Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česko obnovuje kvůli migrantům kontroly na hranicích se Slováky! Rakušan: Nikdo nemá radost

Aktualizováno -
29. září 2022
06:43
Autor: ČTK, for, simao - 
26. září 2022
22:56

Česká vláda rozhodla kvůli nelegální migraci o dočasném obnovení kontrol na hranici se Slovenskem, oznámil premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po pondělním mimořádném jednání vlády. V první fázi vláda obnovuje kontroly na deset dní, podotkl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a dodal, že se jedná o krajní řešení, ze kterého vláda nemá radost. Policejní kontroly se budou týkat 27 bývalých hraničních přechodů. Slováci reagují tím, že respektují rozhodnutí ČR, ale chtějí o tom jednat na poli EU.

„Zabývali jsme se aktuální bezpečnostní situací a to především na hranicích ČR a Slovenska, kde se v posledních týdnech zvyšoval výrazně počet zachytávaných nelegálních migrantů. Abychom předešli komplikacím spojeným s rizikem nelegální migrace, rozhodli jsme se, že dočasně obnovíme kontrolu na státních hranicích se Slovenskem. Vláda se rozhodla, že toto preventivní opatření bude v platnosti od půlnoci ze středy na čtvrtek a to po nezbytně dlouhou dobu,“ informoval Fiala.

Fiala: Bezpečnostní situace je stabilní

„Bezpečnostní situace ČR je stabilní, drtivá většina těchto nelegálních migrantů chápe ČR pouze jako tranzitní zemi, nezůstává tady, ale my musíme udělat toto preventivní opatření, abychom si dokázali s tou situací dlouhodobě poradit, abychom odradili nelegální migranty od využívání této trasy,“ pokračoval Fiala.

„Vláda stejně jako v případě energetické krize přijímá i v tomto případě účinná a promyšlená opatření. Vnímáme také obavy českých občanů, nebereme je na lehkou váhu, a proto jsme přistoupili i k tomuto kroku, který je důležitý pro zajištění bezpečnosti ČR,“ dodal.

Rakušan: Bezprecedentní situace

„To, co zažíváme v letošním roce, je bezprecedentní situace, co se ilegální migrace týče,“ uvedl k tématu dále vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Hlavním cílem je udržet ilegální migraci pod kontrolou, podotkl.

Opatření bude platit prozatím 10 dní, upřesnil Rakušan, pak se vyhodnotí jeho účinnost. Rovněž Rakušan podotknul, že ČR je v řadě případů hlavně tranzitní zemí, a dodal také, že se meziročně zvýšila nelegální migrace o 1 200 %.

„Od začátku roku 2022 policie zajistila celkem 11 tisíc nelegálních migrantů na území ČR, samozřejmě ve spojitosti s tím jsme zaregistrovali zvýšené aktivity organizovaného zločinu, tzn. převaděčů,“ upozornil. V posledních týdnech s Policií ČR vyčerpali veškeré standardní možnosti dané zákonem, podotkl Rakušan. Připustil, že situace spouštěla nervozitu i na německé straně hranic.

Šéf vnitra Rakušan také uvedl, že informoval o tomto opatření již své kolegy ze sousedních zemí ČR a také komisařku z EU a hejtmany. Právě v některých krajích začala být situace kritická, jak uvedl Rakušan. 

„My v téhle chvíli chceme především zajistit bezpečnost obyvatel ČR. Ta je pro vládu ČR na prvním místě a situace především v Jihomoravském a Zlínském kraji začínala v těch posledních místech být kritická. My uděláme všechno proto, aby nedocházelo k žádným výrazným komplikacím. Přechod hranice bude umožněn na těch určených místech a samozřejmě budou prováděny ty běžné policejní kontroly při překračování státní hranice. Policie je na to plně připravena,“ pokračoval.

„Je to krajní řešení, nemáme z toho radost“ 

Rakušan uvedl, že se bude vláda snažit, aby se opatření co nejméně dotknula občanů. „Vlaky, které přejížděly státní hranici, tak už teď mnohokrát probíhaly namátkové kontroly. Pokud vlak projede česko-německou hranici, tak dělá totéž, aniž by nyní ty kontroly byly,“ podotknul na dotaz novinářů, jak bude vlastně kontrola prakticky probíhat. 

„Opatření nemá způsobovat komplikace pro občany ČR a Slovenska, ale má zadržovat migrační proudy,“ konstatoval. A zdůraznil, že nebude každý automobil kontrolován. „Nikdo nezastírá, že je to krajní řešení, ze kterého vláda nemá radost. Ale 11 tisíc migrantů je číslo, na které každá zodpovědná vláda musí reagovat,“ pokračoval Rakušan, který následně v úterý děkoval lidem za trpělivost.

Ministerstva vnitra a spravedlnosti pak pracují na novele, která by výrazným způsobem zvýšila tresty za převaděčství. 

Kontroly na 27 přechodech

Konkrétně se nové opatření týká 17 silničních, sedmi železničních a třech říčních přechodů. Na jiných místech nebude možné od půlnoci ze středy na čtvrtek státní hranice překračovat, policisté budou hlídat i tzv. zelenou hranici. Výjimku budou mít zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v „bezprostředním příhraničí“.

Policisté čekají, že skupiny převaděčů se budou snažit obejít přijatá opatření. „Je pochopitelné, že není v lidských silách hermeticky uzavřít celý úsek 251 km dlouhé státní hranice, ale uděláme všechno pro to, abychom nelegálnímu překračování státní hranice v místech, která k tomu nejsou určená, zamezili,“ uvedl ve zprávě policejní prezident Martin Vondrášek.

Věří, že veřejnost tato opatření přijme se shovívavostí. „Není naším cílem jakkoliv znepříjemňovat běžný život občanům,“ dodal. „Rozhodně tím cílem není komplikovat život občanů ať už České nebo Slovenské republiky. Rozhodně to není nějaký silový krok České republiky vůči Slovensku. Tím cílem je jediné, dát i převaděčským skupinám, což jsou ti skuteční zločinci, což jsou ti skuteční obchodníci s lidským neštěstím, jasně najevo, že tady existuje překážka. A tou ty kontroly zavedené na slovensko-české hranici objektivně v této chvíli jsou,“ řekl Rakušan.

„Máme oprávnění zastavit vozidlo, provést prohlídku toho vozidla, případně i zavazadla, a udělat všechno pro to, aby na naše území vstupovali pouze cizinci, kteří splňují podmínky pobytu,“ uvedl policejní prezident.

Policisté budou kontrolovat i takzvanou zelenou hranici. Podle Vondráška kdokoliv, kdo bude překračovat státní hranici ze Slovenska k nám, musí využít těch 27 stanovených míst. Jinak se vystavuje postihu za přestupek s pokutou až 50.000 korun. Výjimku mají zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v příhraničí, také složky integrovaného záchranného systému.

Do kontrol se ve 12hodinových směnách může zapojit až 500 policistů a 60 celníků. Podle Vondráška to bude znamenat, že se denně sníží počet policistů působících ve všech krajích o tisíc, může proto být omezena jejich preventivní činnost. Náklady, které si ochrana hranic na dobu deseti dnů vyžádá, policie vyčíslila na víc než 20 milionů korun.

Slováci to chtějí projednat na poli EU

Slovensko respektuje rozhodnutí České republiky zavést kontroly na společné hranici. Bratislava ale chce, aby se o tomto kroku jednalo na úrovni Evropské unie, protože rozhodnutí Prahy má vliv i na další evropské země. ČTK o tom dnes informovala mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová.

„Resort vnitra zmíněné rozhodnutí respektuje, ovšem upozorňuje, že jde o vážné téma, které je potřeba projednat na úrovni Evropské unie. Slovensko bude prosazovat, aby se taková jednání uskutečnila. Uvedený krok kolegů z Česka má totiž vliv i na ostatní evropské země,“ uvedla Eliášová. Dodala, že Slovensko, Česko a další evropské země jsou pro migranty pouze tranzitními státy.

O dočasném zavedení kontrol rozhodla vláda v pondělí. V první fázi bude trvat deset dní, tedy do 8. října. Podle vlády jde o způsob, jak bojovat s nelegální migrací. Čas chce využít k jednání se slovenskou stranou, poté kabinet situaci vyhodnotí. Slovenský premiér Eduard Heger ve středu Českou republiku za její rozhodnutí kritizoval a naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku. V návaznosti na Česko ode dneška zahajuje kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Země tak chce předejít tomu, aby převaděči obcházeli kontroly na českých hranicích cestou právě přes Rakousko.

Video  Vláda obnovila kontroly na hranicích se Slovenskem. Rakušan: Nelegální migrace narostla o 1 200 %  - ČTK
Video se připravuje ...

Lipavský: Musíme reflektovat realitu

Obnovení kontrol na hranicích se Slovenskem nemá podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) tlačit na Slovensko, ale má řešit situaci v Česku. Krok reflektuje situaci v oblasti migrace, řekl v úterý Lipavský novinářům ve Sněmovně.

Lipavský uvedl, že ho rozhodnutí nijak netěší. „Ale musíme reflektovat realitu. Počet záchytů migrantů je poměrně vysoký,“ uvedl. Čísla se podle něj blíží těm z roku 2015. „Kdybychom nezavedli jako vláda žádné opatření, nijak to nebude řešit situaci obcí kolem hranic, bylo by to nezodpovědné,“ konstatoval ministr.

O českém kroku chce mluvit se svým slovenským protějškem při návštěvě, která se připravuje. „Bude to velké téma. Na problematice nelegální migrace musíme pracovat společně, ale v určité situaci je nevyhnutelné zavedení této kontroly,“ uvedl Lipavský. Například na německo-rakouských hranicích se to podle něj také pravidelně děje. „Rozhodně to není nějaký akt, že bychom chtěli nějak tlačit na Slovensko, ale musíme řešit situaci zde v ČR,“ doplnil.

Podpora pro vládní krok přišla i z ANO

Místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO) ve Sněmovně řekl, že ANO rozhodnutí podporuje. „Nárůst migrace přes naše území je enormní, je to jediné, v co to mohlo vyústit,“ řekl. Myslí si však, že rozhodnutí padlo pozdě. 

Havlíček: Kdyby se nestaral o kokain...

Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka to je výsledek toho, že Rakušan se musel věnovat dopadům kauzy Dozimetr z pražského dopravního podniku na STAN.

„Kdyby se nestaral pouze o kokain, tak nám nebudou pobíhat stovky či tisíce zmatených Syřanů v československých hvozdech,“ uvedl.

Video  V dodávce u Lanžhota policie odhalila 30 natěsnaných migrantů.  - PČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karmazdarma ( 28. září 2022 06:52 )

Ujištuji Vás, že organizovaný zločin nebudeme tolerovat.......od šéfa MAFISTANU to nezní moc přesvědčivě,co Víťo ?

krapotkin ( 27. září 2022 20:40 )

Asi by bylo dobré znovu zřídit Pohraniční stráž se všemi právy o zacházení s narušiteli státní hranice.

e.lesanova ( 27. září 2022 17:25 )

No, "radost" nemáme už hodně dlouho, kdy se díky nefunkčnosti EU stal z mnoha zemí průchoďák...tedy "gratulace", že i takovému Rakušanovi docvaklo, že je potřeba něco dělat...i kdybychom měli mít hranice zavřené jako před r.89, ale alespoň byla kontrola, kdo se tu vůbec courá a co je to za lidi...Rakušanovi se tu "ztratilo" přes 100 tisíc Ukrajinců, projíždí a přijíždí bez kontrol tzv. imigranti po tisících, měl by zažít pocity lidí na Moravě, kdy se proti vám v lese vyřídí tlupa pochybných individuí...Rakušan vědomě ohrožuje bezpečnost státu

nespokojeny ( 27. září 2022 11:20 )

Snad to nebude informace jako od Síkely a v sobotu, po 2.kole voleb do Senátu, zase zrušeno. Na vás si už musí člověk dávat pozor!!!! Už ten ruksak u ministra je divný. Snad, aby více připomínal Hurvajse?

Jen otázka. Do ČR si "chodí cizinci jak do obchoďáku". Na co tedy moderní letadla, helikoptéry, tanky a pod?? K čemu zbrojit armádu?
Stačí zahodit dokumenty, ztratit paměť a přijít pěšky. Ještě dostanou stravu, nocleh atd. Tak se válčí s minimálními náklady.

Uživatel_5323235 ( 27. září 2022 10:51 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa