Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) společně se středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) v úterý jednali s ministrem školství  Vladimírem Balašem (STAN) o zvýšení kapacit gymnaziálního vzdělávání v Praze a Středočeském kraji. Právě o studium na gymnáziích je mezi pražskými žáky 9. tříd největší zájem.

„V minulosti zástupci průmyslu tlačili na to, aby neúspěšní zájemci o studium na gymnáziích nebo maturitních oborech zaplnili ne tak vytížené obory na učilištích. Toto sociální inženýrství ale není cesta, kterou by se moderní město mělo vydat, a hlavně nefunguje. Naopak chceme jít naproti poptávce Pražanů, která je jasná,“ řekl Hřib. V Praze chce studovat na gymnáziu až o polovinu více dětí než v jiných krajích.

Praha proto chce navýšit kapacitu gymnázií, i když podle Šimrala jsou proti často i ředitelé samotných gymnázií. „Obávají se, že pokud se zvýší kapacita, sníží se úroveň. Ale inspirujeme se i v ostatních evropských státech, kde všeobecné střední školství je víceméně standardem. Společnost a typy pracovních míst se mění i tady, proto si nemyslím, že je k těmto obavám důvod.“

Už v dnešní době funguje pilotní projekt gymnaziálních tříd na středních školách s maturitou, kde je výuka zaměřená na všeobecné znalosti. Tím se podle Šimrala už podařila navýšit kapacita o 500 míst a další navyšování se plánuje. Přibýt by mohlo až 2 tisíce míst. „Tam, kde je to možné, snažíme se přestavět nevyužívané prostory na třídy, případně přistavět patra. V plánu je i budování zcela nový gymnázií například v Běchovicích nebo na Praze 13. To ale samozřejmě nebude hned a je potřeba na to sehnat peníze od ministerstva školství, případně z Evropské unie.“

Základní školu ukončilo v minulém školním roce 9691 žáků devátých tříd. Na pražské střední školy se však hlásí i řada studentů ze Středočeského kraje. Na pražská gymnázia se tak podle Cermatu hlásilo letos 3972 dětí, na střední odborné školy 10.909 a na maturitní obory učilišť 1421. Středočeši tvořili kolem 30 procent přihlášených.

Fotogalerie
16 fotografií