Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jurečka to schytal od opozice za návrh na zvedání daní. Proti je i ministrův koaliční kolega

Autor: ČTK - 
10. července 2022
13:33

Zástupci opozice dnes kritizovali návrh místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na zavedení progresivního zdanění. Podle místopředsedy hnutí ANO a poslance Radka Vondráčka by šlo o podvod na voličích, protože koalice SPOLU zvyšování daní před volbami odmítala. SPD podle svého předsedy Tomia Okamury zvyšování daní pro české občany a firmy odmítá. Zavedení progresivního zdanění odmítl i ekonomický expert ODS a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Uvedli to dnes v pořadu Partie plus stanice CNN Prima NEWS.

O návrhu na vyšší zdanění vyšších příjmů hovořil předseda KDU-ČSL Jurečka v rozhovoru pro sobotní deník Právo. Lidé s vyššími příjmy by podle něj „mohli mít nějakou míru solidarity“. „Mohla by být i dočasná, v intervalu dvou až čtyř let, protože to je doba, kdy budeme muset pokrýt nejvyšší náklady, které budeme mít kvůli vysokým cenám energií při pomoci domácnostem,“ řekl ministr.

Skopeček návrh svého koaličního kolegy odmítl. Poznamenal, že, stejně jako Jurečka, ve volbách kandidoval za koalici SPOLU s programem, který sliboval nezvyšovat daně. O zvyšování daní se podle něj nehovoří ani v programovém prohlášení vlády. Řekl, že lidé s nadprůměrnými příjmy již vyšší daně platí a prohlubování progrese za správné nepovažuje. „Nemá smysl trestat aktivní lidi, nemá smysl trestat kvalifikované lidi, kteří vydělávají více, těm bychom měli spíše dát volný prostor, ať tu zemi posouvají dál,“ uvedl. Skeptický je i k zavádění sektorových daní. Dodal, že problém českých veřejných financí vidí na výdajové straně, ne na příjmové.

Podle Vondráčka po Jurečkově vyjádření měl vystoupit premiér Petr Fiala (ODS) a zvyšování daní odmítnout. „Jinak jste obelhali voliče,“ řekl zástupcům vládní koalice.

SPD podle Okamury nesouhlasí se zvyšováním daní českým občanům a českým firmám. „Protože ty rezervy do rozpočtu lze hledat jinde, v prvé řadě například zamezit vyvádění nezdaněných dividend nadnárodními korporacemi,“ řekl.

Video  Jurečka v Blesku o příspěvcích, mzdách i uprchlících. Podrží vláda lidi v krizi?  - Pavlína Horáková, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 11. července 2022 10:45 )

Ivan Noveský: Petr Fiala – nová obrovská naděje pro EU a zejména pro Českou republiku

prochaskanamoste ( 10. července 2022 22:29 )

Dva tragédi-Kovářová a Skopeček. Ona nerozumí vůbec ničemu, má problémy se vůbec vyjádřit a ona má vzdělání ekonomického směru, ale spíš podprůměrný ekonom. Když mu Okamura řekl, že 85% lidí vládě nevěří, že dělá dobrou práci pro občany, nechudli, tak trouba fabuloval, že když by se udělal průzkum, co si myslí o SPD, tak by všichni řekli, že jsou to blázni. To myslí Skopec vážně? Okamura mu měl říct, ať takový průzkum zadá, zatím nezadal, tak ať hloupě nežvaní.

prochaskanamoste ( 10. července 2022 22:22 )

Jurečka přepsal vykutáleně majetky na ženu a čerpá, přitom je politik, u zdroje informací a vlivu.
Ten samý Jurečka nikdy neopomene rejpat do bývalého premiéra, který čerpal, resp. jeho firmy, ale v době, kdy nebyl politik. To jen účelově, po 15 letech, někdo vytáhl, že kdysi v pravěku čerpal. Jenže on to čerpání někdo v EU schv­aluje,­kontro­luje průběžně a na závěr, dává dobu udržitelnosti a znovu kontroluje. Vše v pořádku a vzduch se otravovat musí, že, Jaryne!

Jirik-ta ( 10. července 2022 18:44 )

ČESKO: Včera bylo oznámeno, že stát půjčí ČEZu 74 miliard na navýšení jistiny na nákup elektřiny na lipské burze.

Jaryn19 ( 10. července 2022 17:51 )

stejně je to s daňovou slevou na poplatníka, tu má každý občan stejnou a jsou jasná pravidla, ale na další slevy na daních se musí doložit doklady, v kterých se také může podvádět, dost lidem se na to časem přijde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa