Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První rektorka UK: O selhání vědců během pandemie. A proč univerzita potřebuje ombudsmana?

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
10. listopadu 2021
05:00

Před třemi týdny byla lékařka Milena Králíčková (49) zvolena novou rektorkou Univerzity Karlovy (UK). V únoru se tak stane první ženou v čele nejstarší české univerzity. V pořadu Blesku Epicentrum popsala, proč je podle ní zásadní role univerzitního ombudsmana, ale i to, v čem se s dosavadním rektorem Tomášem Zimou neshodla. Jak sama říká, UK je pro ni celý její pracovní život.

„Před námi jako před celou společností jsou nelehké roky a před univerzitou samozřejmě taky,“ hodnotí Králíčková, co ji nejenom ve vedení čeká. „UK byla vždy v mém profesním životě na prvním místě. Jak debatování se studenty, tak výzkum je něco, co mě velmi naplňuje,“ vysvětluje, proč se touto cestou vydala.

Od počátků své kandidatury prezentuje jako zásadní post vysokoškolského ombudsmana: „Věřím, že ho potřebujeme. Doposud jsme měli nastaveny mechanismy k zachytávání případů nevhodného chování včetně etické komise.“ Kromě jiného ale i kauza poslance Dominika Feriho poukázala na to, že by bylo vhodné tyto mechanismy doplnit: „Musí to být morálně respektovaná autorita, která se nebude bát pouze prošetřovat podněty, které dostala, ale zároveň fungovat i preventivně,“ popisuje.

Budoucí rektorka je také připravená na to, že s velkou pravděpodobností převezme vedení univerzity v epidemicky nelehké době: „Obávám se toho, že to tak bude. Ale máme koleje, kde je okolo 94% studentů očkovaných a na fakultách je to více než 80%. Studentům, kteří k tomu přistoupili takto zodpovědné, chci moc poděkovat. Umožňují tak, aby prezenční výuka byla co nejdéle zachovaná.“

Její předchůdce, dosavadní rektor Tomáš Zima byl několikrát kritizován za zlehčování pandemie a zároveň se hlasitě vymezoval proti stanoviskům Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Právě to je téma, ve které se s Milenou Králíčkovou rozcházejí: „Tohle byla jedna z oblastí, ve kterých jsme s panem Zimou nesouzněli. Já jsem vnímala jako velmi pozitivní vyjádření MeSESu, protože věřím, že pandemii zvládneme pokud zapojíme jak virology, epidemiology, tak sociology a psychology,“ říká.

Zároveň ale dodává, že na akademickou půdu debata patří. „Bohužel si myslím, že my jako vědci jsme selhali, protože ta protichůdnost názorů musí být por velkou část populace matoucí,“ dodává.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa