Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hádky o superhrubé mzdě i důchodech u Moravce. Stanjura varoval: Inflace může ještě růst

Autor: for, lig - 
13. listopadu 2022
14:21

V pořadu Otázky Václava Moravce se odborné ekonomické diskuze zúčastnil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), exministryně financí Alena Schillerová (ANO) a viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. Témat bylo hned několik - od zdánlivě stagnující inflace, přes veto rozpočtu prezidenta Miloše Zemana až po návrhy NERV na zmenšení schodku rozpočtů. Podle Stanjury, ale i Schillerové inflace ještě poroste. Po shodě ale došlo na hádky, především u rušení superhrubé mzdy. 

Inflace v Česku nadále roste. Zatímco v lednu byla na hodnotě 10 %, v září byla na hodnotě 18 % a nyní inflace o 3 % klesla. Promítly se do ní opatření vlády. Jak ministr financí, tak jeho předchůdkyně, to ale nevnímají jako „bod obratu“. Se vzájemnou shodou v pořadu České televize upozornili na to, že se musí sledovat meziměsíční vývoje a uvidí se, jaký bude vývoj v dalších dvou měsících. 

Inflace neklasá trvale, spíše ještě stoupne

„Zafungoval úsporný tarif a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Stejně tak se vlonit promítlo do inflace naše prominutí DPH,“ konstatovala Schillerová a vysvětlila tak, proč se inflace mírně zpomalila. Zopakovala, že ale dle jejího názoru s opatřeními přišla vláda pozdě. 

„Důležité je, aby kroky, které činí Česká národní banka a vláda, směřovaly k tomu, abychom se v příštím roce dostali pod dvoucifernou hodnotu inflace a do dvou let se blížili ke třem procentům,“ řekl dále StanjuraZamrazilová v pořadu uvedla, že očekává, že inflace se dostane setrvale na jednociferné hodnoty během druhého čtvrtletí příštího roku. „Pokud strukturální deficit nebude výrazně snížen, nebudeme schopni udržovat za rozumnou cenu inflační cíl,“ varovala ovšem.

Zamrazilová také podotkla, že lidé by měli přesně vědět, co to vlastně inflace je a jak se projevuje. Zmínila tak například, že inflace je vlastně index spotřebitelských cen - tedy se jedná o cenu, kterou reálně platí lidé. A jelikož díky úspornému tarifu budou reálně posílat méně peněz, jedná se o krocení inflace. „Pokud ale dáme člověku příspěvek, tak on platí pořád stejnou cenu a to se do toho nepropisuje,“ vysvětlila. 

Otázky Václava Moravce: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a viceguvernérka Eva Zamrazilová (13.11.2022) Otázky Václava Moravce: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a viceguvernérka Eva Zamrazilová (13.11.2022) | Reprofoto Česká televize

Všichni přítomní odborníci odmítli komentovat to, co udělá ČNB v příštích měsících, jak se budou zvyšovat nebo snižovat úrokové sazby apod. „Poctivě říkáme, že je tu mnoho nejistot,“ konstatoval Stanjura. 

Zemanovo veto? Může za to nesplněný slib

Během debaty zazněl i dotaz na veto novely letošního rozpočtu. Návrh s vyšším deficitem - 375 miliard - smetl ze stolu prezident Miloš Zeman a Sněmovnu čeká přehlasování tohoto veta v úterý 15. listopadu. 

„To veto je zvláštní a důvod mimo realitu. Vytýká totitž něco Andreji Babišovi, který slíbil, že bude zrušení superhrubé mzdy trvat dva roky. Zeman píše, že se tento slib nesplnil, ten důvod je úsměvný,“ komentoval Zemanův krok Stanjura. Čilí se, že se jedná o nesplněný slib minulé vlády. Sám pak na doplňující dotaz odmítnul to, že by opět zavedl zvýšené pojištění, například na 19 %.

Schillerová se bránila, podle ní tato dvouletá hranice nešla dát do zákona a navíc se slíbila jen navazující diskuze. „Ten slib byl navíc o tom, že se budeme bavit o možném zvýšení sazeb a ne o tom, že znovu zavedeme ten podvod superhrubé mzdy. Slib byl o tom, že se k tomu vrátíme,“ uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce.

Mírnou vřavu se snažila ukončit Zamrazilová, která konstatovala, že v těle zákona nebo v důvodobé zprávě mohlo být napsáno, že se sazba vrátí na 19 či 23 %. Zamrazilové pak spíše než superhrubá mzda vadí to, že rozpočet tolik neřeší stoupající schodek a že se nevidí v návrzích na další roky návrhy pro konsolidaci veřejného rozpočtu. 

70 miliard plánovaných úspor je podle viceguvernérky málo abmiciózní plán a šlo by přistoupit k dalším rozumným a dobrým řešením. Některé vidí í v návrzích Národní ekonomické rady vlády. NERV přišel se seznamem několika různých opatřeních, které by měly posílit příjmovou stránku rozpočtu a měly by zkrotit výdajovou stránku. Mnohé opatření jsou ale o ujídaní peněz lidem.

Stanjura podotknul, že o všech těchto návrzích bude jednat vláda a budou je mít na stole odborníci na finance. Vyloučil jen jeden z návrhů, zbytek nechtěl tolik komentovat do podrobna. Nebrání se tak diskuzi o vyšší spotřební dani na alkohol a cigarety, stejně tak se podle něj povede diskuze o růstu daně z nemovitosti. Ministr financí zmínil, že se chystá i podrobná revize toho, jaké položky jsou v DPH a na jeké úrovni. Plánuje také rušení některých daňových vývjimek. Podle Zamrazilové jsou opatření navíc rozumná. 

A zatímco Stanjura rázně smetl ze stolu návrh na zvýšení daně z příjmu fyzických osob, podobně razantně se vyjádřil premiér Petr Fiala (ODS) k nápadu, že by se zvyšoval odchod do důchodu. Řekl to v pořadu Ptám se, pane premiére ve studiu Blesku. 

Podle Stanjury a Zamrazilové je nutné u této položky myslet ale na to, že by se pozdější odchod do důchodu týkal prvních občanů a v roce 2045 a navíc by se jednalo jen o pár měsíců. Stejně jako i u jiných položek, i zde je nutné podle odborníků vést pořádnou diskuzi. Schillerová dodala, že ale budou jistě povolání, která by navýšení věku odchodu nezvládla. 

Video  Ptám se, pane premiére - Daně, rozpočet, energetická krize  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jaryn19 ( 14. listopadu 2022 11:40 )

padlo to na nezájmu firem, které obchodují s plynem. Některé stavby musí pořídit stát, aby zabezpečil bezpečnost dodávek. Podnikatel nepostaví plynovod, když na něm nemá jistý zisk, tam ho musí nahradit stát. Stejně jako u dálnic, železnic atd.

Jirik-ta ( 14. listopadu 2022 08:06 )

MAP 1509 🧣

asijo ( 14. listopadu 2022 05:10 )

Lžeš,Poláci to odmítli.

Jaryn19 ( 13. listopadu 2022 23:24 )

vláda za Babiše zrušila plynovod spojující nás s Polskem, ten byl v plánu. Slováci to dotáhli až do dnešního provozu. Dnešní opozice prosazovala propojení plynovodů na sever i na jih, za 8 let vlády bez ODS se vše zastavilo

9876543 ( 13. listopadu 2022 22:41 )

Nejjednodušší je snížit valorizaci důchodů, které i tak jsou z EU nejnižší..ale ceny naopak všeho nejvyšší.Budete se převlečení soudruzi, také zabývat sníženou změnou valorizace vašich nehorázných platů? To asi ne..
Budete se zabývat změnou zákona /jít do ústavy /a změnit havvloidní debilitu, že senát se musí chtít zrušit jedině sám...a senát zcela nekompetentní a drahý zrušíte? To taky ne, jelikož snad všichni, až vypadnete z PS tak se chystáte nalézt právě do senátu..Jen tak dál, kdo vás mohl volit, nemůže být zcela při smyslech, na jednu stranu, navyšujete počet státních zaměstnanců rozhazujete pro své pohodlíčko a ti nejvíce celé roky odstrkovaní a jen díky Babišovi, aspoň trochu vylepšené důchody..a opět velký ho.....Máte to i tak sečtené.
Už jste sundaly na vládě, kryty z radiátorů, zabednit radiátory, si nemohl kde kdo dovolit nikdy , ani před zdraženými energiemi, to můžete jenom vy, vy můžete všechno požírat v kantýně jídla za pakatel, zrovna tak bumbat .Havlloidi styďte se

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa