Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školní výuka až od 9 ráno? Ministr Balaš zvažuje zrušení první hodiny. Prospěje to, tvrdí

Autor: Mii, ČTK - 
24. července 2022
10:54

České děti by mohly školní výuku začínat až v 9:00 místo dosavadních 8:00. Nad touto změnou přemýšlí nový ministr školství Vladimir Balaš (STAN), mluvil o ní na sobotním sněmu hnutí Starostové a nezávislí či v rozhovoru pro Lidovky.cz. Podle něj by nejvíce ze změny benefitovaly děti v pubertálním věku.

„Žáci jsou přehlcováni znalostmi, které ale pak neumí aplikovat. Takže se možná omezí počet hodin. Rád bych škrtnul první hodinu. Při změně rámcových vzdělávacích programů k nějaké redukci učiva stejně musí dojít. A je prokázáno, že zejména u pubertálních dětí brzké vstávání narušuje biorytmus a že podávají mnohem lepší výkony, když chodí do školy až v devět hodin. Mnoho z nich navíc dojíždí a musí vstávat o to časněji,” řekl ministr v rozhovoru.

O nápadu pak nechal delegáty STAN hlasovat na sobotním sněmu. Jen třetina přítomných osob zvedla ruku, v soukromých rozhovorech ale byli politici o něco vstřícnější.

„Jako učitel mám na to docela pozitivní názor, protože můj biorytmus byl vždy až od 9. hodiny a i má první hodina v pozici žáka i učitele byla vždy ta nejhorší. Je to teď samozřejmě nějaký ideový výrok, ale mně se docela líbí,” uvedl pro Novinky.cz vicepremiér Vít Rakušan (STAN), který obhájil křeslo předsedy.

„Je to téma, které se ve školství diskutuje už dlouho. Obecně jsem toho příznivcem, ale není to absolutní, ne všem to musí vyhovovat. Začal bych to určitě diskutovat. Uvítal bych, aby si mohla každá škola ve školním řádu stanovit pravidla. To stejné si myslím o mobilních telefonech ve škole,” komentoval návrh Balašův předchůdce Petr Gazdík (STAN). „Cílem budoucího školství, aby kromě těchto formálních pravidel měla každá škola i nějaké vnitřní sdílené hodnoty, na nichž staví, a toto je možná cesta, jak k tomu dojít,“ dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) upozornil, že začínat od osmé ráno je v Česku tradiční. „Přemýšlíme nad tím, a je to nejen k diskusi politikům, ale musí to být širší debata s odbornou veřejností, jak snížit kvantitu se kterou se žáci ve škole potýkají ve prospěch kvality. Jestli by tomu pomohl pozdější začátek školy, tak to v tuto chvíli nevím,“ uvedl předseda vlády.

Zuří i debata kolem víceletých gymnázií

Balaš se ujal ministerstva zhruba před měsícem, kdy vystřídal Petra Gazdíka. Ten odstoupil kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Delegátům sněmu také řekl, že rozhodně nechce rušit víceletá gymnázia. Dosáhnout chce toho, aby studenti byli připraveni na měnící se podmínky, ve kterých nevystačí s tím, co se naučili ve škole.

Balaš je odborník na ústavní a mezinárodní právo, má zkušenosti jako vysokoškolský pedagog. Se Starosty chce komunikovat o regionálním školství. Nedávno uvedl, že není zastáncem víceletých gymnázií. V rozhovoru pro SeznamZprávy řekl, že děti, které zůstávají v základní škole po odchodu části spolužáků, ztrácejí motivaci a studenti víceletých gymnázií zase přichází o sociální dovednosti. Bylo by podle něj proto vhodné přezkoumat, jaké rozdíly mezi žáky víceletá gymnázia dělají.

O kladech a záporech víceletých gymnázií se mezi odborníky diskutuje řadu let. Podle jejich zastánců pomáhají v rozvoji nadaných dětí, podle odpůrců prohlubují nerovnosti ve vzdělávání a vhodnější je podporovat rozvoj čtyřletých gymnázií.

Video  Zeman při jmenování Balaše ministrem školství: 7 lidí odmítlo, rýpl si. A ostře tepal inkluzi  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

jajas ( 28. července 2022 17:31 )

A po revoluci pak ta děcka měla při nástupu do zaměstnání problém s tím, že jejich rodiče byli v KSČ....no prostě jak v bl*bákově......

jajas ( 28. července 2022 17:27 )

Spousta mých známých vstoupila do KSČ jen aby se jejich děcka dostala na školu.....a pak vystoupila, ale měla to v osobním spisu, takže do revoluce pak měli problémy s nástupem do nového zaměstnání....no a?

horaIysa ( 26. července 2022 15:17 )

A můžeš nám tady napsat, kdo v letech 78-82 pracoval v něčem nekomunistickém? Já jsem třeba pracoval v komunistickém MPSP, abych později, do r. 89 pracoval v komunistickém VČE. A co ty?

SPOLU do kanálu ( 25. července 2022 19:02 )

Jako čerstvý prokurátor Balaš pracoval v letech 1978 až 1982 ve Výzkumném ústavu kriminologie komunistické generální prokuratury u proslulého Urválka. Tyto krysy jsou typické pro STAN.

prochaskanamoste ( 25. července 2022 17:45 )

Jen plejáda neschopných.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa