Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemanův hradní „vrtoch“: Nepodal ruku novému rektorovi. Autorovi hry Ovčáček čtveráček

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. ledna 2022
19:35
Autor: ČTK, vr, for - 
26. ledna 2022
06:40

Prezident Miloš Zeman ve středu po několika měsících úřadoval z Pražského hradu. V sídle prezidentů jmenoval nové rektory a Fondu ohrožených dětí Klokánek tradičně předal šek na peníze z prezidentského fondu. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Blesku napsal, že návrat umožnil prezidentovi zlepšující se zdravotní stav. Zeman během jmenování rektorů podal všem ruku - až na jednoho. Rektor JAMU Petr Michálek je autorem hry Ovčáček čtveráček.

Prezident Zeman se na Pražský hrad vrátil poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. V polovině září byl Zeman poprvé hospitalizován, do nemocnice se opět vrátil 10. října. Od propuštění pobývá v Lánech, kde o něj pečují zdravotní sestry.

Ovčáčkovy dobré zprávy o zdraví prezidenta

„Mám dobrou zprávu, ze které mám velkou radost. Pan prezident se dnes navrací na Hrad, kde bude v některé dny opět úřadovat. Umožňuje to stále zlepšující zdravotní stav pana prezidenta,“ řekl Blesku mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Dodal, že návrat na Hrad byl samozřejmě konzultován s ošetřujícím lékařem. 

Na Hrad se dnes Zeman vrátil kvůli novým rektorům. Jmenování se dočkalo 11 uchazečů. Zástupci v akademických senátech čtyř vysokých škol do funkce zvolili dosavadní rektory, u dalších sedmi vysokých škol se jejich šéfové vystřídají. Například rektora Univerzity Karlovy (UK) Tomáše Zimu má od února nahradit jako první žena v čele této školy Milena Králíčková. 

Video  Jmenování nových rektorů na Pražském hradě. (26.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Noví rektoři dorazili na ceremonii v tradičních talárech. Zeman během obřadu i svého projevu seděl v kolečkovém křeslo. „Měl tu s vámi být ještě jeden kandidát, který je nemocný, je to profesor Vojtěch Adam a já když jsem četl toto jméno, tak byla iluze, deja-vu a domníval jsem se, že je to další uchazeč o ministerstvo zdravotnictví,“ zažertoval na začátek s tím, že přeje Adamovi uzdravení a posílá mu dekter poštou. 

Autorovi hry o Ovčáčkovi  Zeman ruku nepodal

Zeman ocenil pestré životopisy nových rektorů. „Lidé, kteří mají za sebou rozsáhlou publikační činnost, která je obdivuhodná a kterou oslovují mnohé jiné. Myslím, že je dobré, abychom všichni usilovali o prestiž našich vysokých škol a já se znepokojením sleduji, že v mezinárodních žebríčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná,“ uvedl Zeman a obrátil se přímo na novou rektorku Univerzity Karlovy Milenu Králíčkovou. 

„V případě UK je slabý argument, že jste o něco lepší, než univerzita v Oregonu a bylo by dobré, kdyby prestiž slavné Karlovy univerzity vzrostla. A to se týká samozřejmě univerzit dalších,“ dodal a popřál rektorům hlavně pevné zdraví. A rýpl si do právnické univerzity v Plzni. 

Server iDNes.cz. si povšiml, že Zeman nepodal jednomu z nových rektorů ruku - jediný nastupující rektor JAMU v Brně Petr Michálek tak od Zemana dostal desky, pokývl a pokračoval dál. Je autorem satirické hry Ovčáček čtveráček. Sepsal k ní scénář a režíroval ji. Na představení dostal pozvánku i hradní mluvčí, ale nedorazil na něj.

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal Fondu ohrožených dětí finanční dar ve výši 1 400 000 Kč z výtěžku Nadačního fondu Miloše Zemana. Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal Fondu ohrožených dětí finanční dar ve výši 1 400 000 Kč z výtěžku Nadačního fondu Miloše Zemana. | Twitter Jiřího Ovčáčka

Zeman dnes také na Hradě předal dar v podobě šeku Fondu ohrožených dětí. Klokánkům začal posílat každoročně peníze v prosinci 2015, kdy změnil účel svého fondu. Ten byl původně určen na umořování státního dluhu. Klokánům věnoval i přebytky z obou prezidentských kampaní. Naposledy Zeman peníze fondu daroval v prosinci 2020, kdy jeho zástupcům společně s dcerou Kateřinou předal šek na 1,5 milionu korun.

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal Fondu ohrožených dětí finanční dar ve výši 1 400 000 Kč z výtěžku Nadačního fondu Miloše Zemana. Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal Fondu ohrožených dětí finanční dar ve výši 1 400 000 Kč z výtěžku Nadačního fondu Miloše Zemana. | Twitter Jiřího Ovčáčka

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

DWEI ( 27. ledna 2022 05:15 )

pokrok -

DWEI ( 27. ledna 2022 05:14 )

sarina - proč rektora Michálka nazýváte chlívákem???? To snad není možné!!! Pouštějte si ten záznam pořád dokola dokud nepochopíte, že plácáš nesmysli a že to byl Zemanův záměr vyhnout se podání ruky!!! Je to prostěMstivý a zákeřný stařec

begonie ( 27. ledna 2022 05:06 )

Chlívák Michálek? Ubožačko!!!! Zeman vždy podal ruku a teprve pak si vzal desky od pána vpravo a desky předal..... Když se blížil rektor Michálek už měl desky v pravé ruce a podal desky, aby se vyloučila možnost podat ruku, Příště koukejte pořádně a nebuďte zbytečně sprostá!!!!

levicove-smegma ( 27. ledna 2022 00:01 )

Když někam jedeš, tak jsi z té země, kde mají prezidentem jednoho chorobně mstivého opilce. Jestli jsi ho volil nebo ne už nikdo řešit nebude, prostě je to tvůj prezident.

elIaella ( 26. ledna 2022 23:19 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa