Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Karel Schwarzenberg slaví 85: Místo party mše a slova o chatrném zdraví

Autor: ČTK, jko, vja - 
10. prosince 2022
09:40

Potomek známého šlechtického rodu Karel Schwarzenberg patřil mnoho let k nejvýraznějším osobnostem české politické scény. Mimo jiné byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem. Do loňských voleb byl poslancem a také nejstarším členem Poslanecké sněmovny. Před loňskými volbami oznámil, že již nebude kandidovat a zůstane mimo politiku. V sobotu 10. prosince slaví 85. narozeniny. Jak ale Blesk zjistil, narozeniny oslaví hlava knížecího rodu na cestách. 

Podle Filipa Štědrého, který má na starost kancelář knížete, oslavence čeká o víkendu cesta do Vídně. „Jedu na zádušní mši,“ upřesnil Blesku důvod cesty sám Schwarzenberg a dodal, že když už bude v Rakousku, doufá, že se uvidí s rodinou. Narozeniny tedy exministr zahraničí oslaví na cestách. A na žádnou velkou oslavu to nevypadá ani po návratu na zámeček ve středočeské Sýkořici, kde kníže bydlí.

Dárek od Pekarové

Gratulovat byla už minulý týden čestnému předsedovi TOP 09 současná šéfka partaje a také Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (38). „Již jsem spolu s manželem u něj byla o minulé neděli a předala mu dárek v podobě knihy a domácích pochutin, které vím, že má rád. Popřála jsem mu hlavně zdraví a poděkovala mu za vše,“ řekla Blesku.

Schwarzenbergrozhovoru Blesku ze začátku letošního srpna uvedl, že jeho zdravotní stav odpovídá věku. „Je mi 85 let, srdce je také ve stavu odpovídajícím, už mám za sebou nějaké zákroky. No co, starý dědek musí mít nějaké nemoci. Je na čase, aby také odešel,“ sdělil tehdy redaktorovi Blesku. Jediné, čeho se ve spojitosti s vysokým věkem obává, je prý dlouhá nemoc. „V pětaosmdesáti nemáte dělat plány. Nevíte, jak dlouho tady budete,“ svěřil se.

Video  Blesk Podcast: Karel Schwarzenberg si nemohl vzít ani psy, říká odborník. Jak jsme si zničili šlechtu?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K lidem měl vždy blízko

Karel Schwarzenberg budí pozornost svým noblesním vystupováním, dýmkou, občasnou dřímotou při jednání a někdy až provokativní přímostí a lidovou mluvou. Sám sebe často nazýval lesníkem a hostinským, v posledních letech však byl hlavně politikem. Je považován za jednoho z nejbohatších politiků a jeho rodu patří rozsáhlý majetek. V současnosti čestný předseda TOP 09 před deseti lety v první přímé volbě prezidenta postoupil do druhého kola, ve kterém prohrál s Milošem Zemanem.

Karel Schwarzenberg pochází z orlické větve starobylého šlechtického rodu. Narodil se v pražské porodnici v Bubenči jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. Po únorovém puči v roce 1948 rodina pozbyla veškerý majetek v Československu a odešla do Rakouska. V exilu studoval v Mnichově lesnictví a ve Vídni a Štýrském Hradci práva. Po smrti strýce Jindřicha, který jej adoptoval, se v roce 1965 stal i dědicem majetku krumlovsko-hlubocké větve.

V 80. letech předsedal Mezinárodnímu helsinskému výboru pro lidská práva a v rodinném sídle v bavorském Scheinfeldu umístil archiv tehdy v Československu zapovězené literatury. Díky své funkci také mohl navštívit komunistické Československo, kde jednal o otázce lidských práv a setkal se s disidenty.

Do vlasti se vrátil na podzim 1989 a na počátku 90. let se stal vedoucím kanceláře prezidenta Václava Havla. Vstoupil do Občanské demokratické aliance (ODA) a v roce 2004 byl s podporou US-DEU zvolen za Prahu 6 do Senátu. Z ODA později vystoupil. Od ledna 2007 do května 2009 byl ministrem zahraničí ve vládě Mirka Topolánka (ODS), do vlády jej nominovala Strana zelených.

Politik i zámecký pán

V červnu 2009 se stal lídrem nové strany TOP 09, jejíž vznik inicioval bývalý předseda KDU-ČSL a ministr financí Topolánkovy vlády Miroslav Kalousek. V listopadu byl pak na prvním stranickém sjezdu zvolen předsedou TOP 09. Ve volbách do Sněmovny v květnu 2010 se TOP 09 stala třetí nejsilnější stranou, Schwarzenberg poslancem a poté, co se strana stala součástí vládní koalice, znovu usedl do křesla ministra zahraničí. Ve vládě Petra Nečase (ODS), kde zastával i funkci prvního vicepremiéra, setrval až do jejího konce v červenci 2013. V roce 2013 byl znovu zvolen do Sněmovny, kde byl předsedou zahraničního výboru. V prosinci 2015 již neobhajoval křeslo předsedy TOP 09 a byl zvolen čestným předsedou strany. V roce 2017 byl opět zvolen poslancem a jako 79letý se stal nejstarším zvoleným poslancem v historii. Loni už poslanecký mandát neobhajoval.

Ve straně se podle svých slov už prakticky vůbec neangažuje. „Jsem starý dědek. Vždyť sotva lezu a to doslova, páč jsem na vozíčku. Občas někdo zavolá, občas zavolám někomu já, někdy se ozvu článkem, ale to je vše. Dědek starý už nemá zlobit a nemá štvát ty, kteří mají dneska zodpovědnost,“ zhodnotil svůj současný politický život.

Když se Schwarzenberga Blesk v létě ptal na prezidentské volby, stále si nebyl jistý kandidátem, kterého podpoří. „Několik z těch uchazečů by možná byli dobrými prezidenty, ale nevím, kdo z nich je dobrý prezidentský kandidát. To je něco jiného,“ uvedl.

Karel Schwarzenberg, jehož (zrušené) tituly znějí Karel Jan, XII. kníže ze Schwarzenbergu, okněžnělý landskrabě v Klettgau, hrabě ze Schulzu a vévoda v Krumlově, není jen známým politikem, ale také donedávna správcem rozsáhlého rodového majetku. „Byl jsem vychováván tak, že všechen majetek je svěřený, ne moje vlastnictví. Byl mně dán do opatrování, abych se o něj staral a dal ho dál.

Před rokem 1918 patřili Schwarzenbergové k nejbohatším v Evropě. Kromě 200.000 hektarů půdy vlastnila rodina mimo jiné více než tucet zámků v Rakousku, Čechách a Německu. V roce 1941 majetek vyvlastnili nacisté, v Rakousku a Německu však byl po druhé světové válce vrácen. V Česku majetek zabrali komunisté a k Schwarzenbergům se částečně vrátil až po roce 1990. Schwarzenbergům byl vrácen v restitucích majetek orlické větve, mimo jiné zámky Orlík, Čimelice, Zvíkov, Sedlec u Kutné Hory a více než 11.000 hektarů půdy. V Rakousku patří k schwarzenberskému majetku například palác ve Vídni, zámek Murau či lesní závody.

Orlík předal synovi, vnoučata má v Rakousku

Podle informací deníku E15 předal na konci listopadu synovi Janovi společnost Orlík nad Vltavou, jedinou firmu, kterou v Česku Karel Schwarzenberg majoritně vlastnil. Podnik obhospodařuje přes 10.000 hektarů lesů a zemědělských ploch. „Můj syn se zamiloval do Orlíku. Je tam každý měsíc a naučil se česky. Ten tady zůstane, nebude asi v politice, ale je tady aktivní jako podnikatel a snad další generace bude zase politická,“ sdělil Blesku.

V Česku se Karel Schwarzenberg podílel mimo jiné na privatizaci Karlovarské Becherovky a zasedal v dozorčí radě společnosti Patria Finance. Do června 2007 byl většinovým vlastníkem společnosti, která vydávala zpravodajský týdeník Respekt. V roce 1997 si koupil zámeček Dřevíč u Berouna, který je nyní jeho trvalým bydlištěm.

Nositel celé řady domácích a zahraničních vyznamenání (např. Řádu TGM) Schwarzenberg má švýcarské a české občanství. V roce 1967 se oženil s lékařkou Terezií, rozenou hraběnkou z Hardeggu. V roce 1988 se rozvedli, ale po dvaceti letech se znovu vzali. Mají tři děti - dceru Annu Karolinu a syny Jana Nepomuka Ondřeje a Karla Filipa (nevlastní syn). Letos byl na karlovarském festivalu představen dokument Můj otec, kníže, který je postavený na rozhovorech dcery Lily se slavným otcem. „Jak s dětmi, tak s vnoučaty, které miluji, se stýkám, jak můžu,“ uvedl pro Blesk ke vztahu s dětmi, z nichž většina žije v Rakousku. „Bohužel nejsou tady, co mám dělat. To je taková moje tichá bolest, že žádné z vnoučat nevyroste tady,“ posteskl si Schwarzenberg.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Eva Obstova ( 11. prosince 2022 08:39 )

Ano, Karel Schwarzenberg je pro mnoho lidí zvláštní. Až kdybyste ho poznali blíže - osobně, poznali byste jeho charakter.
Pane Karle, srdečně vás pozdravuji.Eva z Písku.

9876543 ( 10. prosince 2022 16:56 )

Vyspával několik roků v parlamentu krásné prachy,..

verka1 ( 10. prosince 2022 11:29 )

Dostal restituci a někdo nic nedostal 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa