Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Přežili jsme covid i Babiše.“ Pomozte s drahými energiemi velkým firmám, vyzval Fialu Hanák

Autor: ČTK - 
4. října 2022
14:59

Ceny energií rostou, vláda Petra Fialy (ODS) by přitom měla zajistit energetickou bezpečnost a stabilitu nejen obyvatelům a malým a středním podnikům, ale také velkým podnikům, řekl v úterý na sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně jeho prezident Jaroslav Hanák. Ve svém projevu vyjmenoval sedm úkolů, kterým by se vláda měla věnovat, a předal je premiéru Fialovi. Sněm se pravidelně koná v první den Mezinárodního strojírenského veletrhu.

„V tuto chvíli je klíčové, aby stát pomohl nejen obyvatelům a malým a středním firmám, ale i velkým firmám. Pro příští rok má zafixované ceny elektřiny jen 20 procent podniků, u plynu je to 22 procent. Pokud firmy nebudou mít energie, hrozí, že svou výrobu přesunou jinam a státní pokladna přijde o příjmy z jejich daní,“ řekl Hanák na sněmu.

Jedním z úkolů, které Hanák vládě adresoval, byla reforma školství, která by podpořila technické vzdělávání, digitální znalosti i finanční způsobilost. „Důležité je uzákonit dobrovolné duální vzdělávání ve středním školství, modely jsme zvládli velmi dobře, potřebujeme, aby systém začal fungovat,“ uvedl Hanák. V systému duálního vzdělávání uzavírá škola s firmou smlouvu o tom, že vybrané praktické dovednosti se žáci naučí přímo ve firmě pod dozorem podnikových instruktorů. Podnik zároveň garantuje, že žáci budou umět vše, co po nich školní vzdělávací program v dohodnuté oblasti vyžaduje.

V dalších bodech Svaz průmyslu a dopravy vládu žádá, aby se zasadila o dynamický trh práce, který by umožňoval rychleji zaměstnat pracovníky ze zahraničí, rozvoj digitální ekonomiky. Usilovat by měla i o větší podporu exportu.

V posledních dvou bodech Hanák žádal o podporu průmyslového výzkumu, vývoje a inovací například nastavením lepších podmínek pro využívání daňových odpočtů a zlepšením podnikatelského prostředí snížením administrativní zátěže. Stavební řízení by podle prezidenta svazu nemělo trvat déle než rok.

„Obecně vás prosíme, abyste za každý nový předpis dva předpisy zrušili,“ podotkl Hanák.

V projevu ocenil dosavadní průběh evropského předsednictví, ale upozornil, že Česko by se mělo snažit dostat mezi 20 nejvyspělejších zemí světa ze současné 36. příčky.

„Čeká nás těžké období, ale přežili jsme fašisty, přežili jsme komunisty, světovou krizi, covid i Babiše a chceme dál přežívat i s vládou Petra Fialy,“ zakončil svůj projev Hanák, pro něhož je letošní sněm Svazu průmyslu a dopravy poslední ve funkci prezidenta.

Video  Síkela: Ruský plyn k nám už neteče, přesto ho máme dost  - ČTK
Video se připravuje ...

hejhej ( 5. října 2022 16:40 )

e.lesanova:

e.lesanova ( 5. října 2022 16:06 )

Vyzývat Fialu je zbytečné mrhání energií, Fiala je "politolog" teoretik, záležitostem okolo energií nejenže nerozumí ani jako stará Blažková, krom toho musí plnit úkoly svých loutkovodičů...a tady rozhodně není zájem chránit ČR, nýbrž ji stejně jako další státy EU dostat na kolena a pak se "vzdáme bez boje" USA

LuCo ( 5. října 2022 16:02 )

ů..i Babiše,,"? Proč právě jeho??

hejhej ( 5. října 2022 10:45 )

Hanák - roztažené pracky jako mívá při svých blábolech Fiala, Válek atd., to o něčem vypovídá - o neschopnosti.

hejhej ( 5. října 2022 10:43 )

Jirik-ta:
Za mnohé může EU, které nejhorší vláda Fialky nejen děkuje, ale leze ji do prd....a jde proti našim lidem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa