Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pomoc s drahými palivy: Spotřební daň u nafty a benzinu klesne o 1,50 Kč, schválili poslanci

Aktualizováno -
26. dubna 2022
20:04
Autor: ČTK, for - 
26. dubna 2022
13:36

Spotřební daň z benzinu a nafty zřejmě klesne dočasně o 1,50 koruny na litr. Vládní návrh na přechodné snížení daně od začátku června do konce září dnes schválila Sněmovna zrychleně už v prvním čtení. Opoziční hnutí ANO neuspělo s požadavkem, aby úleva platila až do konce roku. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. Opatřením vláda reaguje na prudké zdražení pohonných hmot, které podle analytiků způsobily hlavně inflační tlaky a invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Sněmovna novelu schválila hlasy 154 ze 156 přítomných poslanců. Pro návrh ANO na prodloužení opatření do konce roku předtím hlasovalo 76 ze 156 poslanců.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že předpokládaný výpadek příjmů státního rozpočtu činí zhruba čtyři miliardy korun. Připomněl, že 9,1 procenta z této daně získává Státní fond dopravní infrastruktury, ale ujistil, že vláda fondu dopravy tento výpadek dorovná.

Kvůli skokovému zdražení pohonných hmot vláda navrhla snížení spotřební daně z benzinu a z nafty na třetinu roku od června do konce září o 1,5 koruny na litr. Ke snížení ceny a k podpoře autodopravců má podle kabinetu sloužit i zrušení povinného přimíchávání dražší biosložky do pohonných hmot a zrušení silniční daně pro podnikatelská vozidla do 12 tun a její snížení pro automobily nad tuto hmotnost. Zrušení povinného přimíchávání bionafty a biolihu do nafty a do benzinu by podle vlády mohlo snížit cenu pohonných hmot až o dvě koruny za litr.

Podle opozice jsou ale tyto kroky nedostatečné. Zopakoval to na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny předseda SPD Tomio Okamura. Podobně se vyjádřila i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Podpoříme dva z nich, ač jsou nedostatečné,“ uvedla. „Podpoříme zákon o spotřební dani a stejně tak podpoříme sněmovní tisk o změně zákona o daňovém přijmu,“ konkretizovala. 

Součástí vládního balíčku je také podpora elektromobility a dalších nízkoemisních vozidel. O dva roky se má navíc odložit zákaz provozu starých neekologických kotlů na uhlí.

Schillerová na tiskové konferenci uvedla, že ANO má svůj vlastní balíček pomoci pro občany. Hnutí chtělo ve Sněmovně zařadit body ke snížení DPH na energie či pohonné hmoty, a to ve čtvrtek nebo v pátek.

Na snahu místopředsedkyně Sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) o projednání vládní strategie zvládání vlny ukrajinských běženců reagoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ujištěním, že to chce i vláda. Mělo by ale podle něho přijít na řadu, až budou ve Sněmovně přítomni všichni příslušní ministři. Rakušan také očekával, že strategií se budou nejprve zabývat sněmovní výbory. Sněmovna sice zařazení strategie do programu schůze schválila, odmítla ale Vildumetzové požadavek, aby se o ní diskutovalo ve středu. 

Video  Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 27. dubna 2022 13:20 )

minulá vláda rozdala mezi lidi tolik peněz, že je není za co utratit. Po rozhazování peněz z vrtulníku vždy přijde inflace

Jaryn19 ( 27. dubna 2022 11:25 )

zažil jsem rok 1968, tak chápu Ukrajince. U nás je spousta volných pracovních míst, časem budou uprchlíci přínosem, stejně jako uprchlíci z Ukrajiny z let 1918 až 1922

Jaryn19 ( 27. dubna 2022 10:14 )

nasadíme opatření jako v roce 2008, jeden kolega sbíral autem další, když jel do práce a zpátky je vysazoval, musí se hospodařit, šetření nepomáhá

Jaryn Rukavica ( 26. dubna 2022 22:43 )

Takže nás prvně okradou o 15 Korun na litru a pak nám 1,5 vrátí. A z toho se máme posrat?

nespokojeny ( 26. dubna 2022 20:48 )

Lajos Bacs Jak říkal Menšík: odborník na slovo vzaté,..a vzaté byl,to jsem si všiml

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa