Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Romantika v tichu, přes 20 tisíc za dárky a radost z půlnoční. Politici se chystají na Vánoce

Autor: Nikola Forejtová - 
23. prosince 2022
05:00

Blíží se konec roku a lidé mají již většinu dárků nakoupenou a v lednici připravený bramborový salát. Stejně na tom jsou i čeští politici. Někteří oslovení zákonodárci si nepotrpí na vánoční tradice a těší se jen na klid. Jiní svátky pořádně prožívají a i se řádně plácnou přes kapsu a nakoupí spoustu dárků. Podívejte se, komu stačí dárek za stovku, kdo se chystá hrát na tubu a kdo ve svých přáních myslí na Ukrajinu. A v galerii najdete i snímky z minulých let. 

Vánoce jsou brané jako svátky klidu a míru. Naopak předvánoční shony představují pro mnoho lidí stres a ukrajuje jim čas. Jinak na tom nejsou ani čeští politici. I ti mají za sebou shánění dárků, obvolávání rodiny a přípravy na svátky. Například nejvzornější oslovený poslanec byl Petr Gazdík (STAN), který se Blesk Zprávám svěřil už v polovině prosince, že byl vyzvednout předposlední dárek. „Všechno mám vymyšlené, ale i zajištěné. Teď jen čekám a počítám, jak ty balíčky chodí, protože jsem většinu objednával online,“ řekl. 

Gazdík nechtěl prozradit, jaký dárek byl nejdražší, aby si to u nás obdarovávaná nepřečetla. „Dohromady jsem ale v tuto chvíli na nějakých 10 -12 tisících,“ odpověděl na dotaz, jaký si pod stromeček udělal rozpočet. 

Kdo se plácl přes kapsu a komu stačí stovka?

O rozpočtu se rozmluvila i místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO). Ta se těší na to, že se blíží svátky, které bude už více vnímat i její vnouček (2,5), a pořídila tak domů pořádně velký stromek, který s manželem nastrojila. „Věřím tomu, že se to bude Kryštofovi moc líbit. Celá moje rodina Vánoce miluje a těšíme se na to, že si to společně užijeme,“ řekla Blesk Zprávám. 

Stejně jako Gazdík, tak i Dostálová řadu věcí sháněla na eshopech. Rozpočet pak měla trošku větší a za dárky nechala zhruba 20 tisíc korun. „Já pak mám dvě přání a to hlavně zdraví v rodině a budu si přát, aby už konečně nastal mír, protože na světě se nemohou ze svátků těšit,“ dodala na dotaz, co si přeje ona. 

Jiní oslovení politici byli mnohem skromnější. Například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se svěřil, že s manželkou mají již dlouhá léta dohodu, že dárky si kupují jen za stovku nebo dvě. „Víte, já jsem proti plýtvání a moje manželka zejména, a když si představím ty naprosto šílené hory papíru po rozbalení, přijde mi to nevýchovné. Máme to takhle nastavené v rodině, ale na rovinu říkám, že se to netýká dětí, ale u dospělých to tak máme. Nejdůležitější na Vánocích přece není to, jak drahý dostanete dárek, proboha,“ řekl nám během bilančního rozhovoru. 

Ani předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný za dárky nedává tolik peněz. „Nedokážu to teďka vyčíslit, jako nejsou to žádné desetitisíce,“ řekl Blesk Zprávám. „Mně udělá radost nějaká pěkná knížka. To, abych měl o Vánocích aspoň čas na to jednu si přečíst, tak doufám, že jednu dostanu,“ dodal.

Knížku by si přál i lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, jak se svěřil Blesk Zprávám. „Jak člověk pořád čte ty suché a legislativní texty, tak se pak těší na nějakou dobrou knihu,“ podotknul s tím, že má rád čtivo a romány například o druhé světové válce. 

Premiér Petr Fiala (ODS) se pak o dárky nestará vůbec, jak přiznal na facebooku. „Dárky, to musí zařídit moje žena, ona to dělá každý rok, tak je na to zvyklá, ale u nás o Vánocích ani tolik nejde o dárky. My jednak prožíváme Vánoce, naše rodina, jako svátky radosti, svátky narození Ježíše Krista, pro nás je důležitý ten náboženský rozměr Vánoc,“ uvedl. 

Pro premiéra jsou podle videa Vánoce důležitým svátkem proto, že je možnost být pár dní v klidu s rodinou a nemusí řešit politiku. „Letos to cítím obzvlášť, silně právě proto, že mám málo možností se vídat se svou rodinou, mnohem méně než v předcházejících letech,“ dodává. 

Jurečka zamíří hrát, Decroix se těší na klid

Na rodinu a chvíli klidu se těší všichni oslovení politici. „My se teda nijak zvlášť nepřipravujeme, neprobíhá žádné čistící komando. My se jenom těšíme, až budeme spolu,“ svěřila se Blesk Zprávám také poslankyně Eva Decroix (ODS). Ta prozradila, že s rodinou nedodržují žádné rodinné zvyky, ale ona osobně se těší na to, že bydlí „na konci světa“, a proto ji čeká klid a ticho v zasněžených Dubenkách. „Opravdu jsme tam jenom rodina a máme celý dům pro sebe a je to taková romanťárna,“ dodala.

Vystrčil se zase těší na to, že stráví mnoho času s vnoučaty, se kterými má v plánu stavět model betlému s figurkami, které maloval Mikoláš Aleš. „To je přece ta nádhera. Pak půjdeme spolu koupit toho kapra a tak dále. A děti se tedy těší i na ty dárky,“ dodal.

Jurečku čekají akčnější Vánoce. Svěřil se s tím, že jej čeká například účast na půlnoční, kde bude hrát na tubu. Zvládne ale prý i flétnu. „Na tyto Vánoce se těším asi nejvíc od dětství, protože toho mám opravdu hodně. A teď věřím, že budu moci vypnout. Máme to, že se setkáváme u nás na večeři, prakticky už 19 let. Než jdeme ke stromečku, tak si zahrajeme na nějaké nástroje. To je něco rodinného, jinak doma nekrájíme jablíčka a ani nelijeme olovo,“ uvedl také. 

Na vánoční písně a koledy se těší i Jurečkův stranický kolega Marek Výborný, který jako každý rok zajde s dětmi k rodičům na rybí polévku a před setkáním pod stromkem se zastaví na náměstí u kostela, kde je dle jeho slov vždy několik set lidí a kde se potká s řadou známých. „Samozřejmě nemůže chybět půlnoční a další vánoční zvyky a tradice,“ dodal. 

Na půlnoční se těší i Gazdík, který býval s manželkou ve skautu, a tak i roznáší betlémská světla a dává si i šupinku od kapra do peněženky. To dělá i Dostálová. 

Většina politiků zmiňovala, že jejich myšlenky míří i na Ukrajinu a přejí si, aby se v dalším roce situace uklidnila. Na válkou zmítanou zemi myslí i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Moc dobře si uvědomuji, že pro mnohé z vás budou tyto svátky zcela jiné, než jaké jste dříve prožívali. Budou výrazně skromnější, budou možná i ve stínu obav z budoucnosti. Na vás budu myslet nejvíce, moji bližní. Nejen o Vánocích, ale každý den roku 2023, kdy nepřestanu bojovat za vaši lepší budoucnost,“ napsala na facebooku.

Na facebooku sdílel svou předvánoční práci i Jan Skopeček, který podepisuje u adventního věnce dárky. Na Instagramu se zase chlubila manželka expremiéra, že balí dárky pro děti ze sociálně slabých rodin.

Video  Zeman ve vánočním poselství vyzval odvaze. Od Čechů chce povinné očkování, pro vládu 100 dnů hájení  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 23. prosince 2022 17:03 )

Co Vas vede k takovemu pesimismu, nechapu...J mozne, ze lovci mamutu vanoce neslavili...Tak proc bychom si nedali kapra, stromek a Betlem...

roxin ( 23. prosince 2022 13:32 )

To ses musel tak rozparádit na Swingers party, protože diskuse je o něčem úplně jiném.

UFO1 ( 23. prosince 2022 08:24 )

Pravda,jsou směšní

UFO1 ( 23. prosince 2022 08:23 )

Vánoce nejsou jejich kampaň,fuj

roxin ( 23. prosince 2022 08:12 )

Co mají s těma prachama dělat když jich mají tolik a ještě si přidávají, nezbývá jen je dávat do oběhu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa