Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Fiala probral s Bartošem bydlení Čechů a stavební zákon. Černochová hájila armádní nákupy

Aktualizováno -
20. prosince 2022
15:28
Autor: ČTK, simao - 
20. prosince 2022
10:25

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) dnes při svých bilančních návštěvách po resortech navštívil ministerstvo pro místní rozvoj. Premiér s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti) hovořili například o novele stavebního zákona či podpoře bydlení. Bilannční tiskovku uspořádala i ministryně obrany Jana Černochová.

Šéf kabinetu Fiala postupně objíždí ministerstva a hodnotí naplňování programového prohlášení vlády, která má za sebou rok fungování. Začátkem prosince navštívil ministerstvo zemědělství, v listopadu třeba ministerstvo práce a sociálních věcí či ministerstvo zdravotnictví.

Do konce příštího roku by vláda podle Fialy měla schválit návrh zákona o podpoře bydlení, který by pomohl nejen lidem v bytové nouzi, ale i těm, kteří jsou ohroženi rostoucími cenami bydlení. „Bydlení nemůže být nedostatkovým zbožím,“ konstatoval.

Zlepšit situaci by měla podle Fialy i novela stavebního zákona, která postoupila ve Sněmovně do druhého čtení. Bartoš doplnil, že poslanci by se novelou měli zabývat na schůzi začínající 7. března tak, aby mohla být koncem března postoupena Senátu.

Na zákonu o podpoře bydlení spolupracuje podle Bartoše jeho úřad s ministerstvem práce a sociálních věcí a také ministerstvem financí. Na ministerstvu pro místní rozvoj se připravuje i věcný návrh zákona o cestovním ruchu, který by se měl prezentovat v příštím roce.

Fiala zmínil na tiskové konferenci po schůzce s Bartošem také digitalizaci státu a čerpání peněz z evropských fondů. Digitalizaci státní správy označil premiér za „nesmírně důležitou“ pro stát i kvůli nutnosti cílit pomoc, kterou nyní není schopen posílat adresně, protože mu chybějí data.

Vláda v programovém prohlášení uvedla, že bude řešit dostupnost bydlení jak směrem k vlastnickému, tak i nájemnímu bydlení včetně bydlení sociálního. Za zásadní označila zrychlení stavebního řízení. Velký důraz vláda klade i na sjednocení a digitalizace procesů státu. Bartoš dnes zopakoval, že by Česko mělo spustit digitální peněženku na národní úrovni, takzvanou eDokladovku, která má sloužit k elektronickému prokazování totožnosti v EU, na přelomu let 2023 a 2024. Chystá se zavedení jednotné státní domény gov.cz a jednotného vzhledu webových stránek státu, v březnu nebo v dubnu příštího roku by měla začít fungovat Digitální informační agentura.

Černochová o nákupu nových BVP

Bilanční tiskovku na dnešek naplánovala i Jana Černochová (ODS). Ministryně obrany uvedla, že její resort chce v řádu týdnů informovat o výsledcích jednání se Švédskem o nákupu bojových vozidel pěchoty CV90. Černochová věří v dohodu a uvedla také, že Česko bude v roce 2023 poprvé velet pozorovací mezinárodní vojenské misi MFO na Sinaji. V současné době v ní slouží letecká jednotka s letounem CASA.

Ministryně na tiskové konferenci shrnula výsledky činnosti ministerstva za poslední rok, kdy je ve funkci. Poukázala na to, že jeho činnost významně ovlivnila válka na Ukrajině.

Zmínila například přípravu zákona, který zajistí stabilní financování a plánování víceletých projektů a vydávání dvou procent HDP na obranu. Černochová očekává, že zákon vláda projedná v prvních týdnech ledna. V koalici neočekává potíže s odsouhlasením.

Armádní nákupy

Ministerstvo v současné době vyjednává o několika významných modernizačních projektech armády. Černochová zopakovala, že v říjnu 2023 bude vládu informovat o výsledku jednání s USA o případném nákupu letounů F-35. Poznamenala, že ve hře jsou stále všechny možnosti modernizace letectva, obrana se ale snaží intenzivně jednat o nákupu ze Spojených států.

Dalším významným nákupem bude pořízení 210 bojových vozidel pěchoty (BVP) CV90 ze Švédska. Ministerstvo se podle Černochové domnívá, že jednání probíhají velmi úspěšně. Řekla, že v řádu týdnů by mohl resort informovat o jejich výsledcích a že bude nalezena dohoda. Připustila, že již nebude naplněn cíl získat nová vozidla do roku 2026, do kdy ČR v NATO slíbila mít k dispozici těžkou brigádu. Černochová věří, že do té doby armáda dostane alespoň část z nich. V lednu očekává také formální posun týkajících se dodávky nových amerických vrtulníků.

Video  Fiala hodnotí rok v čele vlády: Mám pocit jako v akčním filmu  - Facebook - Petr Fiala
Video se připravuje ...

hejhej ( 29. prosince 2022 14:18 )

LuCo:
Hloupá Černochová - Mrfuša musí být všem vojákům pro smích

hejhej ( 25. prosince 2022 14:01 )

jaramila:
Denně dokazuje tato hloupá, neschopná vláda, že ji naši lidé vůbec nezajímají.

hejhej ( 25. prosince 2022 13:59 )

Jirik-ta:
Fiala nic nedkázal, mlátí hu.bou, samé plané řeči, nesplnitelné sliby. Fiala neví, co kdy řekl. Je trapný ubožák škodící našim lidem.

hejhej ( 25. prosince 2022 13:56 )

Fialova Nuzota:
Bartoš , jehož strana měla 1,68% hlasů nemá ve vládě co dělat a už vůbec ne do ničeho kecat.
S tím výsledkem by měli piráti " chodit kanálama" ,ale koryto a peníze na prním místě.

LuCo ( 22. prosince 2022 19:04 )

Den uvedení do provozu darovaného tanku vyhlásit za státní svátek! Marfuša Čerrrrnochová na tom pracuje! Hloupá, ale funkci ministra obrany dla Fialy schopná zastávat!!!'

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa