Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rakušan o požáru: „Situace je extrémně těžká.“ A vláda kývla na schodek 330 miliard

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. července 2022
18:41
Autor: ČTK, for - 
27. července 2022
06:55

Premiér Petr Fiala (ODS) i vicepremiér Vít Rakušan (STAN) při tiskovce ve Strakově akademii děkovali hasičům za jejich nasazení při požáru v Českém Švýcarsku. Situace je extrémně těžká, upozornil Rakušan a vyzval lidi, aby do oblasti nejezdili a nepropadali turistice za katastrofami. Vedle toho vláda řešila běžnou agendu - především navýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok, jak o něj požádá Sněmovnu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Nově půjde o schodek ve výši 330 miliard, což znamená navýšení o 50 miliard.

Co schválila vláda?

  • Nový návrh letošního rozpočtu, kde se zvyšuje plánovaný schodek o 50 miliard na 330 miliard.
  • Schválení armádních misí v dalších dvou letech. Na východní hranici NATO bude moct armáda vyslat až 1200 vojáků.
  • Vláda debatovala i o včerejší mimořádné radě pro energetiku, kterou svolal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). 
  • Vláda schválila přeměnu Ředitelství silnic a dálnic na státní podniky od roku 2024. 
  • Schválila se pomoc Slovenku při hlídání leteckého prostoru.

Státní výdaje proti původnímu rozpočtu mají vzrůst o 50 miliard korun, což by znamenalo, že poprvé přesáhnou dva biliony korun. Celkem by měl schodek dosahovat na hodnotu 330 miliard. Jsou v něm zahrnuty výdaje za 5 tisíc korun na dítě a také nákup plynu do státních hmotných rezerv. 

„Snížili jsme schodek, který připravila vláda Andreje Babiše o 100 miliard korun a ani jsme netušili, jak se nám tyto úspory budou v dalších měsících hodit,“ uvedl premiér s tím, že jsme tak měli prostředky jak na zvládání války, tak i na energetickou krizi. „Válka má dopad na státní rozpočet a to jsou dopady, se kterými námi schválený rozpočet nemohl počítat,“ konstatoval.

Jednání vlády: Kabinet zasedl před dovolenou (27.7.2022) Jednání vlády: Kabinet zasedl před dovolenou (27.7.2022) | Úřad vlády

Podle dosavadních návrhů se budou zvyšovat výdaje ve většině rezortů o několik milionů až miliard.

  • Ministerstvo vnitra zvyšuje výdaje o 3,3 miliard korun. 
  • Ministerstvo dopravy zvyšuje výdaje o 7,5 miliard korun.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj dostane navíc 2,75 miliard korun.
  • Ministerstvo životního prostředí získá o 300 milionů více.
  • Ministerstvo zahraničí dostane navíc 120 milionů korun. 
  • Ministerstvo školství navyšuje rozpočet o 2,3 miliard korun. 
  • Ministerstvo průmyslu získá o 6,6 miliard korun navíc. 
  • Ministerstvo kultury navyšuje rozpočet o 1,2 miliard korun. 

Kabinet před dovolenou debatoval i o možné pomoci pro místa na Děčínsku, které v posledních dnech poškodil rozsáhlý požár v národním parku České Švýcarsko. O její podobě rozhodne pak podle rozsahu škod. Vyplývá to z vyjádření vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL). 

Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci dodal, že rozsah škod na majetku i na prostředí budou známy až poté, co se podaří požár zlikvidovat. „Požár, jehož rozsah je v ČR neobvyklý a chtěl bych jménem vlády z tohoto místa poděkovat všem, kteří se podílejí na hašení,“ uvedl Fiala. Podle něj i díky profesionalitě všech přítomných nedošlo k dalšímu šíření a poděkoval zahraničním státům, za jejich pomoc. „V následujících dnech půjde o to dostat požár pod kontrolu a následně bude možné zjistit rozsah škody,“ dodal s tím, že zatím není možné určit komu a v jaké výši je potřeba poskytnout pomoc. 

„Situace je nadále vážná, je potřeba realitu popisovat přesně. Požár je obřích rozměrů,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). „Působí tam přes 400 hasičů, více jich ani na jedné lokalitě působit nemůže, najíždějí nové jednotky z celé republiky, aby byly schopny vystřídat už vyčerpané hasiče, kteří tam jsou několik dnů. Ta situace je extrémně těžká, ten zásah je extrémně fyzicky i psychicky náročný. Samotné dýchání toho vzduchu, který je v podstatě cítit i tady v Praze. Cítíme, že někde tady hoří a všichni se díváme, kde a jestli je tady nějaký požár. Není a je to skutečně důsledek toho, co se děje kousek od Hřenska,“ poznamenal Rakušan.

Hasiči se podle Rakušana obrovsky snaží. „Sice tři nemovitosti v obci Mezná vyhořely, ale v té vesnici je 40 nemovitostí a oni chránili celou noc právě tu obyvatelnou linii. Proti nim se otočil vítr a postavila se obrovská ohnivá stěna, která byla až do 10 metrů vysoká. Oni skutečně na hraně rizika při té své práci, kdy doslova a do písmene riskují život, dokázali uchránit drtivou většinu majetků, statků a životů lidí. Patří jim obrovitánské poděkování. A zároveň je potřeba poděkovat obyvatelům této oblasti, protože respektovali veškeré výzvy záchranářů. Evakuace byla bezproblémová,“ uvedl Rakušan a vyzval lidi, aby nejezdili do této oblasti. „Turistika katastrof není něco, co bychom měli provozovat, nevypouštějte, prosím, žádné drony nad tu oblast. Je tam čilý letecký provoz a jsou to věci, které mohou záchranářům tu práci výrazně zkomplikovat,“ dodal Rakušan.

Miliony obcím a 69 tisíc do domácnosti

Ministerstvo životního prostředí připravilo podle své šéfky Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) na obnovu poničených míst zatím sto milionů korun. Obce budou moci peníze využít na opravu infrastruktury, včetně zabezpečení požárem poškozených svahů. Ministerstvo přispěje také na likvidaci odpadu po požáru. Jurečka zmínil i možnou pomoc od ministerstva pro místní rozvoj.

Obce mohou získat na odklízení škod pracovníky na veřejně prospěšné práce. Oběti požáru mohou žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. Dostat mohou až 15násobek životního minima, tedy 69.300 korun. „Vyzývám lidi, kteří jsou opravdu v těžké situaci, kteří přišli o bydlení a potřebují pomoci s úhradou nějakých nákladů, ať se obracejí na úřady práce,“ uvedl Jurečka.

Na posledním zasedání kabinetu před dvoutýdenními vládními prázdninami ministři probrali také návrh na působení českých vojáků v zahraničních misích do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a na pobyt ozbrojených sil NATO na území Česka v příštích dvou letech. Ještě před tiskovou konferencí bylo potvrzeno, že vláda armádní mise na příští dva roky schválila. Na východní hranici NATO bude moct armáda vyslat až 1200 vojáků. Mandát musí schválit Parlament.

Na programu měli i informace o zajišťování ochrany slovenského vzdušného prostoru stíhacími letouny české armády. Premiér potvrdil, že se na tom vláda shodla. Čeští vojáci zde budou působit od září letošního roku minimálně do roku 2023. 

Vláda projednala také návrh na přeměnu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z příspěvkové organizace na novou státní organizaci a po přerušení z minulého týdne se vrátí k debatě o dotacích podporovaným zdrojům energie na příští rok. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje, aby stát příští rok vyplatil na dotacích podporovaným zdrojům energie 37 miliard korun.

Video  Fialův projev k národu: K drahotě přispěla minulá vláda, Rusko nás chce vydírat  - Česká televize
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 28. července 2022 12:23 )

Takže spíše tragi­kome­die.­...ko­medie jsem napsal proto, že mně vždycky rozesmějí ty jejich signály a nápady a výmysly....kdo to tam probůh vymýšlí?

11kareI11 ( 28. července 2022 12:08 )

Ano, to máte pravdu. Mnoho let. Tedy se to týkalo i minulých vlád.

11kareI11 ( 28. července 2022 12:06 )

Já se obávám, že to má ke komedii daleko. Spíš to bude drama. Hovořil jsem nedávno s jedním člověkem z vedení ČEZu. Ptal se mě, máš zafixovanou elektřinu? Řekl jsem mu že ne. Tak to se z toho hochu za nedlouho po..reš, to mi věř. Omlouvám se za hrubý výraz, jen jsem citoval. Vidím to opravdu velmi skepticky a přiznám se, že tomu nerozumím. Domnívám se totiž, že byť je primární příčinou Ukrajinsko - Ruský konflikt, hlavním důvodem extrémního růstu cen je skutečnost, že Německo začíná nedostatek energie z plynu, nahrazovat energií z elektřiny a vzhledem k tomu, že si zrušili jaderné a tepelné elektrárny, začíná se této zemi vlastní elektřina nedostávat. No a čím je něčeho méně, tím je to dražší. Naše jediná šance proto spočívá jedině v tom, vystoupit z lipské burzy, nysytit elektřinou za rozumné ceny především domácí poptávku a teprve případný přebytek prodat. Jenže do by musel mít někdo koule to rozseknout. Doplácíme na vlastní hloupost a není to jen tato vláda, na jejíž hlavu tenhle problém padá. O tom, že bude průšvih se vědělo přece už v okamžiku, kdy Němci ohlásili odstup od uhlí a jádra. To byl vztyčený prst, který neměl nikdo ignorovat. Na jednu stranu se některé země po hlavě vrhly na "zelenou energii", osočují ty, kteří se rozhodli pro jinou cestu, ale naše elektřina jim nesmrdí. Bodejť by jo, vždyť jde po stejných drátech jako ta "ekologická" a běžný Rakušan, nebo Němec si myslí, že svítí tou zelenou a vůbec mu nedochází, že by bez českého proudu neměl ani studený bier v lednici.

SPOLU do kanálu ( 28. července 2022 09:27 )

Ropušan z kola ven!

jetuslunicko ( 28. července 2022 08:39 )

poma-ten-ci se dostali k moci, tak si ji bohužel budou chtít co nejvíce užít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa