Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko končí u postsovětských bank. Lipavský: Mělo to být už dávno. A čekají nás hádky o 2 miliardy

Autor: ČTK, for - 
28. července 2022
15:30

České ambasády v Moskvě a Budapešti předaly v minulých dnech diplomatické nóty o vystoupení České republiky ze dvou postsovětských bank. Začala tak platit šestiměsíční výpovědní lhůta. České členství v Mezinárodní bance hospodářské spolupráce (MBHS) a Mezinárodní investiční bance (MIB) skončí v lednu 2023. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělilo ministerstvo zahraničních věcí.

O vystoupení z obou bank rozhodly vláda a Parlament ČR letos po ruské agresi na Ukrajině. Výpovědi podepsal prezident Miloš Zeman na konci dubna. Podle ministerstva zahraničí Česko počkalo s předáním nót na další členské země.

„Jde o důležitý krok pro opuštění postsovětských bank. Součástí tohoto reliktu RVHP (Rady vzájemné hospodářské pomoci) nemá být Česko už dávno,“ uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). „Naše vystoupení z postsovětských bank je nesplněným úkolem našich předchůdců, takže jsem hrdý, že mohu být součástí vlády, která za naším angažmá z neslavné socialistické minulosti udělá tlustou čáru,“ dodal. Krok považuje za další důkaz, že se česká zahraniční politika vrací k původním hodnotám.

Čekají nás hádky o 2 miliardy

Další kroky s ukončením členství bude mít na starosti ministerstvo financí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve uvedl, že se Česko pokusí během půlroční lhůty vyjednat finanční vypořádání, aby od obou institucí získalo celkem zhruba 82 milionů eur (dvě miliardy korun). Je ale skeptický k tomu, zda se to v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině podaří.

Právě válkou na Ukrajině vláda na počátku března zdůvodnila rozhodnutí z bank vystoupit. Rusko by se je podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo pokusit využít pro obcházení uvalených sankcí.

Obě banky vznikly ještě za dob RVHP, která organizovala vzájemný obchod mezi státy sovětského bloku a měla být protipólem někdejšímu Evropskému hospodářskému společenství, nynější Evropské unii. MBHS na rozdíl od MIB neprošla transformací, roky se nacházela ve stagnaci a vystoupit z ní chtěla už bývalá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).

MIB byla založena vládami členských států RVHP v roce 1970. Akcionáři je devět států - Ruská federace, Česká republika, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Slovensko, Kuba, Mongolsko a Vietnam. Aktuálním cílem úvěrové politiky je podpora středně velkých podniků přímými úvěry, velkých podniků pomocí syndikovaného financování a zaměření na exportní financování.

MBHS byla založena vládami členských států RVHP v roce 1963. Akcionáři banky je osm států - Ruská federace, Česká republika, Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Slovensko, Mongolsko a Vietnam. MBHS poskytuje všechny běžné bankovní služby (včetně správy účtů) zaměřené na podnikatelskou klientelu, s důrazem na podporu obchodu v členských státech banky.

pindal ( 30. července 2022 18:13 )

Bránit svobodu na Ukrajině je směšné.O jakou svobodu to vlastně jde a pro koho?

Jirik-ta ( 29. července 2022 22:06 )

ne, měna je znehodnocena a to stačí. Rusko nebude mít zájem. Tohle by soudruzi v EU pochopit mohli.

jajas ( 29. července 2022 14:28 )

No to je prostě budulín Lipavský, který se naprostou náhodou dostal do vlády, ve které, kdyby nepřišla ta válka, by na to odpoutat se od ruských bank nikdy nepřišel, natož aby se o to nějak přičinil, tak teď hlásá: "...takže jsem hrdý, že mohu být součástí vlády, která za naším angažmá z neslavné socialistické minulosti udělá tlustou čáru,“. Fakt je směšný....takový nějaký přerostlý puberťák mi připadá....

gabreta ( 29. července 2022 14:18 )

Tam asi nebude problém v Ruské agresí proti Ukrajině, ale v České agresi proti Rusku!!

11kareI11 ( 29. července 2022 08:20 )

Za vlády ANO, se vystřídali čtyři ministři zahraničí. Stropnický, Hamáček, Petříček a Kulhánek. Položil jste někdy tuto řečnickou otázku za výkonu úřadu některého z nich?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa