Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Válek chce už zase měnit izolace: Po pozitivním PCR testu dalších 30 dnů žádné testování

Aktualizováno -
23. ledna 2022
12:58
Autor: Mii, ČTK - 
23. ledna 2022
12:37

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude současná vlna omikronu ve střední generaci vrcholit tento týden. Nedostatek zdravotníků ale podle něj nehrozí, protože lékaři už nemusí být doma v karanténách s dětmi – ve školách vlna podle Válka naopak opadá. Ministr zdravotnictví to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT. Sdělil také, že ministerstvo připravuje změny v systému izolací – po pozitivním PCR testu nebude dalších 30 dnů nutné další testování. Novinku ve středu projedná vláda. Pravidla pro izolace se přitom měnila teprve před několika dny.

„My jsme si uvědomovali, že dojde ke komunitnímu šíření, proto jsme začínali s testováním ve školách,“ nastínil Válek, podle kterého opatření fungují. Omikron už školami prošel, teď se zaměří na střední generaci, kvůli čemuž ale teď celková vlna bude vrcholit.

Zdravotníci podle něj chybět nebudou, zdravotní péče není v ohrožení. Důvodem jsou právě školy, lékaři už nebudou muset být doma v karanténách s pozitivními dětmi. „Příští týden se čísla budou zvyšovat, ale budou se snižovat ve školách,“ řekl Válek.

Podle stínového ministra zdravotnictví Juliuse Špičáka (ANO) důvodem tohoto vývoje nejsou nastavená opatření, nýbrž charakter viru jako takového. Varianta omikron je více nakažlivá, avšak způsobuje mírnější průběh nemoci covid-19.

Válek odhalil, že ministerstvo zdravotnictví chce přijít s novinkami. „Připravujeme zjednodušení systému izolací,“ řekl s tím, že jakmile bude mít člověk pozitivní test, dalších 30 dní nebude muset být dál testován. Navrhne to na dalším zasedání kabinetu, které proběhne ve středu. „Pokud to vláda schválí, tak to začne platit od příštího týdne,“ sdělil.

Od tohoto týdne se dvakrát týdně testuje v zaměstnání a jednou týdně ve školách. Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud jej ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

Podle Válka by testování ve firmách v případě pozitivního vývoje mohlo skončit v polovině února.

Očkování seniorů jako priorita

Lehký problém podle ministra je, že jakmile odezní současná vlna omikronu ve střední populaci, přesune se k seniorům. Jenže stále mnoho lidí nemá posilovací dávku očkování proti covidu, Válek proto vyzval, ať se dají očkovat. Třetí dávka prokazatelně chrání před těžkým průběhem nemoci. „Já jsem jednoznačně pro povinné očkování,“ zmínil k tomu Špičák. Vláda minulý týden povinné očkování vybraných částí společnosti odmítla.

„Cíleně seniory trasujeme,“ odmítl Válek výtku, že kabinet k ochraně seniorů nic nedělá. Podle Špičáka ale situaci stěžuje fakt, že tito lidé často věří dezinformacím, zkritizoval chybějící osvětovou kampaň. Za tu byla kritizována i vláda ANO, jejíž stínovou součástí nyní Špičák je.

Válek spoléhá, že zájem o očkování zvýší vakcína Novavax, kterou má Česko objednanou. Funguje na tradičním principu, proto na ni čeká spousta lidí, kteří odmítají mRNA vakcíny. 

„Já bych byl rád, aby se začal (Novavax, pozn. red.) očkovat na začátku února nebo začátkem března,“ uvedl ministr zdravotnictví. Předregistrace na tuto vakcínu by mohla být spuštěna do 14 dnů. Válek tvrdí, že na ni čekají statisíce lidí, dokonce i více jak půl milionu.

Konec krizie covidu?

Válek vyzdvihl, že je nutnost, aby vznikl celoevropský systém přístupu k nemoci. „Covid nemůže být nadále krizí,“ zdůraznil. Je třeba nastavit pravidla na pravidelné očkování a byl by rád, kdyby se vyjednávání v Evropě účastnili i opoziční zástupci.

„Jakákoliv medicínská věda k tomu směřuje,“ reagoval Špičák. Covid je podle něj ale moc novou nemocí, dva roky nestačí na tvorbu mezinárodních doporučených postupů, řekl. Je také opatrný s tvrzením, že omikronem už pandemie skončí. „Musíme se chystat na další variantu,“ míní stínový ministr.

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4.dávky a sezóny covidu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

viteli ( 25. ledna 2022 08:51 )

Právníci rvou na kusy vládní novelu pandemického zákona od pětikolky
Zásadní omezení lidských práv i bez nouzového stavu

Jolanda ( 25. ledna 2022 08:31 )

Už vyšlo najevo že 5kartelu většina národa nevěří, ani ti kteří je volili a nechali se podvést

viteli ( 25. ledna 2022 08:09 )

Zaměňovat karanténu při 5 denním podezření na nákazu bez prověření PCR testem a 5 denní izolaci již nakažených a nedoléčit je a pustit po 5 dnech s respirátorem do práce to je fakt nápad blázna, který nyní přišel na to že nakažení jsou nedoléčeni a tak je nebudou 30 dní vůbec testovat.

sasapropIeskal_cvoka ( 25. ledna 2022 07:45 )

Možná by bylo lepší

vyměnit VÁLKA!

viteli ( 25. ledna 2022 07:36 )

Válek má v hlavě kompost, neudrží ani 1 myšlenku, aby odpověděl na dotaz. Vždyť ho veřejně kritizují všichni ze slepence, že moc mluví = kecá blbosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa