Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rakušan má favorita na nového šéfa rozvědky po Mlejnkovi. Adeptem elitní zpravodajec Posolda?!

Aktualizováno -
26. září 2022
16:28
Autor: ČTK, simao - 
26. září 2022
14:52

Novým ředitelem civilní rozvědky by se mohl stát bývalý náměstek pro operativní činnost Vladimír Posolda, informoval dnes Deník N. Podle serveru by ho měl na dnešním jednání vlády představit ministrům vicepremiér Vít Rakušan (STAN), kterému se souhlasem vlády náleží šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) jmenovat. Funkce ředitele rozvědky není obsazena od konce srpna, kdy rezignoval Petr Mlejnek.

Vladimír Posolda platí za velmi zkušeného zpravodajce. O tom, že Vít Rakušan (STAN) již svého favorita na šéfa civilní rozvědky našel, informovali minulý týden i Neovlivní.cz. „Je Rakušanovým favoritem, už je objednaný k premiérovi,” uvedl jejich zdroj z kruhů, které věděly i původní informace o dosazení Petra Mlejnka.

Dostal přednost

„Je to skutečně chytrý člověk,” uvedl o Posoldovi někdejší šéf rozvědky Karel Randák pro Neovlivní.cz. 

Server Neovlivní.cz v pátek uvedl, že Posoldu upřednostnil Rakušan před dalším uchazečem, kterým byl bývalý náměstek ředitele pro analytiku a zahraniční styky ÚZSI Jan Paďourek. Podle Deníku N by měl Rakušan dnes se svým výběrem nového ředitele ÚZSI seznámit vládu, v úterý by měl volbu oficiálně oznámit také na jednání předsedů všech koaličních stran ve formátu K5. Příští týden by pak jmenování mohla schvalovat vláda.

Rakušan: Nebudu prozrazovat jména

Posolda informaci nepotvrdil. „Nemůžu nic komentovat, protože nejsem zatím žádným nástupcem (Petra Mlejnka),“ řekl Deníku N. Nepotvrdil ani to, že by měl domluvenou schůzku s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Ke jmenování se nevyjádřil ani Rakušan. „V tuhle chvíli nebudu potvrzovat žádná jména. Vše se dozvíte příští týden po vládě,“ uvedl.

Chystal se vyjet do Jordánska

Posolda podle Neovlivní.cz začínal svou kariéru v roce 1991 ve federálních zpravodajských službách, pracoval i v Bezpečnostní informační službě (BIS). Od roku 2019 zastával funkci náměstka pro operativní činnost v ÚZSI.

O dva roky později rozvědku po sporech s tehdejším ředitelem Markem Šimandlem opustil a působil na ministerstvu zahraničí v sekci bezpečnosti a multilaterálních vztahů. Aktuálně se chystal vyjet jako velvyslanec do Jordánska, kde už získal tzv. agrément.

Kauza Mlejnek Rakušanovi přitížila

Petr Mlejnek nastoupil do funkce ředitele ÚZSI 8. července, kdy nahradil Šimandla. Rezignoval o necelé dva měsíce později kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v korupční kauze Dozimetr. Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí.

Vicepremiér Rakušan čelil kritice právě za potíže v souvislosti s exšéfem rozvědky Mlejnkem. Naposledy o víkendu do Rakušana zaryl i prezident Miloš Zeman. To, že není Rakušan dobrý politik, podle Zemana ukazuje právě případ Mlejnka, kterého Rakušan do úřadu navrhl i přes jeho kontakty s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr.

Ředitel ÚZSI Mlejnek oznámil rezignaci 31. srpna. Část poslanců z opozice, ale i z vládních Pirátů, vyzývala k jeho výměně kvůli stykům s Redlem. Aféra kolem Mlejnka byla také jedním z důvodů, proč opoziční hnutí ANO a SPD podala podnět ke svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

Kdo je Vladimír Posolda

  • Podle webu Aktuálně.cz Vladimír Posolda platí za jednoho z nejzkušenějších českých zpravodajců. „Roku 1991 vstoupil do Federální bezpečnostní informační služby. Zůstal v ní i poté, co se proměnila v BIS. Do rozvědky zamířil Posolda po roce 1998. Brzy tam odpovídal za analytiku. V půli první dekády po roce 2000 se stal náměstkem. Později byl také oficiálním zástupcem rozvědky v zahraničí,“ napsal Aktuálně.cz loni v červnu.
  • V roce 2004 byl Posolda v médiích zmiňován jako náměstek ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) pro zpravodajskou činnost.
  • V roce 2019 se stal náměstkem ředitele ÚZSI pro operativní činnost. Týdeník Respekt v únoru 2019 napsal „v minulých dnech se podle informací Respektu definitivně rozhodlo, že náměstkem ředitele ÚZSI (rozvědka) pro operativní činnost se stane Vladimír Posolda. V současnosti vyslanecký rada na české ambasádě v Německu a muž, který má za sebou téměř dvacetiletou službu v tuzemské rozvědce“.
  • Loni v červnu napsal web Aktuálně.cz, že Posolda z rozvědky odešel. „Rozvědka v poslední době zažila výrazné personální posuny,“ uvedl Akuálně.cz s tím, že nuceně skončila náměstkyně pro analytiku Mlada Princová a už před ní z rozvědky odešel náměstek Posolda.
  • Podle webu odešel Posolda při reorganizaci, kterou inicioval tehdejší ředitel Marek Šimandl a podepsal ministr vnitra Jan Hamáček. Web také napsal, že odchody Princové a Posoldy nebyly dobrovolné a oba podle informací Aktuálně.cz přišli o svou pozici po střetu s ředitelem. Posolda podle Aktuálně.cz jako náměstek skončil v říjnu 2020 a „službu opustil krátce po Novém roce“.
  • Posolda poté podle Aktuálně.cz odešel pracovat na ministerstvo zahraničí. „Můžeme potvrdit, že pan Vladimír Posolda působí od 1. března 2021 v rámci dohody o pracovní činnosti jako poradce náměstka ministra sekce bezpečnostní a multilaterální Martina Povejšila,“ sdělila loni v červnu Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Video  Příchod Mlejnka na bezpečnostní výbor  - Blesk/Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

jajas ( 27. září 2022 13:47 )

No ale co by s těma všema, co tam má ještě na skladě, STAN dělal? Tak je zkouší "vyskladňovat" postupně....do konce jejich vlády mají velké "zásoby"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa