Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vláda je kompletní, Zeman jmenoval covidového opozdilce. Nekula chystá třesk v dotacích

Autor: ČTK, simao, for - 
3. ledna 2022
16:00

Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Ještě předtím s ním několik desítek minut hovořil. Setkat se měli již v prosinci, kvůli Nekulově pozitivnímu testu na koronavirus se tak ale nestalo a odloženo bylo i Nekulovo jmenování ministrem. Nekula podle svých slov plánuje změny v zemědělských dotacích tak, aby na ně dosáhly hlavně menší a střední podniky. Dotační kyvadlo se podle ministra v posledních letech vychýlilo k velkým podnikům, teď se musí vrátit do rovnovážné polohy.

Miloš Zeman v pondělí Zdeňka Nekulu přijal v 11:00, po společném rozhovoru bude následovat jmenování.  Mluvčí také krátce po Nekulově příjezdu do Lán sdílel tradiční snímek prezidenta s ministrem. 

Zeman před jmenováním Fialovy vlády pozval na pohovor všechny budoucí členy jeho kabinetu. Kvůli nákaze onemocněním covid-19 je přijímal zpoza plexisklové bariéry. Nekula měl před schůzkou pozitivní test na koronavirus, setkání se proto neuskutečnilo a bylo odloženo.

Třesk v dotacích

Nekula během tiskové konference po svém uvedení do úřadu poděkoval premiérovi i prezidentovi za to, že mu umožnili ceremoniál. A poděkoval také předsedovi KDU-ČSL Marianovi Jurečkovi za to, že dočasně převzal rezort v době jeho izolace.

Představil také své vize ve vedení zemědělství.  „Zaměříme se na podporu malých a středních podnikatelů v oblasti zemědělství, ale s přihlédnutím ke specifikům ČR,“ uvedl s tím, že se ale musí tato věta uvádět do kontextu, protože se nejedná o jakési upřednosťnování, ale o dosažení rovnovážnosti. „Dotační kyvadlo se v předcházejícím období vychýlilo směrem k  velkým podnikům a my to kyvadlo chceme uvést do rovnovážné polohy,“ upřesnil.

Podle Nekuly se však nelze tvářit, že neexistuje česká specifická situace. ČR má v EU nejvyšší průměrnou velikost farem, činí kolem 130 hektarů. Je to dáno částečně i slučováním zemědělců do družstev za minulého režimu.

„Rád bych předešel nějakým obavám - nebudeme nikoho házet přes palubu,“ řekl směrem k velkým hráčům. Jeho cílem je nikoliv „destrukce českého zemědělství“, ale to, aby se dostalo na vyšší úroveň.

Dotace pro Agrofert

Jedním z největších producentů potravin v ČR je Agrofert, který byl před vložením do svěřenských fondů v roce majetkem premiéra Andreje Babiše (ANO). Koncernu předloni meziročně klesly konsolidované tržby o 0,7 procenta na 160,98 miliardy Kč. Zisk klesl o 16 procent na 3,76 miliardy korun. Koncern v ČR obdělává 116 000 hektarů zemědělské půdy, většina pozemků jepronajatá. Kromě zemědělství a potravinářství vlastní lesnické společnosti, podniká v pozemních technologiích a technice, logistice, dopravě či v médiích.

Firmy z holdingu Agrofert získaly jen za rok 2020 více než miliardu korun z evropských dotací určených pro zemědělce a na rozvoj venkova, které v Česku zprostředkovává Státní intervenční a zemědělský fond (SZIF). Šlo o největší částku za dobu, kdy byl Andrej Babiš premiérem, uvedl Deník N. V letech 2017 až 2020 získaly firmy Agrofertu na dotacích celkem přes čtyři miliardy korun. A staly se největším příjemcem nárokových dotací pro zemědělce. Babiš dlouhodobě odmítal, že by byl ve střetu zájmů.

Hedá se nový šéf Lesů ČR

K lesnictví ministr Nekula poznamenal, že na státní podnik Lesy ČR, které vlastní zhruba polovinu lesů v zemi, nechce nahlížet jako „na továrnu na dřevo“.

Generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka přitom odvolal právě dočasný ministr Jurečka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy. Následně oznámili rezignaci i zbývající vrcholoví manažeři Lesů ČR.

Podnik se v minulosti potýkal s problémy kolem veřejných zakázek. Současný pětimiliardový tendr 2022+ (na roky 2022 až 2026) zapadá tak jako předešlé tendry do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok rozhoduje o hospodaření na zhruba pětině území. Tentokrát jde o 46 soutěžených jednotek. Vítězem loňského tendru 2021+ pro léta 2021 až 2025 se stala právě těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 29 soutěžených jednotek tehdy získala 12.

Zeman zmínil sedláky u Chlumce

Nový ministr zemědělství Nekula dnes složil slib krátce po poledni. Zeman mu také věnoval krátký projev, kde mu znovu poblahopřál k funkci.

Víte, zemědělství, to není jen jeden z úseků národního hospodářství. Zemědělství, to jsou dějiny. A zatímco průmyslová revoluce nás zasáhla tak přes 200 lety a předtím byla jen řemesla, zemědělství má více než tisíciletou historii a vztah k půdě, jakkoliv byl některými ideologie zneužíván, je součástí našeho historického podvědomí a koneckonců, byli to právě rolníci a sedláci se svojí pověstnou tvrdohlavostí, kteří byli páteří českého národa,“ řekl úvodem Zeman. 

„A i když někdy, například u významné bitvy sedláků u Chlumce, byli poraženi, se vždy znovu a znovu dokázali vzchopit,“ pokračovala hlava státu v drobném historickém okénku. „Prosím, abyste si uvědomil, že neřídíte pouhý úsek národního hospodářství, ale řídíte odvětví, které formulovalo historii českého národa,“ dodal prezident.

Video  Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem zemědělství Zdeňka Nekulu, vláda je tak kompletní. (3.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Fiala o nelehkém úkolu

Slovo si vzal během ceremonie i premiér Petr Fiala (ODS). Vyjádřil radost z toho, že je vláda kompletní a podobně jako Zeman zdůraznil, že rezort opravdu není jen o tom „co jíme a v jaké to bude kvalitě.“

„Zemědělství ovlivňuje jak žijeme, jak hospodaříme s vodou a jaké je životní prostředí, ve kterém se pohybujeme a ve kterém vychováváme naše děti (…) V těchto dnech bude (Nekula) rozhodovat o tom, jak bude vypadat struktura zemědělské politiky v příštích sedmi letech a to není snadný úkol,“ uvedl Fiala.

Video  Tisková konference ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a premiéra Ptra Fialy. (3.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Bude spolupracovat s Hubáčkovou

Nekula na svém brífinku zopakoval, že bude spolupracovat a již spolupracuje s rezortem životního prostředí a s šéfkou úřadu Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL). Nekula pro Blesk Zprávy zmínil, že právě i proto, že budou oba rezorty úzce spolupracovat, se lidovci zasadili o obě ministerstva. 

Na dotaz Blesk Zpráv na tiskové konferenci dodal, že již mají s ministryní Hubáčkovou shodu na třech věcech, které budou ve strategickém plánu společné zemědělské politiky. „To se týká snížení výměry silně erozně ohrožených ploch z 30 na 10 hektarů. Dále abychom snížili objem smyvu ornice ze 17 tun na 9 tun z hektatu a třetí se týká pásem kolem vodních toků, kde bychom chtěli rozšířit pruhy kolem vodních toků ze 3 na 6,“ upřesnil. 

Jednapadesátiletý Nekula absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, je starostou obce Těšetice na Znojemsku. V letech 2012 až 2016 byl zastupitelem Jihomoravského kraje, několik let také působil v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

Fialova vláda chce o důvěru žádat 12. ledna, před poslance podle premiéra předstoupí s hotovým programovým prohlášením. „Pracujeme na něm. Do 30. prosince jsme požádali důležité zájmové skupiny, reprezentanty zaměstnavatelů, zaměstnanců, aby nám poslali připomínky a podněty k budoucímu programovému prohlášení,“ řekl Fiala. Se sociálními partnery chce záležitost prodiskutovat 4. ledna.

milan59 ( 3. ledna 2022 19:41 )

Hahaha a vy zase jako měkký koblih

milan59 ( 3. ledna 2022 19:40 )

Hahahaha ještě že ten Babiš je tak skvělej,že si sám dokáže odsouhlasit DOTACE a to i z EU

vont ( 3. ledna 2022 18:31 )

Dotace si nikdy Babiš nemohl přidělit! Článek pokračuje v dezinformacích poškozujících Babiše a Agrofert! Už toho nechte nikdo vám nevěří!!!

Zdenek ( 3. ledna 2022 16:23 )

Přispíval Andrej Babiš osobně k pozoruhodnému úspěchu firem Agrofertu při získávání dotací a státních zakázek?

V únoru 2017 – poté, co parlament přijal novelu zákona o střetu zájmů přezdívanou jako lex Babiš – převedl miliardář akcie holdingu do svěřenských fondů. Od té doby tvrdí, že žádný střet zájmů nemá. Evropská komise však po dlouhém zkoumání dospěla k závěru, že Babiš na Agrofert stále vliv má: přesné znění její zprávy se dostalo na veřejnost koncem dubna. Správci jmenovaní Babišem například nemohou podle statusu fondů jednat nezávisle v zásadních rozhodnutích, v radě protektorů dohlížejících na správce zasedá Babišova manželka Monika, kterou může miliardář odvolat, kdykoli se mu zlíbí.

•••
Něco o tom, jak to asi s Babišovým vlivem na Agrofert bude, může naznačit i následující příběh z první půle roku 2018, když ještě vládl Babišův první menšinový kabinet bez důvěry v demisi. Tehdy představili proslulí marketéři ANO svého premiéra téměř jako vůdčího ekologa v zemi. Výjezdní cesta vlády do lesů postižených kůrovcovou kalamitou se stala hitem médií a sociálních sítí. Fotky, jak Babiš kráčí po lese, jak hledá kůrovce, jak kůrovce nachází a jak ho zkoumá v ruce, zaplnily veřejný prostor.

Od té chvíle, ještě víc než předtím, se pro státní podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky stalo prioritou zvládnutí kůrovcové kalamity. Babiš tehdy spolu s dočasným ministrem zemědělství Jiřím Milkem odvolali kvůli podcenění kůrovcové kalamity šéfa státních lesů Daniela Szóráda.

Poté, co se stalo téma boje s kůrovcem vládním programem, nebyl problém zvýšit státní zakázky na kácení stromů a vysazování nových.

V červnu 2018 zveřejnily státní Lesy seznam smluv s externími podniky, které převážně těžily a prodávaly jejich dříví. Mezi firmami, jimž Lesy ČR zadávaly nejvíce práce, figurovalo samozřejmě nejčastěji právě jméno Uniles z holdingu Agrofert.

atd. atd. nelze p s a t - protoze TE tady SMAZOU !!!!

Zdenek ( 3. ledna 2022 16:21 )

Kromě dotací uměly Babišovy firmy pozoruhodně dobře vítězit v různých soutěžích o státní zakázky. Už po prvních dvou letech, kdy byl Andrej Babiš v reálné politice, neboť vedl resort financí, rostly úspěchy koncernu Agrofert neuvěřitelným tempem. Třeba rok 2015, kdy Agrofert ještě oficiálně vlastnil a formálně nepřevedl do svěřenských fondů, byl z hlediska vítězství ve státních zakázkách pro holding veleúspěšným rokem.

Když v lednu 2016 porovnávala společnost Datlab údaje ze statistik, dospěla k tomu, že firmy skupiny Agrofert získaly v roce 2015 státní zakázky za více než 1,5 miliardy korun. Klíčem ke skvělému roku 2015 byl přitom pro Andreje Babiše úspěch jeho firmy Uniles v tendrech státních Lesů ČR.

Podotýkám, že Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. Druhý největší majitel českých lesů je také státní podnik, a to Vojenské lesy a statky. A obě tyto státní organizace využívaly nejvíce služeb souvisejících s kácením a sázením nových stromů právě od Babišova Unilesu a také Wotan Forestu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa