Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie pokročila ve vyšetřování rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku: Kdy a kde začalo hořet?

Aktualizováno -
17. srpna 2022
20:30
Autor: jel - 
17. srpna 2022
19:53

Požárem v Národním parku České Švýcarsko se zabývají policisté a šetří jej jako obecné ohrožení. Podle nejnovějších zpráv kriminalisté v posledních dnech výrazně pokročili a nyní už vědí, kdy a kde začalo hořet. Ve vyšetřování pomohly snímky z družic.

O tom, že kriminalisté při vyšetřování strašného požáru národního parku pokročili, informovala TV Nova.

Hořet mělo pravděpodobně začít v noci ze soboty 23. července na neděli 24. července nedaleko soutěsky Malinový důl poblíž Hřenska. Satelitní snímky z družic, s nimiž policisté pracují, měly zachytit ohniska požáru devět minut po půlnoci.

Požár v sedm hodin ráno zaregistroval strážce parku Václav Sojka, kolega z německého národního parku ho informoval, že z české strany je vidět kouř.

Příčina požáru je i nadále předmětem vyšetřování, nejpravděpodobnější verzí je však ta, že národní park začal hořet kvůli cigaretě či zapálenému ohni. Případem se zabývá speciální tým krajských kriminalistů s pracovním názvem Park, který spolupracuje s děčínskými kolegy.

„Ta příčina se zdá být poměrně jasná, protože tam byly nalezeny zbytky zábavní pyrotechniky a láhev od tvrdého alkoholu. Pravděpodobnost, že to souvisí s požárem, je poměrně vysoká,“ sdělil televizi ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Nejrozsáhlejší požár v České republice zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Evakuovat se museli lidé z Hřenska a jeho částí a také z Vysoké Lípy u Jetřichovic. Oheň se podařilo uhasit po 20 dnech.

Video  Vyšetřovatelé už vědí, kde v Českém Švýcarsku začalo hořet.  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání