Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ministerští úředníci v exotické Africe: Za erární peníze do Rwandy. Cesta stála 198 tisíc

Autor: Jakub Kopřiva - 
23. ledna 2022
05:00

Letenky a hotel za bezmála 200 tisíc pro své lidi zaplatilo ministerstvo financí v Kigali. Nevíte, kam že to jeli zástupci státní kasy jednat? Tak se podržte - do středoafrické Rwandy. A důvod? Stát v nestabilním regionu je prý pro Česko nadějným obchodním partnerem.

Podle objednávek, které má Blesk k dispozici, vyšly letenky pro tři zaměstnance při cestě tam na 50 100 Kč, nazpátek pak na 65 550 Kč. Čtyřhvězdičkový hotel ve rwandské metropoli stál i se snídaní pro všechny „turisty“ – ti tam bydleli od 8. do 14. ledna – 82 500 Kč. Suma sumárum to dělá 198 150 Kč z veřejných financí. Na státní instituce se přitom už dříve často snášela kritika za to, že si jejich zaměstnanci „výletili“ za erární prostředky do často exotických destinací, kam se člověk jen tak nepodívá.

Žádný výlet

Podle vyjádření rezortu se rozhodně nejednalo o výlet za státní peníze, ale dlouhodobě plánovanou cestu za účelem jednání o smlouvě, která má zamezit dvojímu zdanění mezi zeměmi. „Cesty se za ministerstvo financí zúčastnil pověřený ředitel odboru pro Daně z příjmů a účetnictví pan Ing. Václav Zíka spolu se dvěma dalšími zaměstnanci oddělení pro Mezinárodní zdaňování,“ uvedla pro Blesk Anna Vasko z tiskového odboru rezortu financí.

Chceme spolupráci

Ta tvrdí, že šlo o plnění plánu ministerstva na prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi. „Považujeme Rwandu za perspektivního obchodního partnera. Mezi potenciální oblasti spolupráce patří důlní průmysl, zdravotnictví, energetika, nanotechnologie,“ dodala Vasko s tím, že Rwanda patří mezi nejrychleji se rozvíjející africké státy.

Spíš kuriozita

Podle šéfekonoma BHS a poradce premiéra Štěpána Křečka je ale Rwanda stále chudá země v problematickém regionu. A to znamená, že obchodní možnosti jsou prý značně omezené. „Mohli bychom vyvážet stroje, které by mohly pomoci v rozvoji země. Ale při vývozu bych byl opatrný a pokud možno si nechal platit dopředu, protože vymáhání pohledávek z těchto zemí je historicky problematické,“ uvedl pro Blesk ekonom.

Ten se domnívá, že není na škodu mít smlouvu proti dvojímu zdanění, kdyby se někdo rozhodl přeci jen do Rwandy vyvážet. Sám vidí jako dobré i to, že by Česko mělo víc zemí, kam vyvážet mimo EU. Jenže… „Za výrazně perspektivnější považuji Severní Ameriku a některé asijské země, které jsou ekonomicky vyspělejší. Rwandu považuji spíš za takovou kuriozitu, kam můžeme něco vyvézt,“ dodal Křeček.

Politicky se snažme

Někdejší ministr zahraničí a expert na diplomacii Cyril Svoboda (65, KDU-ČSL) se domnívá, že vývoz do Rwandy se bude omezovat na úzký okruh komodit. „Buď podporujeme tamní vládu třeba v boji proti terorismu, nebo to může být speciální surovina, která se dováží z té země. Není to nikdy plnohodnotný obchodní a hospodářský vztah, který zahrnoval širokou nabídku trhu,“ řekl Blesku.

Ovšem kde prý Česko zaspalo, je podle Svobody politická angažovanost v regionu střední Afriky. „Právě pro jejich nestabilitu mohou být tyto země prostorem, kde bude válka s terorismem, může dojít i k migračním vlnám. Česká republika v poslední době velmi podcenila Afriku. Dokonce bych stahoval diplomaty z jiných zemí, abychom posílili naši přítomnost v Africe,“ myslí si exministr. Třeba české velvyslanectví, které má vedle dalších zemí na starost i Rwandu, sídlí v keňském Nairobi.

Chudý stát si prošel genocidou

Rwanda je malý stát ve střední Africe, kde žije přibližně 13 milionů lidí. Ekonomicky se celá země zhroutila v roce 1994, kdy vyvrcholila občanská válka v zemi rwandskou genocidou. Během ní zemřel asi milion lidí a dalších 2,5 milionu lidí bylo vyhnáno ze svých domovů.

I když má Rwanda srovnatelný počet obyvatel s Českou republikou, ekonomicky na tom nemohou být obě země rozdílněji. Podle ukazatele hrubého domácího produktu (HDP) je Česko ve světě 48. Zatímco Rwanda je skoro o 100 příček níže a HDP má přibližně 20x nižší než naše země.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 24. ledna 2022 04:54 )

Takže vyhozené prachy (byť 17.500 Kč hrubého za každého) a neví se, za co přesně a proč a komu to pomáhá....tedy kromě Fialům. Naprosto zbytečné, provoz taky něco stojí, nemluvě o tom časopise, který za šílené peníze vydávají. Prostě k ničemu.....tedy asi opět kromě Fialů, prostě jen vyhozené státní dotace...

Zdenek33 ( 24. ledna 2022 02:52 )

Jasne v roce 1993 tedy v dobe kdy se ten syn narodil založil neziskovku . Která ma roční obrat v prumeru 2-4 mil. Ročně na mnoha projekech 50 mil do barmy neptovalo .. cca 8-10 … , detail projektu sozrejme neznám …
- pruerny hruby plat v te neziskovce je 17 500 - fakt terno …

buban ( 23. ledna 2022 20:49 )

Tak by mě docela zajímalo,co tam ta "nová úřednická síla"dohodla.Jen doufám,že to nebyl příjem dalších opálených "expertů" do Česka,potažmo Evropy..l

buban ( 23. ledna 2022 20:41 )

Jj,Zdendo-a těch 50 mil. z jeho a synáčkovy neZiskovky putovaly do Barmy proč?Zprávy o událostech průběžně sleduji,ovšem nejspíš mně uniklo pravdivé vyjádření premiéra Fialy,proč pro syna založil neZiskovku kvůli ženám v Barmě.

jajas ( 23. ledna 2022 20:40 )

Tak jsem se dočetl, že Rwanda letos slaví 25 let od genocidy. A vyváží kafe a čaj a potřebuje pomoc se stavěním internetové sítě a používání IT techniky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa