Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novoroční a vánoční projevy politiků: Zeman nebude v Česku! A co chystá Pekarová či Vystrčil?

  • Autor: ČTK,Mii - 
    17. 12. 2022
    13:00

    S koncem roku se můžeme těšit i na projevy, se kterými každoročně vystupují vrcholní ústavní představitelé. Novoroční promluvu k národu chystají premiér Petr Fiala (ODS) či šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Prezident Miloš Zeman zřejmě vystoupí v televizi, jak je jeho zvykem, na svatého Štěpána. Tentokrát by ani živý novoroční proslov přednést nemohl, protože se bude účastnit akce na Slovensku. A co šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)?

  • 1.Petr Fiala (ODS)

    Premiér Petr Fiala (ODS) plánuje občany oslovit s novoročním projevem 1. ledna večer. Mluvčí vlády Václav Smolka sdělil, že úřad vlády oslovil s žádostí o odvysílání řeči v 20:00 hlavní televizní stanice a Český rozhlas.

    Fiala ve svém prvním novoročním projevu ve funkci letos v lednu označil nadcházející rok za jeden z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky kvůli dopadům inflace, růstu cen energií i epidemii covidu-19. Varoval před politickými populisty, kteří budou slibovat jednoduchá řešení. Jako možnost prosazení toho, co Česko životně potřebuje, viděl Fiala české předsednictví v Evropské unii. Letos se dá předpokládat, že zmíní i dopady ruské agrese na Ukrajině, která podle něj změnila i mnoho záměrů Česka.

    Video  Fialův novoroční projev: Nemám mnoho dobrých zpráv. Zmínil ceny energií, drahoty i covid  - Česká televize
    Video se připravuje ...

  • 2.Miloš Zeman

    Prezident Miloš Zeman novoroční projevy nepronáší. Místo toho vždy vystoupí 26. prosince s vánočním poselstvím. Letos ještě Pražský hrad oficiálně neoznámil, že poselství proběhne, ale nic nenasvědčuje tomu, že by nemělo. Zvlášť proto, že to bude Zemanovo poslední poselství v jeho funkci. Česká televize již má pro vánoční poselství 26. prosince vyhrazený vysílací prostor.

    Tentokrát by ani Zeman mít živý novoroční projev nemohl. První den příštího roku stráví na Slovensku, kam přijal pozvání prezidentky Zuzany Čaputové na ceremoniál u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné země.

    Video  Zeman ve vánočním poselství vyzval odvaze. Od Čechů chce povinné očkování, pro vládu 100 dnů hájení  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

  • 3.Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

    Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) novoroční projev stejně jako letos nechystá. Už loni novoroční promluvu neměla, neboť nechtěla pokračovat v praxi svého předchůdce Radka Vondráčka (ANO).

    Šéfka Sněmovny loni sdělila, že novoroční projevy měl její předchůdce Radek Vondráček (ANO) v návaznosti na to, že se k nim rozhodl bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „Svůj vlastní projev neplánuji právě proto, že u předsedy dolní komory nejsou dlouholetou tradicí,“ dodala loni předsedkyně dolní parlamentní komory.

    Na Nový rok se bude Pekarová Adamová stejně jako Zeman účastnit jako čestný host předávání státních vyznamenání na Slovensku.

  • 4.Miloš Vystrčil (ODS)

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přednese počátkem příštího roku svůj už třetí novoroční projev.

    Novoroční projevy parlamentních předsedů byly reakcí na to, že prezident Miloš Zeman nahradil proslovy hlavy státu na počátku roku vánočním poselstvím, které se vysílá 26. prosince. Ani třetí Vystrčilova novoroční promluva nebude předtočená, ale budou ji z Hlavního sálu Valdštejnského paláce živě vysílat Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář.

    Předseda Senátu v letošním novoročním projevu označil za důležité zvládnout koronavirovou pandemii, rostoucí ceny či zadlužení. Vyzval proto k sebevědomé slušnosti, větší smířlivosti a k solidaritě podobné té, kterou lidé projevili při nápravě škod po loňském tornádu na Moravě. Šéf horní komory také připomněl kultivované předání moci po loňských sněmovních volbách.

    Video  Covid i drahota jako výzva pro Čechy: Vystrčil v novoročních projevu vyzval ke smířlivosti  - Česká televize / ČTK
    Video se připravuje ...

Babišova Inflace ( 18. prosince 2022 23:39 )

Koho bude tentokrát letos soudruh Zeman urážet ve svem "slavnostním" projevu?

nespokojeny ( 18. prosince 2022 20:32 )

Je velmi dobře, že Markéta Adamová Pekarová nebude mluvit, alespoň spoustu lidí nenaseje.

Milan Vinický ( 17. prosince 2022 18:29 )

Fiala, Vystrčil a Pekarová nechť mi ve vší úctě políbí nedůstojnou část těla. Byl bych rád, kdyby jeli navštívit své chráněnce do Bachmutu. Kdyby se jim něco stalo, tak jejich bublina bude postovat ta svoje obvyklá RIP a já si otevřu calvados a zpiju se.

Mirek Oldyr ( 17. prosince 2022 18:19 )

Jó vlastně filcka Fico...

Mirek Oldyr ( 17. prosince 2022 18:16 )

Kde o něho na Slovensku pro Boha stojí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa