Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš.“ Zeman před odboráři orodoval za Středulu na Hrad

Aktualizováno -
30. dubna 2022
19:06
Autor: ČTK, Mii, ula - 
30. dubna 2022
08:28

Prezident Miloš Zeman dnes navštívil sjezd Českomoravské konfederace odborových svazů. Staronovému odborovému předákovi Josefu Středulovi popřál vše nejlepší do nového funkčního období a sdělil, že podporuje jeho snahu o růst životní úrovně i mezd. Ocenil, že se znovu vynořuje otázka zaměstnaneckého spoluvlastnictví. A delegátům sjezdu vzkázal, ať Středulu přemluví, ať kandiduje na prezidenta. „Skuteční kandidáti musí být přemlouváni,“ sdělil Zeman, který šéfovi odborů tykal.

Odborová konfederace zastřešuje 31 svazů s několika stovkami členů. Jejich zástupci už v pátek večer zvolili vedení pro příští čtyřleté období. Staronovým předsedou se stal Josef Středula. Místopředsednické funkce obhájili Vít Samek a Radka Sokolová. Trojice je v čele centrály od roku 2014.

Zeman na sjezdu odborů naposledy promluvil před osmi lety, před čtyřmi lety ho nenavštívil. Středula podotkl, že to bude po delší době první veřejné vystoupení hlavy státu. V tom, že má prezident mluvit zrovna na sjezdu odborů, vidí předák ČMKOS velký symbol.

S odbory do postele. Zeman žertoval

Prezident přijel v dobré náladě a během svého projevu často žertoval. Hned na úvod poblahopřál staronovému šéfovi odborů k „překvapivému a těsnému vítězství proti mnoha protikandidátům“. Středula neměl žádného a jeho vítězství bylo jednoznačné.

Připomněl také, že vždy měl k odborům velmi přátelský vztah už od doby, kdy byl v čele ČSSD a vlády. „Bývalý předseda Richard Falbr mi v sexuální narážce řekl, že chci dostal odbory do postele a já mu říkal, že už je rozestláno,“ zavzpomínal Zeman. Dále hovořil o tom, že není důležité jen usilovat o zvýšení průměrné mzdy, ale také usilovat o spoluvlastnictví zaměstnanců.

Kandidáti jako bonboniéra

V závěru projevu apeloval Zeman na delegáty, aby přemluvili svého předsedu ke kandidatuře na prezidenta, protože skuteční kandidáti musí být přemlouváni.

„Ta sbírka podivných existencí, co se hlásí, že se chtějí být prezidentem, aniž by měli za sebou silný příběh, musí být kompenzována silnými osobnostmi, mezi nimiž si volič může vybrat, jako když vybíráme bonbony z bonboniéry. Je možné, že jeden bonbon bude otrávený,“ řekl k tomu Zeman s tím, že doufá, že Středula výzvu přijme a bude jedním z nejsilnějších kandidátů ve volbě.

Video  Zeman přemlouval Středulu, ať kandiduje na Hrad: „Věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš.“  - ČTK
Video se připravuje ...

Uvažuji o tom, potvrdil Středula

Středula po vystoupení Zemana řekl, že by případně kandidoval na prezidenta po získání podpisů občanů. „Ano, uvažuji o tom. A pokud o tom uvažuji, tak pouze formou podpory občanů neboli jako občanský kandidát... Podmínkou je, že obhájím pozici v ČMKOS. Nedovedl jsem si představit, že bych kandidoval bez podpory vás,“ řekl odborářům na sjezdu Středula. Ke kandidatuře je potřeba získat 50 000 podpisů.

 „Stojím v prvé řadě o vaše hlasy, hlasy členů ČMKOS,“ řekl dále odborový předák. Požádal odboráře o „čas na rozmyšlenou“. Dodal, že o jejich hlasy „extrémně stojí“.

„Je to i na našich členech. Oni rozhodnou svými podpisy, pokud zváží, že se o takovou funkci (prezidenta) mohu ucházet,“ řekl Středula. Nepovažuje za automatické, že potřebný počet podpisů ke kandidatuře získá jen od odborářů. „Jako předseda ČMKOS si nemohu dovolit oslovovat odborové organizace. To je doména odborových svazů. Jestli k tomu přistoupí, to je na jejich volbě,“ odpověděl šéf centrály na dotaz ČTK, zda plánuje podpisové archy předložit přímo v základních odborových organizacích ve firmách či institucích.

Politologové: Šance existují

Politologové Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu a Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se shodli, že Středula má šanci do předvolebního boje zasáhnout a oslovit voliče. Podle Mrklase by v takovém případě útočil na voliče, se kterými počítá bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Ten je dlouhodobě považovaný za jednoho z největších favoritů, kandidaturu zatím ale neoznámil. „Jestli by Babiše dokázal ohrozit, to si jist nejsem, záleží, jakou by měl kampaň,“ řekl Mrklas.

Podle Mlejnka má Středula šanci oslovit voliče zejména, pokud by kampaň pojal jako sociální ochránce. Současně uvedl, že Středula jako šéf odborů může být v politice úspěšný, jeho dosavadní vystupování naznačuje, že má politický talent. Ale to je jen předběžné vstupní plus, řekl Mlejnek a doplnil, že otázkou je, jak se bude prezentovat po vstupu do politického ringu. „Mohou se ukázat jeho slabiny,“ uvedl Mlejnek s tím, že Středula by například nemusel být silný v otázkách, ke kterým se nyní jako odborář nevyjadřuje.

Mrklas by za sebe Středulovi poradil, aby do prezidentských voleb nechodil, ale spíš se stal lídrem levice, který v Česku chybí. Zemanovu výzvu odborářům ohledně případné Středulovy kandidatury na Hrad považuje Mrklas za taktickou záležitost. Babiš v uplynulých měsících udělal kroky, které Zemana „naštvaly“, a to je výsledek, možná varování, odůvodnil svou domněnku.

pindal ( 3. května 2022 20:42 )

Možná že máte jen přebujelé sebevědomí?To se také může stát.Že oni Vás chválili,už od narození?

UFO1 ( 1. května 2022 07:32 )

Snad i ta voličská základna Bureše vidí ,kam vede vláda stb, KGB, Stasi......

UFO1 ( 1. května 2022 07:29 )

Příkaz z Kremlu....

UFO1 ( 1. května 2022 07:26 )

Doporučení je cesta do pekel, stejně jako kandidát t, který plácá o kosmetické operaci, hubnutí a ukazuje dortiky, které papka,to jsou velitelé ozbrojených sil?

1pravda1 ( 1. května 2022 00:00 )

PEKARKA BERE Z NAŠICH DANÍ 300 TISÍC MĚSÍČNĚ - KOLIK BERE TENTO ODBORÁŘ.... - SNAD TO NENÍ JAKO V ČT, ŽE NEJSME PŘIPRAVENI TO VĚDĚT...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa