Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přehledně: Vláda schválila další pomoc Ukrajincům a novinky kvůli zdražování nafty

Aktualizováno -
9. března 2022
17:25
Autor: ČTK, for, simao - 
9. března 2022
06:59

Řadu opatření v souvislosti s válkou na Ukrajině a přílivu ukrajinských uprchlíků dnes probrala vláda. Přijala tzv. ropný trojlístek i v souvislosti se zvyšujícími cenami benzinu a nafty. Prodloužila registrační lhůtu pro uprchlíky na 30 dní. Vedle toho uprchlíci z Ukrajiny mají dostat možnost v Česku pracovat bez pracovního povolení. Počítá s tím návrh zákona, který dnes schválila vláda a který putuje do Sněmovny.

Co schválila vláda

  • Kvůli zvládnutí jednoho z důsledků války - cenového šoku - vláda přijala „ropný trojlístek“. Tedy zrušení povinného přimíchávání biopaliv do nafty a zrušení silniční daně pro osobní auta a dodávky do 12 tun. Ministerstvo průmyslu a obchodu pak zadalo systém kontrol marží u pohonných hmot.
  • Podnikatelům má pomoci zrušení EET, vláda jej odsouhlasila ke konci letošního roku. Více čtěte ZDE
  • Registrační lhůta pro příchozí z Ukrajiny se ze 3 dnů prodlužuje na 30 dnů. Lidé, kteří přijedou z Ukrajiny, tak nemusí vyhledat hned krajské asistenční centrum.
  • Aktivace dočasné ochrany pro Ukrajince na našem území. Status platí na celém území EU. 
  • Uprchlíci z Ukrajiny budou moci v Česku nejspíš už brzy pracovat bez pracovního povolení. Zaměstnání budou moci získat volně bez překážek. Počítá s tím návrh zákona, který dnes schválila vláda. Sněmovna by to měla projednávat zrychleně v legislativní nouzi.
  • Do Sněmovny zamíří i návrh humanitární dávky 5000 korun. Ta bude poskytována Ukrajincům, kteří nebudou mít práci. 
  • Úpravy se mají dočkat dle návrhů ministerstva financí i dary směřující na Ukrajinu. Ministerstvo také navrhuje, aby bylo možné z daní odečíst i dary poskytnuté přímo Ukrajině nebo ukrajinským neziskovým organizacím. I zde je nutný souhlas Sněmovny.
  • Ministryně obrany Jana Černochová předložila návrh k zaslání nespecifikovaného vojenského materiálu za 24 milionů korun na Ukrajinu. Schválilo se a připravilo zapojení vojáků na Slovensku a hlídání vzdušného prostoru v Pobaltí
  • Vláda schválila umožnění vstupu ukrajinských dětí do dětských skupin. 

Fiala: Nebude to jednoduchá situace

„Válka, kterou rozpoutal Vladimir Putin a kterou vede proti Ukrajině, má na nás dopady přímé i nepřímé,“ uvedl Fiala. Na ČR má však dopady i „ekonomická vláda Vladimira Putina“.

„Čelíme spoustě problémů, máme tu desetitisíce, statisíce uprchlíků, převážně žen a dětí, které na našem území hledají záchranu svých životů, bezpečí pře válkou a smrtí, která jim hrozí u nich doma. Další stovky tisíc lidí jsou na cestě,“ upozornil Fiala. Nyní jde i o to, jak organizačně i finančně zvládnout tento nápor, podotkl s tím, že počáteční nadšení může rychle vystřídat únava na obou stranách. „Nebude to jednoduchá situace,“ varoval Fiala.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024).
12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Zobrazit celý online

Současná migrační vlna je bezprecedentní, fronty se tvořit budou a z 80 procent z dospělé populace se mezi dospělými uprchlíky jedná o ženy, uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). „My pomáháme ženám a dětem těch, kteří bojují na Ukrajině za svobodu své země a bez patosu mohu říct, že bojují v mnohém i za evropské hodnoty,“ podotkl Rakušan.

Ministr vnitra také zmínil, že si musíme uvědomit, že lidé nechtěli své domovy opustit a je přirozené, že nyní v ČR vyhledávají své kontakty a je tak i nejvíce lidí v Praze a ve Středočeském kraji. Dodal, že v současnosti vydalo ČR 90 tisíc speciálních víz. Dalších 60 tisíc lidí je v ČR ještě bez víza. I proto vláda rozhodla o prodloužení registrační lhůty ze 3 na 30 dnů. 

„Lidé, co přijedou tak nemusí hned vyhledat centrum. Mohou si odpočinout a strávit několik dní se svými blízkými a mohou si i zjistit, kdy je centrum nejméně vytížené,“ uvedl Rakušan. Ukrajinci budou mít navíc práva stejná jako občan EU. Budou tak moci například navštívit Německo apod. 

Návrh humanitární dávky

Kabinet minulý týden připravil plán předpisů právě kvůli následkům ruské invaze na Ukrajinu. Například vnitro tak předložilo novelu o mimořádné ochraně uprchlíků podle dohody ministrů vnitra EU. Další předlohy související s uprchlíky se zabývají sociálními otázkami či zvláštními pravidly v oblasti školství.

Uprchlíci z Ukrajiny by také mohli dostávat humanitární dávku 5000 korun na pokrytí potřeb. Příchozí v nouzi by ji mohli pobírat opakovaně. Zákon s opatřeními na pomoc běžencům kvůli ruské invazi dostane Sněmovna. Projednávat by ho mohla zrychleně v legislativní nouzi. Norma by podle plánu měla platit dočasně.

Dávka je určena pro lidi, kteří u nás hledají útočiště před válkou, a má jim pomoci s úhradou základních životních potřeb. Musíme alespoň v prvních měsících pomoci těm, kdo to nyní potřebují nejvíc,“ uvedl ministr práce a osciálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jurečka dodal, že na příspěvek budou mít nárok ti, co ještě nesehnali práci. K jejímu vyřízení musí dojít na speciální přepážku, nejspíše na Úřadu práce. Čerpati ji budou moci po schválení už od letošního března. 

Vláda projednávala i to, co by mohla udělat proti zdražování energií, paliv a dalších surovin.

Premiér Fiala vyzval občany, „aby v případě pohonných hmot si nedělali zbytečné zásoby dopředu“.„Jenom tím způsobují to, že může růst ta cena a zvyšuje se panika na tomto trhu. Zásob ropy má ČR dost, není žádný důvod k panice, chovejme se klidně,“ podotkl.

Fiala také uvedl, že vláda nemůže dělat „rychlá, neodpovědná, nedostatečná a nezacílená opatření“ protože taková dělala předchozí vlády a výsledkem byla inflace a drahota. Narážel tím nejspíše na vizi stínové vlády odpustit DPH z energií. „Nechceme a neuděláme kroky, které nám vnucují extrémisté a populisté, kteří chtějí rozdělit společnost a postavit ji proti uprchlík a nabízet řešení, které řešeními nejsou,“ řekl Fiala. Dodal také, že vláda jedná ve prospěch občanů a firem a zmínil v této souvislosti přidání 20 miliard pro seniory. 

Video  Fiala: Musíme snížit energetickou závislost na Rusku. Ukrajinu musí podržet celá EU, míní.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa