Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Situace není snadná a nebude. Vláda není populistická, ale solidární,“ říká Výborný

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
23. srpna 2022
05:00

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě, úsporný tarif, ale i úprava normativních nákladů na bydlení a případné zohlednění hypoték – to všechno jsou podle šéfa lidoveckého poslaneckého klubu Marka Výborného střípky solidární mozaiky, kterou vláda Petra Fialy skládá. Výtky některých ekonomů, že jde mnohdy o málo cílenou pomoc, odmítá. Jedním dechem si v tomto ohledu pochvaluje různorodé složení tohoto kabinetu.

„Nacházíme se ve složité době. Je poctivé, když Petr Fiala opakuje, že situace opravdu není snadná a ani v příštích měsících nebude. Je důležité nepropadat beznaději. Já si velmi cením, že se tato vláda, kde jsou zastoupeny různé politické subjekty i s různými, řekněme, přístupy k nějaké konsolidaci státních financí a podobně, dokázala shodnout na tom, že nemůžeme nechat padnout na zem nikoho; myslím, že škála těch opatření tady je skutečně obrovská,“ pochvaluje si postup vlády Výborný.

Výtky, se kterými přicházejí někteří experti, odmítá. Způsob pomoci, jenž vláda volí, je podle něj dostatečně cílený a dohromady jednotlivé příspěvky podle něj dávají účinný balíček pomoci tam, kde je nejvíc potřeba. „Jsem táta tří dětí a vím, že právě na přelomu srpna a září máme vyšší náklady. Týkají se kroužků, vybavení do školy, školních obědů a podobně. Myslím proto, že si rodiče velmi dobře poradí s touto pomocí, a jsem si téměř jist, že tato pomoc nebude nějak zneužívaná k nějakým jiným výdajům,“ hájí konkrétně pětitisícový příspěvek na dítě.

Plán zohledňovat při dávkách na bydlení také hypotéky je podle šéfa Poslaneckého klubu KDU-ČSL také logickým vyústěním současné situace: „Samozřejmě očekáváme s rostoucí inflací, která je dnes 17 %, že se budou upravovat i splátky za hypoteční úvěry a některé často mladé rodiny, se tak mohou dostat do problémů. V okamžiku, kdy vám proběhne na podzim refixace a vy budete mít najednou splátku hypotéky ne 8000, ale 16 000, tak to je skutečně darda.“ 

 

Jirik-ta ( 5. září 2022 08:59 )

na víkendové obrovské demonstraci v Praze proti vládě petra fialy lidé požadovali demisi vlády, odchod ČEZU z burzy v Lipsku, přímé nákupy plynu, vystoupení z NATO a neutralitu

Jaryn19 ( 23. srpna 2022 12:02 )

očkování pro oslabené, tak to prezentuje. Benzínem strašila opozice a její poradci

roxin ( 23. srpna 2022 12:00 )

Tak to je to zvládnutí? Tak to jo to zvládli výborně že zrušili očkování ale Váleček propaguje čtvrté očkování v TV, rozhlasu atd., a plaší dál ne s covidem ale s energiemi, plynem, naftou a slibují celou dobu a stále se nic neděje, chaos nad chaos.

Jaryn19 ( 23. srpna 2022 11:18 )

zrušili povinné očkování, neplašili lidi, výsledek byl lepší než u minulé vlády, která dělala chaos a strašila lidi

roxin ( 23. srpna 2022 10:53 )

Houby zvládli, prostě covid není a musíme věřit že covid nebude na podzim agresivní, to řekl tuším člen zdravotní pojišťovny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa