Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kam se zklamaným „kytaristou“ Vondráčkem? Rýsuje se nové křeslo pro exšéfa Sněmovny

Autor: simao - 
13. listopadu 2021
19:44

Radek Vondráček (ANO) neuspěl při volbě místopředsedů Poslanecké sněmovny a vše směřuje k tomu, že již další šanci získat dostatek hlasů poslanců v tajné volbě patrně nedostane. Premiér Andrej Babiš (ANO) by si dokázal představit coby kandidáta ANO do sněmovního vedení Karla Havlíčka. Pro Vondráčka, kterému i během ustavující schůze připomínali mj. jeho výkon s kytarou na sněmovním stole, se však rýsuje alternativa. Křeslo v čele jednoho z výborů.

Expředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) usiloval během ustavující schůze Sněmovny o křeslo místopředsedy. Stejně jako Tomio Okamura (SPD) však nedostal v 1. ani 2. kole volby dostatečný počet hlasů.

Vondráčkovi sice za jeho práci v čele dolní komory poděkovala nová předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a poslanci ho ocenili potleskem, jenže tím vstřícnost nové Sněmovny skončila.

Rýpnutí za kytarový koncert

Sama Pekarová přitom při děkovné řeči připomněla Vondráčkovu hudební etudu během party přímo ve sněmovním sále. „Zpívat umím, zpívala jsem v několika sborech, ale na kytaru - na kytaru bohužel ještě nehraju,“ říkala na závěr svého projevu Pekarová.

Sněmovní tajný koncert Vondráčka za asistence druhého kytaristy - poslanec ANO Miloslava Janulíka - kdy neváhali přítomný zahrát vestoje přímo na stolech v čele Sněmovny - připomínali i další politici. Vondráček přitom nedávno sklízel kritiku i za návštěvu v ÚVN u prezidenta Zemana, kterou organizoval hradní kancléř Vratislav Mynář.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Babiš: Návštěva u Zemana mu neuškodila

Uškodila Vondráčkovi návštěva u Zemana, za kterou ho kritizoval i premiér Babiš (ANO). „Ne, to si nemyslím. Já jsem to nepochopil,  protože on byl předseda Sněmovny, byli tam místopředsedové a jestli tam ty vztahy nějak nefungovaly nebo co mu vyčítali... Já jsem to tak spíš vnímal, že tam je něco osobního ze strany některých lidí z příští koalice, takže určitě ta návštěva u pana prezidenta nehrála roli,“ řekl Andrej Babiš ve čtvrtek v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Poté, co Vondráčka vystřídala Pekarová a expředseda neuspěl ani ve volbě místopředsedy, vyvstala otázka, zda dostane novou šanci. Jenže ANO se patrně nakonec přikloní k nominaci Karla Havlíčka (ANO) na křeslo šestého místopředsedy Sněmovny. „Mělo by to logiku za mně. Určitě,“ řekl premiér Babiš Blesku.

Nové křeslo pro Vondráčka. Pro je i Benda

Kam s Vondráčkem? Dle informací ČT se rýsuje možnost, že by obsadil křeslo předsedy ústavně-právního výboru. „Samozřejmě vnímám funkci předsedu ústavně-právního výboru jako velmi prestižní pro mě jako pro právníka,“ řekl ČT Vondráček.

Podporu pro to má i ve svém hnutí. „Za mně by to mělo plnou podporu,“ uvedla nová šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Kladný ohlas ale zaznamenal Vondráček coby možný šéf tohoto sněmovního výboru i v ODS. „Vzhledem k jeho profesi i vzhledem k tomu, že jsem tam s ním to minulé volební období strávil, on by byl důstojným předsedou ústavně-právního výboru,“ připustil i sněmovní nestor Marek Benda (ODS).

ANO v čele šesti výborů

Podle České televize má ANO, které má ve Sněmovně se 72 poslanci jasně nepočetnější poslanecký klub, získat předsednické křeslo v šesti výborech. Mandátovému a imunitnímu výboru již předsedá exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Video  Babiš se těší na roli opozičního poslance. A promluvil o dovolené  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rkczek ( 15. listopadu 2021 20:58 )

Ať jde makat někam do fabriky k pásu, umělec.

LuCo ( 15. listopadu 2021 19:33 )

Kejhající husy Pekárová,Richterová a Kovářová, doplněny vztekle štěkajícími ratlíky Bartoškem se Skopečkem? Opravdu reprezentační pětka "pětižumpy"....

Julie1 ( 15. listopadu 2021 14:09 )

Taky by se mi jako prezident líbil.

jajas ( 15. listopadu 2021 11:23 )

By mně zajímalo, kdyby Vondráček nehrál na tu kytáru, co by mu neustále "vytýkali" a do čeho by si "rýpli". Jakoby to mělo vliv na výkon nějaké funkce...

Uživatel_5401613 ( 14. listopadu 2021 15:19 )

i za mě,Radek Vondráček je nejlepší kandidát na prezidenta. A vytýkat hru na kytaru je úsměvné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa