Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rakev v bílém na pohřbu Albrightové (†84): Biden zmínil sílu dcery Česka i Havla, Clinton se dojal

Aktualizováno -
27. dubna 2022
19:49
Autor: ČTK, for, simao - 
27. dubna 2022
06:49

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století podle Bidena nebránil svobodu tak jako ona. Nikdy také nezapomněla na svůj původ, dodal prezident na smutečním obřadu ve washingtonské katedrále před asi 1400 hosty. Na Albrightovou zavzpomínal i exprezident Bill Clinton, či i jeho choť Hillary, která Madeleine považovala za drahou přítelkyni. Ve své řeči tak zavzpomínala a na bláznivé večery plné smíchu a deště. Dojemná slova přednesly i tři dcery, které ke konci svých řečí neudržely pláč nad ztrátou své laskavé maminky. Mezi hosty je i česká delegace vedená ministrem zahraničí Janem Lipavským a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem.

Madeleine Albrightová zemřela 23. března na rakovinu. Smuteční řeč přednesl prezident Joe Biden.

Biden označil Albrightovou za bojovnici za svobodu. „Vaše maminka byla přírodní silou, její lidství a intelekt stály proti tomu, co se dělo v historii,“ uvedl směrem k pozůstalým Biden.

Biden: Hrdá Američanka i dcera Česka

„Dnes vzdáváme hold velmi hrdé Američance, díky níž jsme všichni hrdí, že jsme Američané,“ poznamenal Biden a vítal hosty z celého světa, kteří přijeli uctít „dceru ČR, která věděla, jaké to je přetrvat válku a prchnout před pronásledováním“.

Vzpomínky na Havla

Biden zmínil i českého exprezidenta Václava Havla. „Vzpomínám si, jak Madeleine mluvila o svém příteli Václavu Havlovi, než zemřel. A s jakou chválou,“ uvedl. „O jeho smrti řekla, že on vrhal světlo v té největší temnotě a připomínal nám povinnosti, které chováme vůči sobě. Tato slova platí i o Madeleine,“ říkal Biden.

Zmínil však rovněž aktuální dění na Ukrajině. „Když jsem se dozvěděl, že Madeleine zemřela, byl jsem zrovna na cestě do Evropy, abych se setkal se spojenci z NATO, abychom udrželi tuto alianci pevnou. Tuto organizaci, která zareagovala na brutální, neospravedlnitelnou válku Ruska proti Ukrajině. A já jsem věděl, že Madeleine patří k regionu, kde je pozice NATO silná,“ poznamenal. Na demokracii dnes útočí síly autokracie a útisku, dochází k závažné konfrontaci mezi autokraty a demokratickými státy, upozornil Biden.

Pohřeb Madeleine Albrightové: Americký prezident Joe Biden při smuteční řeči (27.4.2022) Pohřeb Madeleine Albrightové: Americký prezident Joe Biden při smuteční řeči (27.4.2022) | Reuters

„Madeleine hovořila odvážně, když viděla něco špatného. Když viděla někoho, kdo potřebuje pomoci, Madeleine se hned pustila do práce,“ vyzdvihoval dál Albrightovou Biden. Velmi pomáhala prezidentovi USA, chválil zesnulou pražskou rodačku. „Madeleine byla opravdovou spojenkyní a poradkyní prezidentovi, velmi zdatně dokázala Američanům vysvětlovat, proč je pro ně tak důležité, aby lidé na celém světě bojovali za svobodu,“ pokračoval prezident USA.

Bůh žehnej Madeleine Albrightové

„Dokázala vystoupit proti nejtvrdším diktátorům,“ vyzdvihl Biden. Zmínil však i její schopnost milovat a přidal i osobní vzpomínku.: „Rozuměla lidem, na lidech jí záleželo. Myslela si, že je příliš těžké naučit mě tančit. Ale to měla pravdu,“ říkal prezident. Připojil třeba i vzpomínku na to, jak na Albrightová učila diplomaty vařit a opakovaně se obracel v projevu na rodinu zesnulé exministryně.

„Protože byla požehnána svobodou, nepřála si nic jiného, než svobodu sdílet po celém světě. Pro Madeleine z mého pohledu nebylo větší ctí, než sloužit právě této velké zemi svobody, Spojeným státům americkým. Kéž její vzpomínka pokračuje a je nadále požehnáním naší zemi, kéž si vzpomínáme na její slova i činy, kéž je vždy světlem pro všechny ty na nejtemnějších místech a připomínkou našich vzájemných povinností. Bůh žehnej Madeleine Albrightové,“ dodal Biden.

Rakev v Bílém a exprezidenti vedle sebe

Rakev s Albrightovou při této příležitosti zahalili bílým přehozem se zlatým pruhem uprostřed.

Na smutečním obřadu o jejím životě a politické kariéře promluví rovněž bývalá ministryně zahraničí a neúspěšná kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová a tři dcery Albrightové.

Pohřeb Madeleine Albrightové (27.4.2022) Pohřeb Madeleine Albrightové (27.4.2022) | Reprofoto ČT

Do lavice vedle sebe usedli dva bývalé prezidentské páry - Barack Obama s manželkou Michelle i Bill Clinton právě s Hillary. Prezident Biden usedl na kraj lavice vedle Baracka Obamy, který ho podporoval i během jeho kampaně.

Clinton: Odhodlaná do posledního dechu

Albrightová přitom mezi lety 1997 až 2001 sloužila v kabinetu Billa Clintona. „Náš poslední rozhovor proběhl dva týdny před tím, než odešla a vždycky jsme se prvních pár minut bavili tím, že jsme si vyměňovali historky, žertovali jsme a potom jsem se zeptal: a jak se cítíš? A ona řekla: Mám problém, ale mám tady fajn doktory, je o mně dobře postaráno a výsledek bude ten nejlepší z možných, takže to nemusíme vůbec řešit. Nejdůležitější je tady svět, který zanecháme našim vnoučatům. Nikdy na to nezapomenu, protože to bylo ztělesnění Madeleine. Ano, mohla bych žít do devadesáti, do stovky, ale nejdůležitější je to, co tady necháme našim vnoučatům. Abychom neztratili demokracii, svobodu. Nehledě na všechny naše rozdíly v našich pomíjivých životech,“ uvedl Clinton.

„Madeleine se rozhodla, že do posledního dechu půjde odhodlaná, bude podporovat prezidenta Bidena a Spojené státy v odhodlání podpořit Ukrajinu,“ pokračoval exprezident.

„Prožili jsme toho spolu mnoho, potkala se s ní i moje dcera Chelsea - a Madeleine na ní měla velký vliv. Udivilo mě přátelství, které měla s mojí ženou Hillary a jsem za to rád,“ zmínil Clinton. Albrightovou označil za výjimečně chytrou a talentovanou. „Její životní příběh byl skvělým životním příběhem pro 20. století kdekoliv na světě. Ona mohla být tím nejlepším hlasem Ameriky,“ uvedl. „Vždy hovořila za ty, kdo byli opuštěni,“ poznamenal.

„Když jsem se dozvěděl, že odešla, tak jsem šel do kuchyně a podíval jsem se na dva obrazy z Haiti, které jsem dostal od Madeleine, protože věděla, jak se nás tamní situace dotkla. Je tolik věcí, které s ní jsou spojeny...,“ popisoval Clinton a vzpomínal na společné státní návštěvy, které s Albrightovou zažil. Včetně návštěvy Kolumbie, kde „Madeleine tančila tango“. „My jsme tam sháněli lekce, ale ona hledala parket. Byla vždycky půl kroku před námi, nehledě na to, o co se jednalo,“ vzpomínal Clinton.

„Někdy nás rozesmála, někdy rozčílila, někoho rozzlobila, ale prožila plný život, protože věděla, v co věří a věděla, co hájí a proti čemu vystupuje,“ podotkl Clinton. „Dnes na Ukrajině vidíme až bohužel příliš tragicky to, co Madeleine věděla. Že svoboda není nikdy jistá. A že pokušení zneužít moc je velice silné. Nejsou stálá vítězství, nejsou stálé porážky,“ říkal.

Vzpomínky na Havlův pohřeb

Vzpomněl i na to, jak byl s Albrightovou na pohřbu Václava Havla. „A jeho žena Dagmar a další představitelé ČR jsou zde dnes s námi,“ ukazoval do katedrály Clinton. „Bylo to v katedrále, byla strašná zima a ona tam byla a promluvila česky. Pro publikum to bylo naprosto elektrizující. A já jsem si jenom říkal: a přesně tohle je Amerika. A to, že je možné, aby se z pilné uprchlice stala ministryně zahraničních věcí,“ uvedl Clinton.

„Madeleine jednou řekla: nemůžeme být jenom herci, musíme být autory naší vlastní historie. Ona byla skvělá autorka. Je to autorka, kterou stojí za to číst a následovat,“ dojímal se Clinton.

„Máme tě rádi Madeleine, stýská se nám. Ale modlím se k bohu, abychom tě stále slyšeli a prosím, abys nás neustále ponoukala k tomu, abychom dělali to správné,“ dodal Clinton.

Clintonová zavzpomínala na přítelkyni i vzpěračku

Dojatá byla během smuteční řeči i manželka Clintona a politička Hillary Clintonová. Ta zavzpomínala na Madeleine jako na svou drahou přítelkyni, se kterou strávila „mnoho ročních období“. 

„Až příliš brzy v životě zjistila, že život je křehký, svobodu nemůžete brát za zaručenou, demokracii je třeba hájit a mír je třeba vyhrát a že není času nazbyt, když toho chceme dosáhnout,“ řekla na začátku své řeči, když vzpomínala na Madeleine jako na 11letou dívku, co připlula do Ameriky. 

Pohřeb Madeleine Albrightové: Hillary Clintonová zavzpomínala na Madeleine jako na svou přítelkyni (27.4.2022) Pohřeb Madeleine Albrightové: Hillary Clintonová zavzpomínala na Madeleine jako na svou přítelkyni (27.4.2022) | Reuters

Hillary s Madeleine prožila mnoho bláznivých večerů na tanečním parketě, na diplomatických jednáních ale i o volném čase. „Zažila jsem s ní pamětihodný večer u pana Havla a jeho choti. Naslouchala jsem jim, jak se bavili o tom, co pro ně znamená to, když bude jejich země svobodná,“ zmínila jeden z takových večerů, kdy společně bloudily Prahou, nad kterou zrovna zuřila bouře. „Tolik jsme se smály, že jsme na bouřku zapomněly,“ uvedla Clintonová. 

Podle Clintonové měla Albrightová nezměrnou energii i intelekt, ale také byla vždy připravena se něčemu zasmát. „Je pravda, že naučila makarenu ministra zahraničí z Botswany a jednou utekla z diplomatického jednání, aby tančila tango,“ vzpomínala dál Hillary, která přihodila i informaci, že Madeleine byla velice schopná i ve fitku. „Uzvedla až 400 liber.“

„Varovala o všech nebezpečí totality a fašismu a viděla to s nepopíratelnou mravní jistotou a stále spěchala jednat dobro,“ pokračovala Clintonová. „Musíme dbát na moudrost jejích slov a musíme myslet na jej službu veřejnosti. Musíme se postavit diktátorům, hájit demokracii. Žijme tak jako ona, spěchejme konat dobro,“ dodala ve své řeči.

Potlesk si pak vysloužila slovy o andělech, kteří si již nazouvají taneční střevíce. „Nepomáhala jen jiným ženám, ale celý život radila a domlouvala, inspirovala a pozvedávala mnohé z nás, co tu jsou. Ti andělé si dnes vezmou taneční střevíčky, jestli Madeleine věřila, že v pekle je místo pro ženy, které nepodporují jiné ženy, tak dnes andělé uvidí někoho, koho ještě neviděli.“

Dojemná slova dcer: Byla laskavá, vždy nám zvedla telefon

Po politicích vystoupily i tři dcery Madeleine Albrightové. Jako první vystoupila nejstarší dcera Anna. „Naše rodina ji zná i z jiného úhlu, byla to sestra, babička a byla to pro nás ta nejlepší maminka,“ načala svou řeč.

Anna zmínila, že byla vždy starostlivá maminka, která je sice se sestrami neomezovala, ale zároveň je vedla k tomu, aby byly zodpovědné, aby se staraly o ostatní a aby uměly cizí jazyky. „Když jsme byli na táborech, tak nám neustále posílala vzkazy, co se děje na zahradě a zdali je podle nás dobré, aby začala pracovat v Kapitolu,“ řekla jednu ze vzpomínek.

„Máma se popisovala jako optimistka, která si dělá starosti. Naše česká babička říkávala, že někdo to chce hrát, jak to slyší. Ale ne tak naše máma, ta to chtěla mít naplánované. A nehledě ale na to, co měla na talíři, tak jsme věděli, že vždy zvedne telefon a přijede,“ pokračovala Anna, která popisovala i starosti všech dcer, když jejich maminka vyrazila do zahraničí, nebo když byla velvyslankyní USA při OSN a házeli po ní kameny. 

Pohřeb Madeleine Albrightové: Dcery Anna, Alice a Katy(27.4.2022) Pohřeb Madeleine Albrightové: Dcery Anna, Alice a Katy(27.4.2022) | Reuters

Ve chvíli, kdy Anna mluvila o oblíbené větě Albrightové - a tedy, že pokud chtějí ženy soutěžit s muži, musí být schopné někoho přerušit - si slovo vzala další dcera Alice. „Ano, přerušit,“ načala Alice. „Když ale někoho přerušíte, musíte to mít připravené. To nás vždycky učila a učila to i ostatní,“ zmínila Alice a pokračovala ve své řeči plné vzpomínek.

„Vyrůstali jsme na knedlících a koledě,“

Alice se zaměřila i na české kořeny své maminky. „Vyrůstali jsme na knedlících a koledách, a když mi bylo 12, tak jsme se poprvé vydali přes Atlantik do Francie a do Švýcarska. Ona mluvila ráda francouzsky. Učila nás cizí jazyky, brala to jako projev respektu,“ uvedla prostřední z dcer.

„Máma byla vždy mým zdrojem rad a pomoci, vždy se ptala, kam pojedu, kterých konvencí OSN se to bude týkat a vždy dodala, že si můžu půjčit červené lodičky. Občas zněla znepokojeně, protože věděla o bezpečnostech státu, kam jsem vyrážela, hodně,“ pokračovala s tím, že by se jen těžko dalo mluvit o nějaké zemi, kde neměla její máma přátele. „Madeleine je Vaše maminka? My ji máme moc rády, říkali všude,“ dodala.

Pohřeb Madeleine Albrightové: Dcera Alice neudržela při smuteční řeči pláč (27.4.2022) Pohřeb Madeleine Albrightové: Dcera Alice neudržela při smuteční řeči pláč (27.4.2022) | Reprofoto PBS

Alici nakonec zmohl pláč, když si vzpomněla na to, jak jí její máma pravidelně volala kolem 6:45 a ptala se, jaký měla den, co vše stihla a jestli mají její vnoučata vše, co potřebují. „Když se podívám na hodiny, je 18:45 a vím, že už to nikdy nebude stejné. Mami, budu ti vždy vděčná, stýská se mi,“ skončila dcera s pláčem svou řeč.

Katy: Zůstane po ní díra, která nejde zavřít

Jako poslední se u pultu objevila nejmladší dcera Katy. Ta zmínila, že se jí stalo jen jednou, že by jí maminka nezvedla telefon. A to, když nastupovala do Kapitolu a zrovna byla na jednání v Kongresu. Spíše ale myslela a vzpomínala na společné zážitky se svoji mámou, která cestovala po světě, řešila globální problémy, ale vždy si našla čas na rodinné večírky a svátky. 

„Představte si ji na gauči s nohama nahoře, má brýle na nose, čte si. A taky u toho plete. Plete oblečky na panenky, taky nám pomáhá tahat vozíčky se sušenkami po ulicích naši čtvrti. Představte si mámu, jak sjíždí sjezdovky v Coloradu v kulichu. A taky je tak opatrná, že to vypadá jako nový sport. Ale nás nikdy neomezovala, mohly jsme dělat, co jsme chtěly,“ pokračovala Katy, které se rovněž zajíkal hlas nastupujícím pláčem. „Zůstává po ní díra, která nejde zavřít, ale budeme si ji pamatovat pro její odvahu,“ uzavřela.

Po smuteční řeči dcer pohřeb pokračoval rozsáhlou bohoslužbou a smuteční řečí rabína i reverendky. Na rozloučení nechyběl chorál, který uctil památku i americkou hymnou. 

Pohřeb Madeleine Albrightové: Obamovi a Clintonovi Pohřeb Madeleine Albrightové: Obamovi a Clintonovi | Reprofoto ČT

Na pohřeb se vypravila i česká delegace, kterou vede ministr zahraničí Lipavský. Piety se zúčastní také předseda Senátu Miloš Vystrčil, místopředseda Senátu Jiří Růžička a předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer.

„Budu si ji pamatovat jako ženu, která to v dětství neměla lehké, přesto nikdy nezapomněla na své kořeny. V rámci své politické kariéry vždy myslela i na ČR a pomohla našemu vstupu do NATO, což je nyní důležité,“ uvedl na twitteru k cestě do Washingtonu předseda horní komory. 

V programu obřadu jsou rovněž hudební vystoupení, která zahraje například jazzová legenda Herbie Hancock, trumpetista Chris Botti nebo písničkářka Judy Collinsová. 

Albrightová se narodila v roce 1937 v české židovské rodině v Československu. Po vyhlášení protektorátu její rodina utekla do Británie a po komunistickém převratu v roce 1948 se Albrightová usadila v USA. Mezi lety 1993 až 1997 byla Albrightová velvyslankyní USA při OSN a od roku 1997 pak čtyři roky ministryní zahraničí. V té době byla nejvýše politicky postavenou ženou v historii USA.

Pozvání od jedné z dcer Albrightové obdržela i vdova po Václavovi Havlovi Dagmar, která se však podle svého vyjádření nemohla zúčastnit kvůli pracovní vytíženosti. „Vážila jsem si jí jako statečné a silné ženy ve vrcholné politice, ale zejména jako ženy, která dokázala uskutečnit životní kroky, které jí posunuly za jejími sny,“ uvedla v prohlášení zaslaném ČTK Havlová.

Všichni účastníci pohřbu mají na žádost rodiny zesnulé uvnitř nasazené roušky. Washington se v posledních týdnech potýká s poměrně rychlým nárůstem počtu nakažených koronavirem.

Video  Zemřela Madeleine Albrightová: Češka, která se dostala až na vrchol americké diplomacie  - Videohub
Video se připravuje ...

horaIysa ( 28. dubna 2022 06:50 )

Mimo tvoje chápání je toho víc.

Heil_Babisch ( 28. dubna 2022 00:18 )

To neřeš, to je na tebe moc složité.

lufenda ( 27. dubna 2022 23:35 )

Von měl Wenzel Hejwl nějakou dceru? Tomu titulku opravdu nerozumím. Nepsal ho Lipavskej?

prochaskanamoste ( 27. dubna 2022 21:10 )

Copak Lipavský, ministr zahraničí, je namístě, ale proč tam jel na výlet starej Růžička, důchodce ze senátu, a holohlavý Fischer, to tedy nechápu!!!!!!! Co měli, ti dva kořeni společného s Madeleine Albrightovou? A madam Veškrna byla zaneprázdněna čím? Stará se už jen sama o sebe a najednou nejede kámošce na pohřeb, to je tedy ostuda.

mbmb ( 27. dubna 2022 20:58 )

Veliká dama, otevřela ženám v USA
cestu do politiky ! Veselá a inteligentní.
Velmi krásné projevy co měla, pomohla naší vlasti .Jen tupý clovek nechape

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa