Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Síkela: Stát by v nouzi omezil teplo pro domácnosti! Stanjura: Je to černý scénář a nestane se

Aktualizováno -
17. srpna 2022
19:43
Autor: ČTK, simao - 
16. srpna 2022
20:41

Stát by v případě nedostatku plynu přistoupil k omezení dodávek tepla do domácností, aby udržel v chodu klíčové složky průmyslu, uváděl v úterý před setkáním Fialova kabinetu na zámku v Liblici na Mělnicku ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Premiiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že vláda podle něj sleduje i krizové scénáře, na zimu jsme však připraveni. A vzkázal, že ani v případě nedostatku energií se nebude upřednostňovat byznys před občany.

MPO připravilo návrh vyhlášky o pravidlech pro vytápění, která by začala platit v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství. Počítá s vytápěním budov na nižší teploty.

Například v obývacích pokojích by lidé měli topit na 18 stupňů Celsia místo dosavadních 20 stupňů, koupelny by měli nově vytápět na 19 místo 24 stupňů Celsia.

„Dělali bychom to za cenu toho, že bychom se snažili udržet klíčové složky průmyslu v chodu. To je klíčové i pro samotné domácnosti, protože i oni jsou zaměstnanci celé řady firem nebo jsou odběrateli klíčových produktů některých firem,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Síkela.

Fiala: Nikdo nebude chodit do kuchyní kontrolovat občany

Premiér Fiala však ve středu po jednání vlády upřesňoval, jaká je aktuální vládní pozice.

„Chci všechny občany ujistit, že jsme díky našim aktivním krokům na zimu připraveni a žádné úspory, které by byly v krajním případě nedostatku energií potřeba, nebudou upřednostňovat byznys před občany,“ uvedl Fiala.

„Chtěl bych vyvrátit nesmysly o tom, že někdo bude chodit kontrolovat občany do kuchyně, na kolik stupňů mají zapnuté topení a podobné věci. My jsme na zimu připraveni, my samozřejmě musíme sledovat i kritické scénáře a být na ně nachystáni, ale nepočítáme s nimi. Jsme nachystáni tak, že budeme mít dostatek energií, abychom zimu zvládli. Ano, situace není kvůli Putinově ekonomické válce proti Západu jednoduchá, to neříkáme, ale děláme všechny kroky proto, abychom ji zvládl ia aby se občanů dotkla co nejméně,“ pokračoval Fiala.

K návrhům na omezení dodávek tepla v případě stavu nouze Síkela o den dříve řekl, že jde o scénáře, které si nikdo nepřeje, ale je nutné, aby byl stát připraven předem.

Jurečka: Děláme všechny kroky, aby k tomu nedošlo

Při dotazu na případné omezování tepla pro domácnosti tak, jak jej avizoval Síkela, Fiala uvedl: „My jsme udělali kroky, které povedou k tomu, že budeme mít dostatek plynu na zimu (…) Udělali jsme kroky pro to, aby ten nejkatastrofičtější scénář nenastal. Pokud by byl v celé Evropě nedostatek plynu a začali jsme se dostávat do nějakých problémů – my s tím nepočítáme – tak i na to jsme připraven ia existují na to pravidla, podle kterých se bude postupovat.“

„To, co tady bylo zmiňováno, je příprava na případný scénář, se kterým ale v praxi nepočítáme. Teoretická příprava,“ uvedl Jurečka. Jde tak o přípravu MPO na záložní variantu. „Udělali jsme všechny kroky, aby na tu variantu nedošlo, my věříme, že na ni nedojde. Je potřeba opravdu lidi uklidnit,“ poznamenal s tím, že však lidé mají sami dělat efektivní úspory.

Stanjura: Já si myslím, že se to nestane

Bude tedy muset nakonec stát omezovat teplo domácnostem, či nikoli? „Já si myslím, že se to nestane. Když modelujeme a připravujeme se na ty nejhorší, černé scénáře, neznamená, že jsou nejvíce pravděpodobné. Podle mně je to velmi málo pravděpodobné,“ uvedl pro TV Nova ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Zapotřebí podle něj ale je, aby každý zvážil, zda nemůže nějakou energii ušetřit a někde třeba stáhnout teplotu. „Je opravdu absurdní a je to vlastně vymyšlené, že by někdo kontroloval, kolik stupňů má konkrétní domácnost - tu v obýváku, tu v koupelně, nebo někde jinde,“ poznamenal Stanjura.

