Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fialův novoroční projev: Zmínil covid a špatné zprávy, zdražování energií i chyby Babišovy vlády

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. ledna 2022
20:16
Autor: ČTK, tsv, for - 
1. ledna 2022
10:10

Premiér Petr Fiala a předseda Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS) si na první den nového roku nachystali svůj projev. Co vzkázal Čechům nový předseda vlády při své novoroční premiéře? Zmínil nedobré zprávy, promluvil o covidu, drahých energiích, problémech, „kousnutí do kyselého jablka“ či „zbytnělý a těžkopádný stát“. Kritizoval předchozí vládu Andreje Babiše (ANO) a varoval před politickými spasiteli a populisty.

Zatímco šéf horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil na Nový rok vystoupil již před rokem, pro Petra Fialu to je dnes ve funkci předsedy vlády premiéra.

Fiala: Čeká nás těžký rok. Jeden z nejtěžších

Fiala zahájil svůj novoroční projev spíše pesimisticky a představil problémy, kterým bude Česká republika v dalších letech čelit a které podle nového premiéra způsobila i předchozí vláda.

Je první den roku 2022 a já pro vás bohužel nemám mnoho dobrých zpráv. Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné ČR. Budou nás trápit problémy, které přicházejí zvenku, ale i problémy, které jsme si zavinili sami. Hlavně tím, že předchozí vláda jen málo dala na naši budoucnost a doslova žila ze dne na den. Chovala se, jakoby Česká republiky nepotřepala akutně řešit nové zdroje energií pro naše domácnosti a průmysl. Jakoby neustálé zadlužování naší země nemohlo nikdy způsobit inflaci (…) Ceny energií, inflace – neboli zjednodušeně řečeno drahota - a covid. To jsou tři vážná nebezpečí, kterým bude ČR čelit v tomto roce,“ uvedl.

Podle Fialy lze s nadsázkou říci, že vláda může hodně rychle věci pokazit, ale náprava pak trvá velice dlouho. „Odsouvat problémy na další volební období, to je totiž vždy jednoduší, než kousnout do kyselého jablka a začít je řešit. Ale naší zemi nic jiného nezbývá, protože každý den se naše problémy budu už jenom zvětšovat,“ konstatoval.

Předsednictví i drahé energie

Česká republika má podle Fialy jedinečnou příležitost, jak být víc slyšet, víc vidět a jak si prosadit věci, které nám ekonomicky pomohou. Zmínil to ve svém novoročním projevu v souvislosti s nadcházejícím předsednictvím v EU. Podle Fialy předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) podcenila přípravu.

„Naše nová vláda nyní vlastně na poslední chvíli dává dohromady zdroje, experty i program a to proto, abychom předsednictví zvládli se ctí a abychom byli schopni prosadit v Evropě to, co naše republika v blízké budoucnosti životně potřebuje. Jak už jsem zmínil, bude to dlouhá a náročná cesta. Zdražování energií a krachy dodavatelů mohou mezitím během sledujících měsíců dopadnout na tisíce rodin. Chtěl bych jim slíbit, že vláda udělá všechno proto, aby nezůstali bez pomoci,“ uvedl. Právě cena energií a krize byla hlavním tématem Fialova projevu. Připomněl, že první kroky nové vlády směřovaly právě k vytvoření pomoci rodinám, kterých se krize dotkla.

S covidem se musíme naučit žít

Během novoročního projevu Fiala zmínil i o stávající epidemiologické situaci. Právě covid je vedle energetické krize a vedle inflace hlavním problémem, kterému bude ČR v následujícím roce čelit, jak podotkl ve svém projevu.

„Snažím se být v této věci realista. Dlouhodobě zastávám názor, že s covidem je třeba se naučit žít. To ale vyžaduje nasazení na obou stranách. Jak na straně vlády, tak na straně občanů,“ řekl.

„Za vládu vám mohu slíbit, že se budeme snažit, aby všechna nezbytná opatření byla přiměřená a předvídatelná. Ale něco může proti covidu udělat každý z nás, my všichni, samozřejmě vedle očkování, které je hlavní společnou ochranou. Máme za sebou Vánoce. Svátky, kdy se setkávám s rodinou a přáteli. Chovejme se, prosím, i po celý letošní rok všichni k sobě navzájem, jako se chováme k rodině a přátelům, jako se chováme k těm, na kterých nám záleží, vůči komu občas neváháme udělat ústupek na úkor vlastního pohodlí,“ dodal.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by nás neměla covidová krize rozdělovat. „Nejsme cizí lidé, jsme všichni občané ČR. Cítíme k sobě sounáležitost a máme k sobě navzájem i odpovědnost. Je určitě vždycky lepší hledat to, co nás spojuje, než hledat to, co nás rozděluje,“ komentoval. Česká republika má podle Fialy právo patřit mezi nejvyspělejší státy světa, ale toho lze docílit jen v případě, že dokážeme společným úsilím překonat všechny překážky. „Přeji vám, abyste rok 2022 prožili co nejlépe. Za sebe a svou vládu vám mohu slíbit, že proto uděláme vše, co bude v našich silách,“ uzavřel svá první slova Čechům v roce 2022.

Vystrčil: Držme se

Šéf Senátu Vystrčil v novoročním projevu vyzdvihl kultivované předání moci po sněmovních volbách. Ocenil přístup expremiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana. U něj obhajoval postup Senátu, který zjišťoval stav hlavy státy v době jeho povolební hospitalizace. Pro Česko bude letos důležité zvládnout pandemii, rostoucí ceny či zadlužení, uvedl. Vybídl proto k větší smířlivosti a sebevědomé slušnosti.

Předseda Senátu se během projevu pozastavil i nad růstem cen nejen energií a rostoucím zadlužením státu. „Je velmi důležité, abychom udělali všechno pro to, abychom zkrotili to rychlé zadlužování naší země. Neměli bychom se chovat tak, že zachováme takové nepěkné dědictví našim dětem, nebo třeba i vnukům,“ řekl Vystrčil.

Video  Covid i drahota jako výzva pro Čechy: Vystrčil v novoročních projevu vyzval ke smířlivosti  - Česká televize / ČTK
Video se připravuje ...

„To vůbec nejdůležitější je, abychom zkrotili pandemii, protože pokud nezkrotíme pandemii, tak bude velmi těžké zastavit zadlužení a bude velmi těžké zastavit růst cen,“ pokračoval předseda Senátu.

Šéf Senátu vyzval odsouzení agrese vůči zdravotníkům

Vystrčil ve svém novoročním projevu poděkoval zdravotníkům, kteří i během svátků neúnavně pracují v nemocnicích a klinikách. „Je pro mě naprosto nepochopitelné a odsuzuji to, že někteří pacienti dokáží přesto být agresivní, a jsou tu i další jedinci, kteří se nechovají tolerantně a správně k naším zdravotníkům,“ pronesl.

„Vyzývám všechny, aby to odsoudili společně se mnou, abychom toto chování nepřipustili. Pro nás všechny je nyní důležité, abychom se chovali zodpovědně a vstřícně. Bojovat proti pandemii můžeme úspěšně jen tehdy, když nebudeme bojovat proti sobě, ale budeme bojovat spolu.“

Na závěr předseda připomenul tři skautské zákony. „Využiji je k tomu, abych vám popřál do roku 2022 veselou mysl, hospodárnost a čistotu ve vašem myšlení, ve vašich slovech a ve vašich skutcích. Přeji vám hezký rok 2022, přeji vám, aby byl požehnaný. Držme se.“

Místo pro novoroční projevy politikům volnil Zeman

Projevy v minulosti na Nový rok přednášeli prezidenti republiky. Tuto zvyklost změnil současný prezident Miloš Zeman, který své vystoupení přesunul na druhý vánoční svátek. Uvolněné místo využili další ústavní činitelé. Zatímco loni projev přednesli kromě Vystrčila i předseda Sněmovny Radek Vondráček a premiér Andrej Babiš (oba ANO), letos nová předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) možnost nevyužila.

Jan Kocián ( 4. ledna 2022 22:43 )

Nejprázdnější fráze Petra Fialy: "Česká republika má právo patřit mezi nejvyspělejší státy světa!"

elIaella ( 2. ledna 2022 10:38 )

Nádherná neděle. Koblihy roní všude slzy.

E M ( 2. ledna 2022 10:34 )

Hmm divné šetření a zeštíhlování kritizovaného zbytnělého státního aparátu, když se začíná budováním dvou nových ministerstev, už jen koupě budov při pražských cenách bude zásek. A kde je vybavení a platy nemála ouředníků. No jo duším spřízněným jej podporujícím se musí v yyhovět,,,,, to se to kecá. Ale JAK MU PAK VĚŘIT, ŽE TO MYSLÍ VÁŽNĚ?

amgal ( 2. ledna 2022 09:06 )

Projev o ničem. Hlavně, že si nezapomněli navýšit platy!!!!

ANOrozkradanidotaci ( 2. ledna 2022 09:00 )

salamander také přeje Fialovi smrt. Prostě komouš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa