Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Platby za pojištěnce se sníží, potvrdil nepřímo Válek. Kvalitu péče to prý neohrozí

Aktualizováno -
8. února 2022
17:30
Autor: ČTK - 
8. února 2022
17:09

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na twitteru nepřímo potvrdil, že vláda plánuje zrušit navýšení plateb za státní pojištěnce. Kvalitu ani dostupnost zdravotní péče to podle něj neohrozí. Od ledna stát platí do systému veřejného zdravotního pojištění za zhruba šest milionů lidí, například seniorů, dětí nebo nezaměstnaných, 1960 korun měsíčně. Proti loňskému roku je to o 200 korun víc. Snížení by umožnilo v rozpočtu pro letošní rok ušetřit zhruba 10,8 miliardy korun.

„Vážím si nasazení všech zdravotníků. Během pandemie zvládli neuvěřitelnou pracovní zátěž. Chtěl bych je ujistit, že zrušením navýšení plateb na státní pojištěnce, které v létě populisticky schválila předchozí vláda, neohrozíme kvalitu ani dostupnost zdravotní péče,“ napsal Válek.

Zdravotnické odbory kritizovaly, že vláda chce od dubna platby za státní pojištěnce znovu snížit na loňskou úroveň. S kritikou se setkal také dopis krajským hygienickým stanicím ohledně rušení služebních míst, ministerstvo ale popřelo, že by bylo v plánu propouštění zaměstnanců hygienických stanic.

Systém veřejného zdravotního pojištění plánuje letos výdaje více než 440 miliard korun a příjmy o téměř deset miliard nižší. Schodek mají pojišťovny dorovnávat z rezerv. Minulý týden začaly jednat se zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče o úhradách na rok 2023, podle části pojišťoven ale nebude možné úhrady proti letošnímu roku zvýšit.

Ministr Válek už před svým nástupem do funkce avizoval, že plánuje nastavit automatický systém valorizace plateb za státní pojištěnce navázaný na některý z ekonomických ukazatelů. Pokud by se státu ekonomicky dařilo, platba za státní pojištěnce by rostla, v opačném případě by zůstávala na stejné úrovni. Pojišťovny by podle něj měly plánovat úhrady v delším než jednoletém horizontu, jak je tomu v současném dohodovacím řízení. Období by mělo být nejméně dvouleté.

Video  Novinky z vlády: 30 dní po covidu žádná karanténa a omezení platnosti očkovacích certifikátů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

maxpax ( 9. února 2022 10:24 )

Toho psychiatra by to chtělo ihned. Jako radiolog se možná proti rtg.záření špatně chránil a tohle jsou pak ty konce .

maxpax ( 9. února 2022 10:19 )

Válek myslí asi tu kvalitu, kdy pacient čeká na vyšetření 3 měsíce a nyní bude čekat kvalitních 7 měsíců .
Protože pan doktor přeci ordinuje jen do výše peněz, které dostane od pojišťovny , stejné je to s operacema. Kdo vydrží, možná i přežije. Někteří se vyšetření ani nedožijí, ale to nevadí, tady je přeci pak prostor na úspory .
Pokud tohle Válek neví, neměl by dělat ministra. Dělá z lidí idioty .

hezkaholka ( 8. února 2022 18:54 )

On mu to Kalousek vysvětlí.Nebo není ředitelem největšího tunelu, VZP?

jajas ( 8. února 2022 18:49 )

To je fakt logika! Teď, kdy zdražují všechny služby a i ten toaleťák, tak když se platby za pojišťěnce sníží, tak se jakože nic neděje? Tak ať se platby zruší pokud tedy péče nezávisí na jejich platbách! Takže se lidem nebudou dělat vyšetření na přístojích, které by diagnózu určily hned a doktoři budou pacienty trápit nějakými náhradními vyšet­ření­mi..­...pr­otože na nic jiného nebudou mít? Už teď nechtěli doktoři dělat některá vyšetření, protože jsou drahá! To se mi fakt zdá? Co to tam máme za powl?

Matos7 ( 8. února 2022 18:43 )

Válka by měl a prošetřit policie a psychiatr

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa