Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Demagogie! rozohnil se Výborný u důchodů. Ke změně u záchranářů nedošlo, Jurečka chce čas

Autor: ČTK, for - 
13. července 2022
17:03

Ve Sněmovně dnes poslanci odhlasovali novelu, která zajistí, aby příbuzní pěstouni, kteří se o dítě začali starat před koncem minulého roku a dostávají za to odměnu od státu, nemuseli za dobu péče platit důchodové a zdravotní pojištění. Pěstounství by se u nich zařadilo mezi takzvané náhradní a vyloučené doby a zohlednilo by se při výpočtu penze. Zdravotní odvody by pak posílal stát. Opoziční ANO v novele neprosadilo opravu nynějších ustanovení o předčasných penzích záchranářů tak, aby byla použitelná. Kvůli záchranářům na začátku jednání došlo ke slovní přestřelce mezi ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), poslancem Markem Výborným a poslancem Milanem Brázdilem (ANO). 

Předčasná penze až o pět let pro záchranáře byla schválena v minulém volebním období. Ustanovení ale obsahuje chybu, a předčasnou penzi tak nebude možné od ledna využít. Opoziční ANO se snaží prosadit svou novelu, která by tuto chybu napravila, koalice ji ale svou většinou přehlasovala a k projednávání se tak dolní komora opět nedostala. Stejně se postavila k obdobnému pozměňovacímu návrhu Jiřího Maška (ANO), který zahrnoval rovněž členy jednotek hasičů, operátory středisek hasičů a policie a členy policejních zásahových jednotek.

„Vystupujete jako demagog,“ znělo od Výborného

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) to obhájil argumentem, že je zapotřebí v novele udělat úpravy a jeho rezort předloží vlastní novelu, která se bude obecně týkat předčasných odchodů do důchodu lidí pracujících v náročných profesích. „Chceme pamatovat na náročné profese,“ uvedl s tím, že je ale potřeba i součinnost zaměstnavatelů a že připravovaná novela se stihne projednat do ledna, kdy má původní novela nabýt účinnost. Návrh plánuje předložit v září.

Kvůli zamítnutí projednávání opoziční novely se strhla drobná slovní přestřelka mezi Jurečkou a poslancem Milanem Brázdilem, který je v civilním životě záchranářem. Podle Brázdila je problémem jen to, že se jedná o opoziční návrh. Opřel se pak do Jurečky, že si záchranářů, kteří byli na jednání přítomni, neváží. „Proč byste to opravovali, je to opravené, jenom stačí zvednout ruku,“ mluvil k Jurečkovi od pultíku. „Co si to dovolujete,“ dodal s tím, že zná řidiče, který trpí ve stáří epilepsií a neví, co má nyní dělat.

„Mariane, zvedls ruku a nevystoupils, že je to blbě a teď říkáš, musíme to předělat,“ připomněl následně Brázdil loňské hlasování a otočil se směrem k záchranářům, kteří byli na balkóně pro hosty. „Oni se bojí, že to budete zneužívat, že to bude politikum, není to tak a vy to víte a všichni to ví.“

Brázdil připustil, že jeho vystoupení je emotivní, neboť z něj mluví i osobní zkušenosti. „Třikrát jsem spadl s helikoptérou,“ zmínil například poslanec, který se v dolní komoře objevoval i v pracovním oblečení.

Poslanec a lékař letecké záchranky Milan Brázdil (ANO) Poslanec a lékař letecké záchranky Milan Brázdil (ANO) | Facebook - M. Brázdil

Proti těmto slovům se ohradil předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný. „Jestli něco nemám rád, tak jsou to urážky a věci, co nejsou pravda. Ministr tu neřekl ano slovo o tom, že by si nevážil jejich práce. Vystupujete jako demagog, proč nevedeme věcnou debatu?“ vzal si slovo Výborný. 

Jurečka: Leden platí 

V několika faktických poznámkách se pak Jurečka hájil. Vysvětloval, že záchranářů si váží, stejně jako dalších povolání, které by v budoucnu mohli mít nárok na dřívější odchod do důchodu bez penalizace, a zdůraznil, že se potřebné změny stihnout do již zmíněného ledna roku 2023. „Závazek platí,“ konstatoval. Dodal také, že se musí vyřešit zapojování zaměstnavatele. „Neříkejte, že tu někdo neoceňuje práci lidí, co působí jako řidiči či sestry. Jdeme stejným směrem, jenom se lišíme v parametrech,“ uzavřel. 

Video  Důchody se od září opět zvýší! Vláda schválila další valorizaci. A odklepla i nouzový stav do prázdnin  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Poslanci ale jednomyslně odhlasovali jinou část důchodové reformy. Schválená vládní předloha reaguje na změny v pěstounské péči účinné od ledna. Do konce loňského roku dostávali všichni dlouhodobí pěstouni od státu odměnu, která se považovala za příjem a platily se z ní odvody. Od letoška mají odměnu jen cizí pěstouni, které zprostředkoval úřad. Nezprostředkovaným příbuzným či blízkým pěstounům stát poskytuje příspěvek, u něhož důchodové a zdravotní pojištění není.

Novela má tento nesoulad zpětně od ledna napravit. Stanoví také, že pokud příbuzní pěstouni začali letos v prvním pololetí pobírat starobní, invalidní či pozůstalostní penzi, měla by se jim se zohledněním nových pravidel o vyloučené a náhradní době dopočítat. Údaje, které jsou potřeba pro budoucí důchod, by vedl u pěstounů úřad práce. Po skončení roku by je pak přes ministerstvo zaslal sociální správě. Pro nové pěstouny z rodiny či z řad blízkých novela zavádí osvobození od odvodů až dva roky od převzetí dítěte.

Poslankyně SPD Lucie Šafránková neprosadila pozměňovací návrh, podle kterého by se náhradní doba týkala všech nezprostředkovaných pěstounů. Řešení, jak je předložil kabinet, Šafránková označila za diskriminační.

V Česku bylo podle výkazů ministerstva práce na konci loňska 11 800 dlouhodobých pěstounů. Z nich víc než polovinu tvořili prarodiče, téměř pětinu jiní příbuzní a desetinu jiní blízcí. Celkem jich bylo 9500. Zprostředkovaných cizích pěstounů byla necelá pětina, tedy 2300.

Započítání pěstounství do penze by zvedlo v dalších letech důchodové výdaje o 20 až 30 milionů korun ročně, později pak asi o deset milionů ročně. Na zdravotním pojištění by stát mohl letos vydat asi devět milionů korun navíc.

SPOLU do kanálu ( 15. července 2022 13:49 )

Jurečka působí dojmem naprostého joudy, ale je to protřelý dotační parazit. Jen další ubožák ve tragikomické vládě diletantů.

horaIysa ( 14. července 2022 06:52 )

Ano, co si o mně myslíš jsi psala už mnohokrát, stejně jako spoustu jiných howadin, které tady neustále opakuješ, takže to mně nezajímá. Co tě rajcuje je mi taky fuk. K věci nic nemáš, takže všechno co jsi mi napsala má výpovědní hodnotu kouřícího lejna, jako ostatně většina tvých slátanin, kterými nás tady oblažuješ. Dávej si dál servilní palečky. Je to nejspíš jediná radost v životě, která ti zbyla. Je to taková tvoje autoerotika. Jen jestli na ni nejsi už trochu stará kotrmelína.

sarina ( 14. července 2022 06:11 )

holahlavo nebo dutá možná nevíš, ale docela mi lichotí když mě spojuješ s nickama jako je prochaskanamoste i jiných se kterými souhlasím a dávám palečky a co si o tobě myslím už jsem psala.

horaIysa ( 14. července 2022 01:03 )

To je zase slátanina sarino. Jurečka chce jen doladit to, co Babišovci odflákli, aby to korespondovalo s ostatními param etry a ty už tady zase meleš kecy o korytech. Tak 4 roky byli u koryt trojslepenci, mimochodem podraz na voliče, protože se slepili až po volbách a to více než zištně, tak teď tam jsou jiní. A co s tím chceš jako udělat? A ty kecy o Babišově práci zadarmo, to už je bizár. Fakt si myslíš, že Babiš šel do politiky kvůli vašim smutnejm očím? To mě podrž.

prochaskanamoste ( 13. července 2022 23:17 )

Jurečka, stejně jako jeho druzi, změní klidně názor, kdykoliv je potřeba. Žvaní stále dogmaticky, jak už to tak církev má a přesto, když bylo nutné se dostat do vlády, tak mu najednou nevadilo ani manželství homosexuálů !! A tak je to u všeho. Tento slepenec i ten druhý a je dohromady drží akorát koryta. Chtějí se mít dobře, potřebují zaopatřit děti. To není, jak pan Babiš, který je nezávislý a klidně pro stát pracoval zadarmo, dával velké peníze na charitu, na naše ženy, nikoliv ty barmské. Svůj majetek zaparkoval v svěřenských fondech, jak ukládá zákon. Zatímco Jurečka jej přepsal na příbuzné a manželku. Ať se jde vycpat, na MPSV se vůbec nehodí, neumí to, je to traktorista.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa