Veletrh je letos o něco menší a o den kratší než před pandemií covidu v roce 2019, ve srovnání s loňským rokem se počet vystavovatelů zvýšil o 20 procent.

Veletrh také obsadí osm pavilonů namísto loňských pěti. Před pandemií se odehrával v deseti pavilonech brněnského výstaviště, kde se představilo 1600 vystavovatelů. Veletrh potrvá do 7. října.

Řada vystavovatelů se zaměří na energie. Ministerstvo průmyslu a obchodu bude na České národní expozici prezentovat kroky vlády, kterými bude pomáhat českým firmám zvládnout současné období drahých energií.

Robot a člověk

V expozici Digitální továrna 2.0 budou exponáty ukazující možnosti digitalizace výroby. Vznikne tu Technologický ostrov, jeho součástí bude 5G průmyslová síť a pivo zde načepuje robot. Představeny budu nejnovější technické vychytávky mezi roboty, kteří spolupracují s člověkem.

Novinkou veletrhu jsou prezentace ve virtuálním showroomu, které umožní ukázat exponáty, které nebylo možné instalovat. Navíc osloví návštěvníky, kteří na veletrh nemohou přijet.

Souběžné výstavy

Souběžně s letošním strojírenským veletrhem se jako každý sudý rok konají specializované veletrhy IMT, PLASTEX, FOND-EX, WELDING a PROFINTECH.

V roce 2020 musel být strojírenský veletrh kvůli pandemii nemoci covid-19 zrušen. Loňský ročník koronavirus odsunul na listopad a za pět dní ho navštívilo 35 tisíc lidí, což byla méně než polovina obvyklé návštěvnosti. Letos se očekává návštěvnost okolo 50 tisíc lidí.

VIDEO: Co umí robot Kuka si na Mezinárodním strojírenském festivalu v Brně vyzkoušla v minulých letech jedna z návštěvnc na vlastní kůži.

Fotogalerie
10 fotografií