Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rakušanův mluvčí pobavil na tiskovce: Z politiků udělal hvězdy MMA, ozývá se ale i kritika

Aktualizováno -
25. října 2022
10:27
Autor: ČTK, simao - 
24. října 2022
21:04

Tahle tisková konference se změnila hned zkraje v netradiční představení - mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška zavzpomínal na časy, kdy se věnoval sportovnímu moderování, a vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) i zahraniční hosty přivítal jako na zápase MMA. U některých vyvolal úsměvy, u jiných údiv.

„Tak, MMA už máme, jak má náš tiskový mluvčí Ondra Krátoška uvést další tiskovku? a) jako báseň b) alespoň ve 3 jazycích c) jako hlášení na nádraží. Nebo máte jiné tipy?“ uvedlo po tiskovce na svém oficiálním twitteru ministerstvo vnitra.

K diskutovanému momentu došlo na pondělní odpolední tiskové konferenci po prvním dnu konference o migraci v rámci tzv. Pražského procesu, vedle Víta Rakušana se jí účastnila mj. eurokomisařka Ylva Johanssonová.

Rozhořčení i „geniální“ marketing

Začátek tiskovky brzy vzbudil pozornost na českém twitteru. Zatímco někteří se bavili, jiní diskutující Krátoškovo počínání odsoudili. „Možná by stačilo nedělat celoevropskou ostudu… Vy máte těch problémů málo, pane ministře Rakušane?“ tázal se jeden z diskutujících, zatímco se ozývaly i hlasy o urážce zahraničních hostů či trapnosti.

„Někdo to bere jako srandu a legraci, ale mně to přijde skvělý - super hlas, skvělá intonace, lepší asi použít ve chvíli, kdy by se prezentovala třeba nějaká důležitá reforma nebo výsledek nějaké pomoci, ale prosím, nezabíjejte v člověku nadšení, originalitu a kreativitu,“ reagoval pro změnu uživatel Jakub.

„Myslím, že to byl geniální marketingový tah,“ přemítá diskutující Martin. „Nebo to vyvraťte, kolik z vás se o té konferenci dozvědělo jinak než prostřednictvím virálu?“ dodal. „Pobavilo, ale co řešit tu migrační krizi?“ uvedl diskutující Petr.

Migrantů míří do EU balkánskou cestou třikrát víc než loni

Dál už se řešily závažné věci a problémy. Balkánskou cestou do Evropské unie přichází třikrát více lidí než loni a desetkrát více než v roce 2018, uvedla přitom Johanssonová.

Podle ní je třeba sladit vízovou politiku EU a západního Balkánu, podporovat unijní pohraniční agenturu Frontex nebo zintenzivnit potírání pašeráctví. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ministři dnes přijali deklaraci a akční plán Pražského procesu pro roky 2023 až 2027.

Mnozí migranti, kteří do EU vstupují bez dokladů, cestují díky volné vízové politice do balkánských zemí, odkud pak odchází do unijních států. Například Srbsko umožňuje snadný vstup občanům Indie, Burundi, Kuby a Tuniska. Bělehrad za to kritizovalo například Německo. Srbsko sice kritiku odmítlo, pravidla se ale rozhodlo zpřísnit. Nově od občanů těchto států vyžaduje předložit zaplacenou zpáteční letenku s konkrétním datem odletu.

Evropská komise podle Johanssonové stanovila čtyři pilíře pro spolupráci se západním Balkánem. Důležité je podle ní sladit vízovou politiku, personálně podporovat Frontex v zemích západního Balkánu, zvýšit podporu navrácení osob a readmisí a také zintenzivnit práci v potírání pašeráctví.

Ministr vnitřních věcí Severní Makedonie Oliver Spasovski uvedl, že jeho země je připravena spolupracovat na prevenci a potírání nelegální migrace a obchodování s lidmi, na systému navrácení a readmisí migrantů či na posílení systému azylu a mezinárodní ochrany.

Mezi definovanými oblastmi pro spolupráci v dnes schválených dokumentech je podle Rakušana například sdílení know-how a prostředků zaměřených na budování kapacit či digitalizace procesů. Zavádění závěrů podle ministra bude trvat několik let.

Ve společné deklaraci ministři podpořili podle tiskové zprávy ministerstva vnitra například zřízení migračních center v zemích původu, která by měla informovat o rizicích spojených s migrací, pomáhat s odborným i jazykovým vzděláváním nebo spolupracovat s místními orgány.

Akční plán zahrnuje šest okruhů spolupráce, týkají se mimo jiné prevence a boje proti nelegální migraci, podpory návratové politiky, legální pracovní migrace a posílení azylových kapacit a kapacit mezinárodní ochrany.

Rakušan: Evropa v migrační výzvě uspěla

Rakušan uvedl, že Evropa zvládla uprchlickou vlnu z Ukrajiny po ruské invazi do této země. „Evropa v této náročné migrační výzvě jednoznačně uspěla,“ řekl. EU podle něho prokázala akceschopnost a rychlou reakci. „Umíme poskytnout lidem prchajícím před válkou dostatečné zázemí,“ zdůraznil ministr vnitra. Podle Rakušana je nutné se připravit na další migrační výzvy, spojené například se změnami klimatu.

Johanssonová řekla, že v EU je v současnosti 4,3 milionu běženců z Ukrajiny. EU podle ní je a bude v postojích a v krocích vůči Rusku jednotná a podporuje také rekonstrukci Ukrajiny.

Takzvaný Pražský proces sdružuje téměř 50 zemí, kromě států EU jde o země schengenského prostoru, Východního partnerství, západního Balkánu, střední Asie či Turecka. Konference, která pokračuje v úterý, se účastní také zástupci unijních institucí a agentur, naopak Rusko a Bělorusko vzhledem k válce na Ukrajině pozvány nebyly.

Video  Fiala: Obrovskou uprchlickou vlnu kvůli ruské agresi jsme zvládli příkladným způsobem!  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 26. října 2022 07:08 )

Můžeme jen doufat, že tyto "hvězdy" brzy spadnou na tvrdou zem a pořádně si namlátí hu***.

Uživatel_5522193 ( 26. října 2022 06:50 )

Geniální 👍

jajas ( 25. října 2022 22:18 )

Evidentně to "pan moderátor" pojal jako komix....ale když si tak přeberu některé ty lemty naší vlády, které vypouští již téměř rok, tak on ten pán má vlastně pravdu...je to komixová vláda! Akorát jak to vysvětlit těm zahraničním politikům....

jajas ( 25. října 2022 18:25 )

Další "kvalitní" člověk, co se chce vnořit do pozadí pětikolky....

jajas ( 25. října 2022 18:00 )

No tak když tak vidím a poslouchám tu naši vládu....tak se ani nedivím, co se to na ni nabaluje za týpky....předsedáme EU...už abychom to ukončili, trapasů a ostudy bylo dost, myslím že budeme "nezapomenutelní", ovšem ne v tom správném slova smyslu....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa