Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Místo aktovky telefon? 5 tisíc na dítě platí i cigára. Jurečka: Je to o zodpovědnosti rodičů

Autor: Nikola Forejtová - 
5. září 2022
05:00

Češi se potýkají se zdražováním potravin, energií a i dalších komodit. Vláda se tak rozhodla nabídnout pomocnou roku a vytvořila příspěvek 5 tisíc korun na každé dítě pro nejpotřebnější rodiny. Bohužel to vypadá, že někteří pochopili pomoc špatně a místo nezbytností pro dítě příspěvek využijí i na své potřeby. Podle ministra práce a sociálních věcí nemůže vláda hlídat, za co se peníze utratí, a doporučuje se zamyslet nad tím, na co finance využít. Přesedkyně Sněmovny k tomu dodává, že to pak rozhodně není případ všech rodin, což je potřeba zdůraznit. 

Kvůli vysoké inflaci a energetické krizi se rozhodl stát podpořit rodiny s dětmi a pomoci jim s finančně náročnějším obdobím. Těm rodinám, které hospodaří s ročním příjmem do jednoho milionu korun, se už téměř měsíc vyplácí jednorázový příspěvek ve výši 5 tisíc korun na každé dítě. 

„Už 476 828 dětí obdrželo jednorázový příspěvek 5 000 korun. To je výborná zpráva. Celkem jsme k dnešnímu dni rodičům vyplatili 2 384 140 000 korun,“ informoval na začátku září na twitteru ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jak se ale ukazuje, příspěvek je sice určený dětem, respektive na dětské potřeby, někteří rodiče se jej však rozhodli využít po svém. 

Už to cinklo, jde se pro cigára

Zatímco většina rodičů na sociálních sítích mluví o tom, že příspěvek využijí na nákup školních pomůcek či oblečení nebo hračky pro dítě, někteří se rozhodli nakoupit jídlo...ale bohužel i kuřivo.

Objevují se i příspěvky, kde se někteří chlubí tím, že si pořídí nový telefon. „Podala jsem 15. 8. a přišlo dneska, hurá. Jdu si koupit iPhone. Za ty léta si to zasloužím,“ píše jedna z uživatelek a dodává k tomu velký počet smějících se emotikonů. Samozřejmě se musí počítat s tím, že se jedná o žert. Navíc nový telefon této značky stojí značné peníze. 

Další lidé si stěžují, že je to navíc málo. „5 tisíc je pro nás jídlo na 7 dní, nevím, co z toho děláte. Taková almužna, tady asi lidi nikdy neviděli peníze, jednou půjdu do krámu a zaplatím paušál,“ píše další. Na dotaz dalšího uživatele, zdali opravdu utratí tolik, dodává, že společně s cigaretami a s účty za potřeby koček se opravdu vyšplhá na 5 tisíc na týden za „nejdůležitější“ potřeby. 

Na co Češi využívají 5 tisíc na dítě? Na co Češi využívají 5 tisíc na dítě? | Facebook

Jurečka: Nekontrolujeme, na co využijí peníze. Je to jejich zodpovědnost.

Blesk Zprávy se optaly ministra Jurečky, jak se na podobné případy dívá. „Je na zodpovědnosti každého rodiče, jak příspěvek využijete. Primárně je určen pro potřeby dětí, nákup pomůcek a oblečení nebo úhradu kroužků, ale není záměrem vlády nebo ministerstva nařizovat či kontrolovat, jak rodiny s penězi mají naložit,“ okomentoval lidovecký ministr. 

Podobně reaguje i šéfka Sněmovny. „Lidem nemáme říkat, co si mají za to koupit. Ten příspěvek je určený na to, aby lidé zvládli zvyšování cen, zejména tedy zvyšování cen energií, ale třeba i potravin nebo nějakých dalších komodit, které se zvyšují a jejichž ceny se zvyšují i v souvislosti se začátkem školního roku,“ uvádí pro Blesk Zprávy Markéta Pekarová Adamová(TOP09).

Zdůrazňuje přitom, že na základě několika takových příspěvků nelze říci, že by peníze lidé prostě nepotřebovali, nebo že by peníze jen zneužívali. 

Příspěvek 5000 Kč na dítě. Jak jej získat? Příspěvek 5000 Kč na dítě. Jak jej získat? | Infografika Blesku

Jurečka také dodává, že by měli lidé prostě přemýšlet, jak s penězi naloží a měli by u toho myslet na své děti. „Závěrem chci dodat, že já svým dětem věci jako iPhone taky nekupuji,“ řekl Blesk Zprávám. Těm, co příspěvek ještě nedostali, pak i prostřednictvím sítí vzkazuje, že rezort žádosti pilně zpracovává. „Každý den intenzivně zpracováváme a vyplácíme další žádosti. Ty, na které se ještě nedostalo, prosíme o strpení, děláme na tom,“ uvedl na twitteru. 

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda na celkovou pomoc s inflací vyčlenila 177 miliard korun. Počítá sem trojí valorizaci důchodů, příspěvek 5000 korun na dítě, snížení spotřební daně na naftu a benzin, zrušení silniční daně, zvýšení platů ve veřejné sféře, zvýšení sociálních dávek, zvýšení plateb za sociální služby, odpuštění plateb za obnovitelné zdroje energií, úsporný tarif, kompenzace a podporu tepláren z domovních kotelen a kompenzace nepřímých nákladů firmám.

Video  Příspěvek 5000 korun na dítě? Kdo a jak si o něj může zažádat?  - Videohub
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 6. září 2022 20:10 )

Jaroslave, já umím hospodařit a troufnu si tvrdit, že velmi dobře.
A také se dobře mám.
Od státu nepotřebuji žádnou pomoc. Pokud nastane situace, která vybídne k uskromnění i tomu se umím přizpůsobit. Musí to ovšem být opravdu nutné.
Mně jen vadí nepraktičnost, naivita, neodbornost rozhodování (nerozhodování) současné vlády. Volil jsem je s nadějí, zklamání je obrovské.
Daná situace se musí řešit úplně jiným způsob.
Celý život jsem pracoval v investiční výstavbě jako praktik od základní funkce montéra, přes parťáka, ved. stavby až po ředitele.
Na způsob práce současné vlády si nezvyknu.
Ve vládě není jediný manažer, pouze naivní teoretici.

Jaroslav Skrbek ( 6. září 2022 18:11 )

Ty jsi fakt bl.á , jak tohle může mít volební právo .

Jaroslav Skrbek ( 6. září 2022 18:10 )

Mně neškodí , nežij na dluh a nauč se hospodařit , žít podle Švejka na dluh a za cizí a pořád řvát státe dej to umí každá levicová kobliha , Činský mobil ( šmejd) na zadku , vozit si zadek v Mercedesu , to by chtěl každý ***amota . Jste se měli ozvat v r . 1981 když na západě budovali ten váš blbý kapitalizmus a né lítat po schůzích ..Ps : Číňani jsou bez západních technologií , mašin, a licencí zrovna tak v hajzlu jako ty slavný Rusáci a to měli prvního kosmonauta a stejně jsou oba dva v pr....i .

Dana Divakova ( 6. září 2022 07:32 )

Mají podporovat rodiny, které stát nezatěžuji. Zvýšit odecitatelnou položku na dítě z daní. Pak jsou podpořeni ti, kdož pracují.

diskutujici ( 5. září 2022 18:20 )

Za 5.000 jídlo na 7 dní? Co to do sebe cpe, kaviár?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa