Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pekarová pro Blesk: Není hrdinství vytápět na 25 stupňů. Vláda by mohla komunikaci zlepšit

Video se připravuje ...
Autor: Nikola Forejtová - 
28. září 2022
05:00

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv okomentovala současnou vládní komunikaci s Čechy. Uznala, že by na tom měla zapracovat, ale zopakovala, že se občané nemusí ničeho bát. Podle ní je mnohdy celý kontext problému složitý. A pozastavila se nad tím, že není hrdinstvím ignorovat krizi a vytápět na 25 stupňů.

Podle Pekarové Adamové není potřeba se na klesající pozitivní náladu ve společnosti dívat nějak defétisticky. „Měli bychom vždycky vnímat i ten kontext, ve kterém žijeme. A doba je těžká. My jsme říkali, že v těžkých dobách musíme držet spolu, a já za tím stojím. V těžkých dobách právě poznáme, jaké jsou naše mezilidské vazby a vztahy a jestli jsme schopni si vzájemně pomoci a být vůči sobě solidární. A Češi jsou solidární,“ podotkla na dotaz moderátorky, jestli nejde nálada voličů tak trochu z kopce.

Následně uznala, že vláda, tedy kabinet premiéra Petra Fialy (ODS), má co dohánět v komunikaci s občany. I na příkladu toho, jak se v posledních dnech převrací vyjádření ministra Jozefa Síkely (za STAN), který začal hovořit o jiných podmínkách u zastropování cen, ale chvíli poté už se toto vyjádření začalo upravovat a vlastně i vyvracet.

„Rozumím, že ten kontext toho, co všechno řešíme, je velmi komplexní a celá řada věcí je na sebe navázaná. Není jednoduché to celé vždycky vysvětlit. Ale určitě máte pravdu, že můžeme dělat i víc pro to, abychom se právě nedopouštěli nějakých takovýchto chybných nebo nejasných vyjádření. Snažíme se určitě o to, aby tady ty informace byly pro lidi jednoduše k dispozici,“ okomentovala příklad nejspíše nevyhovující vládní komunikace Pekarová Adamová, jež dodala, že mnoho informací mají občané i na stránkách Deštník proti drahotě.

„Není hrdinství vytápět na 25 stupňů“

I na samotnou Pekarovou se snáší vlna kritiky za to, jak komunikuje. Do povědomí lidí se dostal zejména výrok „noste svetry“, kterým pobouřila mnoho občanů. Někteří opoziční kritici dodávali, že se jedná o „knížecí“ rady.

„Já v tomhle kontextu říkala, že zvládneme tuto zimu, ale že je nutné na druhou stranu být schopen se trošku uskromnit. Alespoň ti, kteří mohou. Chápu, že hodně staří nebo nemocní lidé to už v nějaké míře dělat ani nemohou. A právě proto je důležité apelovat na ostatní,“ konstatovala Pekarová na dotaz, jestli svého vyjádření nelituje.

Podle ní by měli ostatní obyvatelé být i v tomto ohledu solidární a prostě zacházet šetrně s tím, že tu máme krizi. „Každý by měl hledat tu možnost úspor. Není hrdinství to, že někdo bude dál vytápět na 25 stupňů. Pro mě je ocenění hodné, když si někdo ten komfort naopak sníží,“ uzavřela.

Ekoboz Podhola ( 29. září 2022 13:45 )

Až bude Pekařově přes 80 let, bude ji zima i pri 25st.C

frantacizek ( 29. září 2022 09:23 )

vyhlášeníM sry

frantacizek ( 29. září 2022 09:22 )

jakože ten propad bude ještě hlubší - mobilizací utrpí sovětské podniky, které ještě teda nepokrachovaly, protože přijde odliv mužských pracovních sil. Jakože vyhlášení už té samotné mobilizace přišli soudruzi z Kremlu už i o ty poslední investory z řad dobrodruhů, kteří se nebáli investovat na sovětském trhu, následoval prudký pád rublu, jak jsem psal. Do toho přijdou další sankce západního světa, odvrací se od nich i dřívější podporovatelé - vyhlášení Srbů třeba, Indie..i ta čajna si začne jako asijské Švýcarsko (hodně nadneseně) uvědomovat, že pakt se soudruhem Putinem je značně rizikovy a dá od něj i obchodně ruce pryč, zvláště v jeho věku. Spíše se tam začnou realizovat, až padne tahle kremelská garnitura a využívat naplno toho, že Sověti jsou a budou otloukánky všech stran cen za své nerostné bohatství. Už i Taliban od nich nakupuje pod cenou

frantacizek ( 28. září 2022 23:47 )

Ruský hrubý domácí produkt (HDP) v srpnu meziročně klesl o 4,1 procenta po červencovém poklesu 4,3 procenta. Informovalo o tom dnes podle agentury Reuters ruské ministerstvo hospodářství. Za prvních osm měsíců letošního roku se podle resortu ruský HDP meziročně snížil o 1,5 procenta.


a to je jen to, co sovětská propaganda přiznává, jakože už tohle je dost.. realita je ještě ale někde úplně jinde a může se blížit i těm 10% propadu hospodářství, jak se odhadovalo..

beda88 ( 28. září 2022 23:17 )

pro trapku Pekarovou, dnes jsme byli u mých rodičů, je jim 82 let a mají v domě 21 st.C, my, bydlíme o 25 m kousek od nich máme dnes 17,5 st.C. tak co chce ta píšťěla víc? naši k nám nechtějí chodit, že jim je u nás zima. jsem zvědav, kolik stupňů budou mít ve Sněmovně. doufám, že novinář Kroupa jim to tam občas změří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa