Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ředitel Českého Švýcarska končí! Ministryně Hubáčková tvrdí: Nezvládl komunikaci s obcemi

Aktualizováno -
26. září 2022
21:16
Autor: ČTK - 
26. září 2022
10:32

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) odvolala ke 30. září ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendu. Podle ní nedostatečně komunikoval s obcemi a nezvládl krizové řízení. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Beata Berníková. V Českém Švýcarsku před dvěma měsíci vypukl nejrozsáhlejší lesní požár v zemi. Tisíce hasičů bojovaly s plameny 20 dní. Ministerstvo vypíše na místo ředitele výběrové řízení. Benda ČTK řekl, že na odvolání nemá potřebu reagovat.

„Ke 30. září 2022 odvolala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU- ČSL) dosavadního ředitele Správy národního parku Pavla Bendu pro nedostatečnou komunikaci s obcemi a nezvládnutí manažerských povinností v průběhu krizového řízení. MŽP ihned vypisuje nové výběrové řízení na post ředitele, aby bylo plynule zajištěno vedení Správy NPČŠ,“ uvedlo dnes ministerstvo.

Rozpor mezi starosty a vedením parku nějakou dobu narůstal, řekla Hubáčková novinářům před jednáním vlády, dělo se to podle ní už před jejím nástupem na ministerstvo. Definitivní rozhodnutí o odvolání padlo podle ministryně kvůli chaotickému vyjadřování a rozhodování v době krizového řízení.

„Náš zájem je obnovit národní park, a jestli existuje taková animozita mezi starosty, které já považuji za hlavní partnery pro rozvoj celého území, a vedením parku, tak by to asi nebyla nejlepší cesta, jak obnovit park,“ dodala.

Video  Boj s požárem v Českém Švýcarsku (30.7.2022)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Starostové některých obcí v Českém Švýcarsku si na nedostatečnou komunikaci se správou parku stěžovali opakovaně, a to už za předchozího ministra životního prostředí.

„Opakovaně jsme si na tuto věc stěžovali i při osobních setkáních se současnou ministryní. Na jaře jsme u ní byli čtyři starostové. Stížnost byla o způsobu komunikace a při požáru se věci odhalily,“ řekl dnes ČTK starosta Krásné Lípy Jan Kolář (Sdružení 2022).

„Formálně to bylo v pořádku, ale reálně žádná diskuse nebyla. Rada parku se sotva scházela, účast tam byla často na základě plných mocí,“ uvedl. Problémy s komunikací trvaly podle starosty dlouho. „Upřímně si přejeme, aby byla nastavena komunikace s obcemi, abychom byli rovnocenným partnerem, není to o soupeření a pouze formální rovině,“ dodal.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) odvolání nepřišlo ve vhodnou dobu, pokud se bude čekat na nového ředitele. Je potřeba dodělat mnoho věcí v souvislosti s řešením následků požáru. Nedostatečnou komunikaci s obcemi řediteli Bendovi podle něj vyčítat lze, protože v historii dost často nekomunikoval, uvedl hejtman.

Kvůli nedávnému rozsáhlému požáru se chtějí obyvatelé osady Mezná, kde shořely tři domy, soudit. Podle nich mohlo vedení parku ničivému požáru zabránit. Park vinu odmítá. Po vypuknutí požáru se v národním parku a jeho okolí zastavil turistický ruch, odhad ztrát podnikatelů podle nedávného vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) převýšil půl miliardy korun. Policie vyšetřuje událost jako obecné ohrožení.

Národní park České Švýcarsko je nejmladší národní park v Česku, má rozlohu zhruba 79 kilometrů čtverečních. Území tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony, rokle a neporušené nebo jen málo pozměněné původní ekosystémy. Oblast je součástí Česko-saského Švýcarska, přičemž na německé straně je už o deset let déle chráněna jako Národní park Saské Švýcarsko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 26. září 2022 19:55 )

To není jalovice!!!! Jenom je stará, ale teta z Ratíškovic. Tam se na ni zeptejte.
Tam se dozvíte věci. Podmět pro redaktory Blesku, tam je podkladů.
Možná bude více článků než o Agátě....

mim33 ( 26. září 2022 11:55 )

Snad to udělá nový ředitel.

mim33 ( 26. září 2022 11:54 )

No konečně!!! Vykopat všechnu škodnou, za níž zůstala jen spálená země, od ředitele až po mluvčího, co neumí pořádně mluvit. Že hodlali ve své ideologii nicnedělání (nazvanou vznešeně bezúdržbovost) pokračovat, je vidět v parku i nyní. Na lesáky, co by likvidovali uschlé dřevo, je stále vzácnost narazit a zadělává se tak na opakování požáru v dalších letech. Kozlové zahradníky.

jonn ( 26. září 2022 11:43 )

Měla vyhodit celé vedení .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa