejlíp cos mohl--prostě ses jen vypařil.

xiioma ( 31. prosince 2022 11:21 )

hadrapIan nemá cenu jí něco vysvětlovat, pořád mele svou a nic nechápe. Babiše má nad postelí a každé ráno se k němu modlí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa