Jako by člověk vstoupil do filmu Slavnosti sněženek. Po téhle silnici honili myslivci divočáka, tady se po jeho odstřelu hádali, jestli si ho připraví se zelím, nebo se šípkovou omáčkou. Osiřelá chata spisovatele Bohumila Hrabala (82) čeká, až z ní městečko udělá muzeum.Vdovec Jan Kolomazník nezvolil pohádkové Kersko náhodou. Věděl, že to tu měla Eva Pilarová ráda. „Vím, že Eva by měla radost,“ říká Jan Kolomazník. 

„Eva zde měla v minulosti už tři výstavy,“ prozradili deníku Blesk manželé Kubovi, kteří vystavované obrazy a róby instalovali. „Poprvé zde vystavovala v roce 2009, podruhé v roce 2012, kdy přijela také Gabriela Vránová a haškolog Radko Pytlík s manželkou. Eva jim vychvalovala jejich syna Vojtu Dyka, s nímž zpívala. On prý jako jediný dokázal zazpívat Montyho čardáš,“ zavzpomínala Jana Kubová.

„Třetí výstava byla v roce 2014 a paní Pilarová zpívala i na plese v Nymburku, kde byla s Bohumilem Hrabalem. Vzpomínám si ještě, že tu první výstavu jí zahajoval Jan Neckář, protože bydlí kousek odtud v Sadské. Eva chtěla lidem zazpívat a potřebovala k tomu techniku, Jan ji přivezl. Řekl Evě, že nečekal, že bude jednou zvukař u Pilarky,“ dodává Janin manžel, výtvarník Bronislav Kuba.

Pilarová byla herečka?!

  • 9. srpna 1939, Brno †14. března 2020, Praha
  • Jedna z nejpopulárnějších českých zpěvaček všech dob.
  • Vítězka ankety Zlatý slavík 1964, 1967 a 1971 a zlaté Bratislavské lyry (1967), držitelka státní medaile Za zásluhy I. stupně (2009)
  • Další profese: herečka, fotografka, spisovatelka a kuchařka.
  • Byla celkem třikrát vdaná, za Milana Pilara, pak Jaromíra Mayera a nakonec přes 35 let za Jana Kolomazníka.
  • Eva Pilarová zemřela v březnu 2020 po dlouhém boji s těžkou nemocí, ale osudným se jí stalo selhání ledvin.

Vzhledem k tomu, jakou kariéru Eva Pilarová udělala s mikrofonem v ruce, si už dneska někdo sotva vybaví, že kariéru vlastně začínala jako herečka. „Měla to jako povolání napsané i v občance!“ dává k dobru její muž Jan.  „A točila filmy s oscarovými režiséry. Tím se ráda chlubila,“ přidává.

S Milošem Formanem to byla Dobře placená procházka, s Jiřím Menzelem zase Zločin v šantánu. „Byli jsme se proto podívat na slavná místa z Menzelových Slavností sněženek, zajímalo ji to a vzpomínala na něj. Proto jsem tu její stovku chtěl uzavřít právě tady. Jsem rád, že jsem to stihl do jejích narozenin, které by měla za tři dny,“ dodal Jan.

Video
Video se připravuje ...

Mše za Pilarovou, Dyk polykal slzy: Objednala si mě na pohřbu Gotta... Redakce Blesk

Fotogalerie
67 fotografií