Určitě se nebudou snižovat teploty v nemocnicích či zařízeních pro seniory, poznamenal šéf státní kasy. „Nicméně musíme modelovat i ten nejhorší scénář, nicméně já jsem přesvědčený, že nenastane,“ vzkázal. Takový výpadek, že by lidé přišli v domácnostech o teplo a museli se chodit někam ohřát, podle něj nehrozí, žádné „výtopny“ se nepřipravují. „Nic takového nehrozí, nic takového nepřipravujeme, to se prostě nestane,“ slibuje Stanjura.

Premiér Fiala zopakoval, že na letošní zimu je vláda připravena. Lidem pak má pomoci úsporný tarif.

Úsporný tarif i kontroly záloh

„Do konce srpna představíme konkrétní parametry úsporného tarifu, který se bude týkat všech občanů, kteří energie odebírají. Společně s úsporným tarifem dojde k odpuštění plateb za obnovitelné zdroje energie, které platí jak občané, tak firmy,“ vzkázal Fiala.

„Kromě úsporného tarifu dostalo MPO za úkol prověřit, zda zálohy, které jednotliví dodavatelé energií vyměřují  zákazníkům – a v těchto dnech dostávají naši občané spoustu nově vyměřených záloh – zda tyto zálohy skutečně odpovídají pravidlům pro stanovování záloh. Tedy odpovídají očekávané spotřebě a ceně energií a zda nejsou ze strany dodavatelů zneužívány,“ podotkl Fiala.

Na otázku stanovování záloh se zaměří velmi intenzivně. „Máme z terénu signály, že v některých domácnostech a odběrných místech ta záloha z vysokou pravděpodobností neodpovídá, není adekvátní a je stanovena vyšší,“ uvedl vicepremiér Marián Jurečka (KDU-ĆSL).

„Je určitě na místě, aby lidé, kterým se nezdají y nové zálohy adekvátní, aby se obrátli na ERÚ, aby to bylo prověřeno. Není možné, aby v této situaci docházelo i v téo oblasti ke zneužívání,“ dodal Jurečka.

Fiala: Nenecháme občany padnout

„Občany nenecháme padnout a co tato slova v praxi znamenají? Tato slova znamenají, že občané zaplatí za bydlení maximálně 30 procent svých příjmů, v Praze 35 procent. A to včetně všech poplatků za vodu a energii,“ uvedl na vládní tiskovce Fiala.

„Veškeré náklady na bydlení nad 30 procent jejich příjmů je jim stát připraven uhradit a to prostřednictvím příspěvků na bydlení,“ pokračoval Fiala.

Síkela včera zopakoval, že podle návrhu MPO by celkový příspěvek pro domácnost s nejvyšší spotřebou měl být kolem 17 500 korun.

Letos se z toho bude podle ministra vyplácet asi 5000 korun. Pro výsledný příspěvek budou klíčové odpočty za obnovitelné zdroje a další poplatky. Pokud ministři dosáhnou shody, je Síkela připraven návrh přednést na vládě v následujících týdnech. Řada odborníků kritizuje to, že ve zveřejněném návrhu úsporného tarifu na energie chybějí konkrétní částky. 

Video  Šéf rezerv Švagr pro Blesk o potížích s ruskou ropou: Jaké má Česko zásoby  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Josef124 ( 17. dubna 2023 19:47 )

Tak nám doma nebude nikdo teplo omezovat ani omylem. To by si mohl někdo zaťukat u nás u dveří s teploměrem a hodně rychle bych ho vyprovodil. Je to moje věc, kolik utratím ročně peněz za topné pelety z https://www.premium-pelety.cz/topne-pelety/ . Peníze na ně mám, tak co bych si doma nezatopil.

Jirik-ta ( 19. srpna 2022 09:53 )

Jirik-ta ( 18. srpna 2022 20:03 )

Jirik-ta ( 18. srpna 2022 20:01 )

zahoď svoje starosti.

jajas ( 18. srpna 2022 15:04 )

hejhej: A do toho jim ještě přihodila Pekarová ty svetry....fakt komemdie!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa