Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pekarová: Nebudu volit Babiše. To Schillerová má s volbou jasno. A koho má za „králíky z klobouku“?

Autor: DVL, swp - 
27. listopadu 2022
14:00

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a poslankyně a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) diskutovaly v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News o lednových prezidentských volbách, sociálních dávkách, nedostatečných důchodech či zrušení EET. 

Došlo na diskuzi ohledně prezidentských voleb. „My jsme v koalici SPOLU podpořili 3 konkrétní kandidáty,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Mezi nimi jsou generál Petr Pavel, rektorka Danuše Nerudová a senátor Pavel Fischer. Ohledně vlastní volby ještě není zcela rozhodnutá, přihlédne také k prezidentským debatám. „Já sama ještě nejsem úplně rozhodnutá, koho budu volit. Jedno vím jistě - nebudu volit Andreje Babiše.“

„Tito 3 budou skutečně kvalitně vykonávat mandát prezidenta ve prospěch občanů, budou dobře spravovat tuto zemi nejenom ve svůj prospěch, ve prospěch svých ekonomických nebo jakýchkoliv dalších zájmů,“ řekla Pekarová Adamová. 

Zaútočila přitom na Andreje Babiše, podle ní mu nejde o prospěch občanů. Vytkla mu také nedostatečnou účast v Poslanecké sněmovně. „Přestože byl zvolen poslancem, svůj mandát vykonává velmi ledabyle. S trochou nadsázky řeknu, že je častěji na lavici obžalovaných u soudu než v poslanecké lavici.“

Naproti tomu poslankyně a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) má ve své volbě jasno. „Já to budu mít jednodušší, určitě podpořím Andreje Babiše.“

„Králíci z klobouku“

„Já věřím, že lidé jsou moudří a zvolí právě člověka s politickou zkušeností. A ne nějakého králíka z klobouku jenom proto, že koalice SPOLU nebyla schopna vygenerovat jednoho jediného kandidáta,“ řekla Schillerová. „Nevíme pořádně nic o jejich názorech. Když poslouchám některé jejich proslovy, tak pro mě jsou to prázdná slova, za kterými nejsou žádné činy. Žádná politická zkušenost. Žádná zkušenost občanů s tímto člověkem v politické kariéře, takže pro mě jsou to prostě králíci z klobouku,“ zakončila. 

Alena Schillerová vytkla vládě neschopnost včasného zasílání sociálních dávek. „Tato vláda je prostě pomalá, není schopna za měsíce to připravit a ještě to chodí pozdě. A co je teda kuriózní, tak mně posílají občané takovou namnoženou stejnou odpověď ze sociální správy, kde jim sdělují, že je to kvůli tomu, že pan prezident vetoval rozpočet a oni tím pádem nemají peníze. Co to je, jak tato vláda pracuje, ona přece má počítat s tím, jestli má peníze, nemá peníze. Vymlouvat se na veto prezidenta? Absolutně trestuhodné,“ kritizovala poslankyně.

„Je to opravdu vetem prezidenta,“ oponovala Pekarová Adamová. „Z tohoto pohledu to bohužel byla ješitnost pana prezidenta.“ Následně označila Schillerovou za nedostatečně renomovanou advokátku: 

Došlo i na diskuzi ohledně zrušení EET. „Samozřejmě, že my jsme nesouhlasili se zavedením EET,“ uvedla Pekarová Adamová. „My jsme slíbili, že budeme snižovat byrokratickou zátěž, činíme tak. Jeden z těch kroků není jenom zrušení EET, ale také zvýšení povinné registrace plátců daně z přidané hodnoty z jednoho milionu na dva miliony a celá řada dalších kroků, ke kterým dochází. Tady v případě EET je potřeba připomenout, že to se týká jenom hotovostních plateb a ty v roce 2017 opravdu tvořily většinu, ale i díky covidu a díky tomu, že lidé přecházejí rádi na platbu bezhotovostní, tak podle odhadů, které jsou do roku 2025, už takových hotovostních plateb bude jenom 20 %, takže takovýto drahý robustní nástroj zavádět kvůli 20ti procentům...," vysvětlovala předsedkyně.

„To bylo opravdu hloupé“

„To bylo velmi hloupé, paní předsedkyně, co jste teď řekla, promiňte,“ zaútočila Schillerová. „EET jsme zavedli jako dobrovolné i s vaší podporou. Já jsem to tehdy komentoval slovy, že se nestaráte o anglický trávník, když vám teče do střechy, když většina těch podnikatelů měla zavřené provozovny a v podstatě starala se o to, aby vůbec přežila. Naštěstí díky naším kompenzacím naší vlády přežila a udržela si i vlastně pracovní místa."

„To, že se ty karty zvýšily, bylo samozřejmě covidem, ale bylo to i díky EET,“ upozornila Schillerová.

Video  Ministr Stanjura v Epicentru: Daně nezvýšíme, ale...  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

hejhej ( 30. listopadu 2022 21:15 )

panda82: Přesně - Pekarová je hodně hloupá.

panda82 ( 29. listopadu 2022 13:47 )

Pekarová nemá v kebuli nic než Babiše, jinak prázdno,duto

hejhej ( 28. listopadu 2022 21:49 )

jajas:
Redaktor Blesku si myslí, že vyjádření nějaké Pekarové koho nebude volit ovlivní voliče

maxpax ( 28. listopadu 2022 14:49 )

jikar, tys měl kandidovat, tebe je tady škoda

maxpax ( 28. listopadu 2022 14:48 )

Na debaty je čas ve druhém kole. Proč teď?
Jo ahaáá, třebují testovat otázkama Babiše a čerpat a opisovat pak od něj,protože případnou otázku sami nedokáží domyslet. Protože ten prokletý Babiš je jediný ze žhavých kandidátů co o politice a ekonomii něco ví .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa