Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

EU shodu u zastropování cen ruského plynu nenašla. Síkela a Fiala hájí jednání v Bruselu, Havlíček kritizuje

Aktualizováno -
9. září 2022
19:21
Autor: ČTK, dnav, simao - 
9. září 2022
15:46

Ministři EU se v Bruselu na podnět českého předsednictví sešli v době, kdy kvůli vysokým cenám elektřiny ovlivňovaným i nestabilitou dodávek ruského plynu hrozí protivládní protesty v řadě evropských zemí. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) se státy jednomyslně shodly na tom, že je potřeba okamžitě připravit krizová opatření, která by pomohla ohroženým spotřebitelům a firmám. Exministr Karel Havlíček (ANO) kritizuje výsledky jednání v Bruselu, premiér Petr Fiala (ODS) naopak označil výsledek schůzky ministrů za úspěch českého předsednictví.

EU zasáhla energetická válka, kterou jsme ale nevyvolali my, uvedl na tiskovce po mimořádném jednání ministrů EU a unijních představitelů Jozef Síkela (za STAN).

Státy EU proto navrhují mj. využít nečekané zisky producentů energie z levnějších zdrojů na pomoc spotřebitelům. Zástupci vlád Evropskou komisi pověřili také přípravou dalších opatření, včetně celounijních úspor energie či zastropování cen plynu - právě na zastropování cen plynu dováženého z Ruska, jak navrhovala Evropská komise, se ale ministři neshodli. Proti tomuto návrhu se stavěly zejména středoevropské země včetně ČR.

Současná úroveň cen energií a tlak inflace na evropskou ekonomiku vytváří obrovské sociální napětí, členské státy EU očekávají, že Evropská komise do konce měsíce přinese účinná opatření, podotýkal Síkela.

Přehledně: Co podle Síkely navrhují ministři EU

„Očekáváme, že Komise přinese určitá nouzová opatření, intervence, včetně zastropování cen plynu,“ uvedl také Síkela. Mluvil přitom celkově o čtyřech bodech.

  • Zastropování zisků výrobců elektřiny, kteří mají nízké náklady, a solidární příspěvky výrobců elektřiny z fosilních paliv: Tyto peníze budou dle Síkely „využity na to, aby snížily dopad vysokých cen energií na zákazníky.“ Cena elektřiny je totiž odvislá od ceny plynu, výrobci energie z jiných surovin tak nyní těží z vysoké ceny, i když jim náklady zdaleka tolik nestouply.
  • Zastropování ceny plynu: Podle Síkely by se mělo jednat o „výjimečné a dočasné opatření.“ Česká republika přitom spolu s ostatními středoevropskými státy původně zastropování ceny ruského plynu odmítala. Síkela však neuvedl, zda by se mělo jednat o zastropování ceny všeho plynu nebo pouze ruského.
  • Snížení spotřeby elektřiny napříč Evropskou unií: Síkela novinářům řekl, že „ministři rovněž vyzvali komisi, aby přestavila opatření pro koordinovanou redukci spotřeby elektřiny po celé EU, což by mělo ulehčit tlak na produkci elektřiny a mohlo by to také zmírnit ceny.„ Státy již toto opatření řešily, vícero z nich však trvalo na tom, aby tato opatření byla dobrovolná a ne povinná. Na jaké formě se ministři dnes dohodli, Síkela neuvedl.
  • Opatření, která pomůžou vyřešit problém nízké likvidity evropských firem: Poslední krok Síkela více nerozvedl, podle ČTK by se však mělo jednat o podporu udělování záruk na zálohy, které musejí energetické firmy skládat při nabídce dlouhodobých smluv o prodeji elektřiny.

Eurokomisařka varovala před Ruskem

Síkela uvedl, že se připravuje další mimořádná schůze tak, aby se přijala konkrétní řešení ještě před koncem září.

„Musíme zajistit, že naše podniky a naši občané nebudou ponecháni sami sobě napospas. My jsme tuto energetickou válku nezačali,“ upozornil Síkela, a dodal: „Evropa je spojená vůči této agresi.“

„Je tady nejistota, jak se dál zachová Rusko. Je zapotřebí stabilizovat budoucí trhy,“ uvedla eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

„Zkoumáme možnost, jak zastropovat ruský plyn, který přichází plynovody tak, abychom dokázali čelit situaci, kdy Rusko plyn zcela zastaví,“ podotkla. Podle ní neexistuje jediné řešení, důležité je dosáhnout snížení cen, ale zároveň udržet stabilitu.

„Musíme si zajistit bezpečnost dodávek a musíme mít jasný plán, jak všechny naše akce koordinovat,“ dodala.

Kritický Havlíček, potěšený Fiala

Z Česka se k výsedkům dnešního bruselského jednání ozývají však i kritické hlasy. „Všechny týmy Evropy hrají hezký fotbal, nakonec ale vždy vyhraje Německo. Přesně tak dopadla Rada EU pro energetiku. Oddělení cenotvorby plynu a elektřiny, které by rychle řešilo snížení cen energií tvrdě narazilo na odpor Německa. Aneb řešení je na národní úrovni,“ uvedl exministr průmyslu a obchodu a bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

„Takže české řešení. Ministr Síkela v Bruselu neuspěl. Výsledky mimořádné Rady jsou podle očekávání o ničem. Z tiskovky po jednání ministrů pro energetiku EU vyplynulo, že není konkrétní závěr. Pokud tedy nebereme to, že se nepřibrzdí Green Deal. Hezké je, že se bude dál jednat...,“ poznamenal dále na twitteru.

To premiér Petr Fiala (ODS) naopak označil dnešní jednání za úspěch českého předsednictví a velký posun.

„Jde o velký posun a úspěch českého předsednictví. Komise má připravovat řešení pro zastropování plynu, který slouží pro výrobu elektrické energie. Neprosazovali jsme zastropování cen ruského plynu,“  řekl ČTK Fiala.

Dodal, že právě to je opatření, které by mělo snížit cenu energie. „Potom je tu ještě snížení ceny elektrické energie z neplynových zdrojů a ke snížení cen by mělo přispět i snížení záruk, tedy aby se rozhýbal trh s energiemi. Jsem přesvědčen, že to jsou opatření správná a dnešní jednání považuji za úspěch,“ dodal premiér.

Video  Síkela pro Blesk: Nízké ceny energií jsou navždy pryč! Nezaspali jsme a máme plán  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 11. září 2022 10:13 )

Jirik-ta ( 11. září 2022 10:12 )

kolonie

Jirik-ta ( 11. září 2022 10:10 )

jajas ( 10. září 2022 19:38 )

Prostě nebyl důvod....kdyby byl, tak to jistě "zajistí" ty správné a chytré vlády ODS a spol. dávno. Těm byli rusáci vždy trnem v oku, ale že nám prodávali plyn to jim také nevadilo....jakpak to?

jdi-se-bodnout ( 10. září 2022 19:14 )

A nebyl důvod zajistit alternativní zdroj plynu, že. Fialova vláda musí teď zachraňovat, co Babišova vláda zbabrala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa