Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Zemanovu šokující milost Balákovi probrali senátoři: Žaloba pro velezradu prezidenta nečeká

Aktualizováno -
26. dubna 2022
13:09
Autor: ČTK, simao - 
26. dubna 2022
09:14

Prezidentská milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka byla podle senátní ústavní komise v rozporu s principy právního státu. Ústavní žaloba na Miloše Zemana pro velezradu se ale kvůli tomu podávat nebude, neměla by naději na úspěch, uvedl při dnešním jednání komise její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Prezidentská milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka byla podle senátní ústavní komise v rozporu s principy právního státu. Ústavní žaloba na Miloše Zemana pro velezradu se ale kvůli tomu podávat nebude, neměla by naději na úspěch, uvedl při dnešním jednání komise její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Senátní ústavní komise dnes projednávala možné právní kroky vůči sporným prezidentským milostem. Kromě ústavní žaloby hlavy státu se mluvilo i třeba o změně ústavy. 

„V této individuální věci by patrně podání žaloby nemělo naději na úspěch,“ řekl Hraba. Český právní řád podle něj nenabízí prostředky, jimiž by bylo možné prezidentskou milost v konkrétním případě soudně přezkoumat, případně zrušit, na čemž se komise shodla jednomyslně.

Mezi podporovatele ústavní žaloby patřili v Senátu bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nebo advokát Václav Láska(Senátor 21). Senátor Zdeněk Hraba (STAN) dávál přednost změně ústavy, aby udělení prezidentské milosti musel podobně jako amnestii odsouhlasit také předseda vlády.

Důvodem pro podání ústavní žaloby na prezidenta by podle komise mohlo být spíše systematické zneužívání milostí s cílem mařit výkon soudní moci, „zločinné spolčení, jehož by byl prezident součástí“, udělování milostí za úplatu nebo omilostňování agentů cizí moci.

Dojde ke změně ústavy?

Komise se dohodla na tom, že bude zvažovat změny ústavy. Podle Hraby by například udělení prezidentské milosti musel podobně jako amnestii odsouhlasit také předseda vlády. Profesor ústavního práva Jan Kysela upozornil na slovenskou úpravu, podle níž jsou prezidentova rozhodnutí zrušitelná parlamentem, přičemž zrušení by mohl přezkoumat Ústavní soud. Další ústavní právník Aleš Gerloch připomenul československé ústavní úpravy, podle nichž prezident nemohl omilostnit členy vlády pro úmyslné trestné činy a byl odpovědný z výkonu své funkce tehdejšímu parlamentu.

Komise se jednomyslně shodla na tom, že Zemanovo odůvodnění milosti pro Baláka bylo „nepřijatelné a destruktivní pro vnímání rovnosti občanů před zákonem“. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Podle kritiků tím dal najevo, že zaměstnanci Hradu jsou beztrestní.

Balák byl 24. března pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím, které padlo dva dny po vynesení rozsudku, vše prominul.

Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu DNES uvedl, že amnestii na závěr svého druhého funkčního období nechystá. Nevyloučil ale udělení milosti svému kancléři Vratislavu Mynářovi v případě jeho odsouzení. Policie loni Mynáře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech.

O možnosti, zda by měl kontrasignovat premiér milost hlavy státu, mluvil ve studiu Blesku v pořadu Ptám se, pane premiére nedávno i Petr Fiala (ODS).

Kontrasignace ze strany premiéra je k debatě, míní Fiala

Fiala míní, že vše nelze dokonale ošetřit zákonem a ústavní systém předpokládá, že lidé zvoleni do klíčových funkcí respektují nějaká pravidla, tradice a hodnoty, chovají se zdrženlivě, rozumně a tak, aby nerozdělovali společnost.

„Tohle zákonem neošetříte. Ano, debatu o milostech můžete vést. I debatu o kontrasignaci. Ale pokud lidé chtějí, aby to bylo jinak, tak budou mít příležitost za necelý rok při volbách prezidenta. Pokud někomu vadí okolí pana prezidenta, nejde to změnit jinak, než že po volbách tady bude prezident, kterého lidi chtějí, který respektuje Ústavu, prozápadní orientaci, ústavní tradice a je důstojnou hlavou státu,“ dodal pro Blesk Fiala.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala o Zemanově milosti pro Baláka i zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Balák byl pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti.

Zeman mu svým rozhodnutím, které padlo jen dva dny po vynesení rozsudku, vše prominul. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Podle kritiků tím dal najevo, že zaměstnanci Hradu jsou beztrestní.

Podobně mluvil pro Blesk i premiér Fiala. „Co vlastně člověka ještě může překvapit z Hradu za ty roky,“ říkal Fiala při dotazu, zda ho šokovala, či naopak už ani nepřekvapila Zemanova milost pro Baláka. „Já to považuji za opravdu mimořádně nešťastné. Tam nejde o to, že pan prezident svému spolupracovníkovi poskytne milost atd., ale ten klíčový moment je, že lidé ztrácejí důvěru v právní stát a říkají si: my si tady nejsme rovni před právem a spravedlností, jsou tu nějací, kteří jsou rovnější, protože mají blízko k panu prezidentovi,“ dodal premiér.

sorgedoktor ( 29. dubna 2022 10:35 )

Ono s tim Kajinek je na sto procent vinen bych byl opatrny.Kdyz se proti Vam domluvi lide a usvedci Vas z kradeze, tezko se z toho vymotate.Ono se o tom napsalo dost, nejsem soudni znalec alew i tak bych byl opatrny..

horaIysa ( 28. dubna 2022 17:18 )

sarina, já jsem jasně a několikrát a to i zde uvedl, že jsem nesouhlasil ani s jednou amnestií a milostí a to, že tady kritizuju Zemanovy milosti neznamená, že je tomu jinak. Respektovat něčí rozhodnutí přece neznamená s ním souhlasit, notabene když ti nic jiného nezbývá. To přece není argument. Respekt není synonymum pro souhlas. Naopak. Respektovat něco se skřípěním zubů nesouhlasem je celkem častý jev. Jenže ty jsi tady napsala, že se Zemanovou milostí pro Baláka souhlasíš, protože respektuješ fakt, že na to má prezident ze zákona právo. A ještě něco. Havla, ani Klause jsem se nikdy s ohledem na amnestie a milosti nezastával. Takový text ode mně bys tady hledala stejně dlouho, jako Zemanovo tvrzení o Peroutkovi. A se stejným výsledkem. A úplně na konec. Víš co jsem udělal s předešlou amnestií Havla? Kdybych chtěl být vtipálek napsal bych, že jsem vylezl konečně z basy. Takový vtipálek však nejsem a trestní rejstřík mám neposkvrněný, takže jsem skřípal těmi zuby a Havel si to u mně docela rozházel.To však neznamená, že byly všechny jeho činy takhle kontroverzní na to, abych neuznal jiné jeho vlastnosti. Stejně tak následně Klaus, ale u něj mě to nepřekvapilo. Ten mě jen přesvědčil o tom, že moje nedůvěra k němu hned od začátku, měla racionální základ.

sarina ( 28. dubna 2022 12:07 )

Nic jiného než respektovat rozhodnutí prezidentů mi nezbývá i když s tím souhlasím nebo ne. Zase máš pravdu, ale cos udělal ty s předešlou amnestií Havla když propustil vrahy kteří pak dál vraždili, MUSEL SI S TÍM SOUHLASIT, URČITĚ! PROTOŽE JEŠTĚ I TEĎ SE JICH ZASTÁVÁŠ A PŘEDEVŠÍM HAVLA!!!

horaIysa ( 28. dubna 2022 11:46 )

sarina, takže souhlasíš, no fajn. Ze tvé odpovědi tedy jasně vyplývá, že souhlasíš i s předešlými amnestiemi a milostmi Havla a Klause, protože i to bylo jejich právo. Pochopil jsem to správně? Tobě nevadí propouštění pravomocně odsouzených zločinců na svobodu, protože je to prezidentovo právo. Bez ohledu na to, jak rozhodly soudy. Fakt to takhle máš? Nevadí ti propuštění násilníci, vrazi a podvodníci, jen proto, že má někdo tu moc, která je nad zákonem?

sarina ( 28. dubna 2022 07:07 )

Protože RESPEKTUJI práva prezidentůůů!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa